Oletko ehdolla kuntavaaleissa? Onko sinulla tärkeä viesti kuntalaisille? Pitäisikö saada jotenkin somenäkyvyyttä, jotta pääsisit valtuustoon?
Ei hätää: ratkaisu on edessäsi. Koostin kuuden vinkin listan, jossa ensimmäinen on jälkiviisautta, mutta muut ovat sentään hyödyllisiä neuvoja.
1) Olisit mennyt someen ajoissa.
Olen pahoillani tästä jälkiviisaudesta: jos haluat vaikuttaa, silloin tietenkin olet somessa.
On hitusen kornia perustaa tilejä viime tinkaan, mutta jos et toiminut ajoissa, tee se nyt. Perusta tilit omalla nimelläsi ja julkisina, äläkä ole mikään ”Katleena Kuntavaaliehdokas Kortesuo”.
Jos et näissä vaaleissa pääse läpi, pidä tilit aktiivisina ja elävinä seuraavaa vaalikautta varten. Pahinta on unohtaa päivittäminen neljäksi vuodeksi.
2) Ota Twitter niiden takia, jotka eivät ole somessa.
Twitteristä tavoitat toimittajat, ja heidän kauttaan pääset mediaan – kunhan sinulla on jotain järkevää tai kiinnostavaa sanottavaa. Median välityksellä taas tavoitat ne ihmiset, jotka eivät ole somessa.
Twitter on siis kanava muihin kanaviin, eikä välttämättä itseisarvo sinänsä. Se ei ole mikään maailman kätevin keskustelukanava, mutta se on erinomainen uutisten löytämisen ja jakamisen kanava.
3) Ole yksi ihminen Facebookissa.
Yksilöllisyyden tarve ja individualismin arvostus ovat lisääntyneet, kertoo sosiologi Antti Maunu.
Äänestäjää ei kiinnosta enää pelkkä politiikka. Hän haluaa tietää, onko poliitikko ihminen. Onko hänellä kissoja? Mitä hän tykkää kokata itselleen? Katsooko hän Game of Thronesia?
Tämän takia ei kannata luoda erikseen FB-sivua poliitikkominälleen ja FB-tiliä yksityisminälleen. Pidä mieluummin yksi tili, jonka avaat julkiseksi.
Facebook on ihmisille keino tutustua sinuun. Äänestäjät haluavat tietää sinusta muutakin kuin vain poliittiset teesisi. He haluavat tietää, millainen tyyppi olet ja viitsiikö sinua äänestää.
Facebookiin mahtuu vain 5000 kaveria, jonka jälkeen loput ovat seuraajia. Jos profiilisi on julkinen, tällä ei ole merkitystä kommentoinnin ja näkyvyyden kannalta. Seuraaja näkee samat asiat kuin kaveritkin, ja hän myös pystyy kommentoimaan.
Älä kuitenkaan paljasta yksityiselämääsi liikaa: poista Facebookista lasten kuvat, äläkä tilitä siellä parisuhdeasioista saati terveys- tai rahatilanteesta. FB ei muutenkaan ole niille oikea kanava, olitpa poliitikko tai et. (Itse hoidan yksityisasiani Slackissa ja Whatsappissa.)
4) Avaa blogi edes jonnekin.
Blogi on paikka, jossa pystyt taustoittamaan ja arkistoimaan ajatuksiasi. Näitä blogipostauksia voit sitten jakaa Facebookissa ja Twitterissä tarpeen mukaan.
Blogi lisää hakukonenäkyvyyttä, sillä vanhat tviitit ja erityisesti FB-statukset jäävät Googlelta piiloon. Lisäksi pitkäkestoinen, ei-vain-vaalien-alla-päivittyvä blogi lisää uskottavuutta, koska se todentaa ajatuksesi vuosien matkalta.
Blogi voi olla oman osaamisesi ja kohderyhmäsi mukaan yhtä hyvin videoblogi eli vlogi tai perinteinen tekstiblogi. Pääasia on, että tuotat siihen sisältöä aktiivisesti. Siteeratakseni itseäni: blogi on kotipesäsi verkossa.
5) Ole jotain mieltä.
Et voi olla yhtä aikaa yrittäjien, palkansaajien, työnantajien, eläkeläisten, lapsiperheiden, opiskelijoiden, pienituloisten, vammaisten, akavalaisten ja taksikuskien puolella.
Hyväksy se, että linjanvetosi saa jonkun kammoksumaan sinua. Juuri sen ansiosta joku toinen taas haluaa äänestää sinua. Pidä kuitenkin huoli siitä, että käyttäydyt tolkullisesti. Idioottimaisuuksilla saat vain ailahtelevia äänestäjiä, jotka siirtyvät seuraavissa vaaleissa jonkun muun taakse.
Se on täysin OK, jos sinua inhotaan linjanvetojesi takia. Sen sijaan se on noloa, jos sinua inhotaan ilkeytesi tai kielenkäyttösi takia.
6) Ole oma itsesi.
Kukaan ei halua äänestää täydellistä ihmistä, koska samalla sitä äänestäisi valehtelijaa.
Jos sinulla on lukihäiriö, kerro se suoraan. Jos et osaa tanssia, tee siitä vaikka video. Jos kamppailet tupakoinnin kansa, myönnä se äänestäjille. Jos olet nuoruudessasi näpistellyt, tunnusta sekin.
Pienille mokille voit nauraa, isoja pyydät anteeksi. Some antaa molempiin mahdollisuudet.
Kiitos ohjeista ja vinkeistä!
Kiva, kun muistutit, että some on nimensä mukaisesti Sosiaalinen Media -siellä on oltava aidosti läsnä keskustelemassa, ei pelkästään julkaisemassa yksipuolista viestiä.
#tolkunpolitiikkaa helsinkiläisten puolesta
Kiitokset, kiva kuulla että tekstistä oli hyötyä.