Wordin oikolukuohjelma on melko alkeellinen. Se tuottaa tekstiin virheitä, joita sitten saa käsipelillä korjata. (Outi Lammi on muuten kirjoittanut hyvän ohjeen niille, jotka painivat Wordin väliviivavirheiden kanssa.)

Olen miettinyt, voisiko Wordin oikolukua kehittää paremmaksi. Tarvittaisiin siis lisää loogisia sääntöjä, joilla Word tunnistaisi tietyt epäselvät kielenpiirteet ja joko korjaisi ne automaattisesti tai ehdottaisi parannusta.

Olen tehnyt listan niistä kielen ilmiöistä, joita pitäisi välttää asiateksteissä. Nämä haluaisin mukaan Wordin oikolukuun.

Disclaimer: Käytän Wordia harvoin, joten osa näistä kielenpiirteistä saattaa jo olla sen oikoluvussa valmiina. Toivottavasti edes osa on kuitenkin sellaisia, että niitä voi hyödyntää Wordin kehitystyössä.

1) Liian pitkät virkkeet ja lauseet

Ylipitkät virkkeet ja lauseet ovat tuskaisia lukea. Unelmieni Word huomaisi, jos virkkeessä on yli 20 sanaa tai lauseessa yli 10 sanaa. (Jos saisin päättää, nämä sanamäärät olisivat vieläkin pienemmät.)

Usein ylipitkän virkkeen voi katkaista seuraavista kohdista:

Tämä pois Tämä tilalle
, ja .
; .
, joten . Niinpä
, mutta . Kuitenkin
, koska . Tämä johtuu siitä, että

Unelmieni Word huomaisi nämä ja ehdottaisi korjausta, jos virke on ollut liian pitkä.

2) Minen-muotojen ketjut

Osaamisen kehittämisen johtamisen varmistaminen ja auditoimisen hyväksymisen varmentaminen ovat kamalaa kieltä.

Haaveitteni Word huomaisi teonsanojen minen-ketjut ja huomauttaisi niistä kirjoittajalle. Se sallisi vain yhden minen-muodon kerrallaan, ja lopuista se valittaisi ärsyttäväksi animoidulla klemmariukolla.

3) Toisteisuus

Johtajan johtamistyön johtajuutta ei kestä kukaan. Unelmieni Word ilmoittaisi, jos sama kantasana toistuu samassa lauseessa kolme kertaa tai useammin. Se osaisi ehdottaa tilalle synonyymejä sanastonsa pohjalta.

4) Vierassanat

Implisiittiset iteroinnit ja eksplisiittiset entropiat ovat ahterista. Toiveitteni Word hyväksyisi yhden tai kaksi vierassanaa per tekstikappale, mutta sen jälkeen se alkaisi huomautella niistä.

Lisäksi haaveitteni Word antaisi kaikki kielioppihuomautuksensa ensin neutraalisti ja vähitellen yhä sarkastisemmin. Jos kirjoittaja tekee saman virheen jatkuvasti, Word menettäisi hermonsa:

Kuinka pässi täytyy ihmisen olla, jos ei tajua yksinkertaisia ymmärrettävyyden lakeja? Ansaitsetko edes työpaikkaasi? Minä kaadan koko Windowsin, jos sinä et ota tätä hommaa tosissasi!

Sellaisen Wordin oikoluvun minä haluaisin.

4 kommenttia

  1. Mielenkiintoisia korjauksia, jotka varmaan useimmiten pitää paikkansa.

    Onneksi näihin suureen osaan on olemassa ratkaisu. Voit itse opettaa wördisi korjaamaan lauseesi sopivasti. Edellä linkittämäsi väliviiva-virheiden korjausopas toimii ainakin kohdan 1 haasteisiin. Lisäohjeita saa esimerkiksi Mikrosoftin sivuilta: http://office.microsoft.com/fi-fi/word-help/automaattinen-korjaus-seka-tekstin-ja-symbolien-lisaaminen-HA010354277.aspx?CTT=1

    T: ”joskus näiden kanssa tapellut”

    1. Kiitos vinkistä – olin jo unohtanut kokonaan tuon sananmuokkaustoiminnon.
      Aikanaan kun käytin Wordia enemmän, ohjelmoin sinne muutaman vakiokirjoitusvirheeni:
      kilapilu > kilpailu
      toitotellen > toivotellen
      asaikas > asiakas

  2. Vaikka oletkin järjettömän lyhyiden, esikoululaisen kirjoittamilta näyttävien sekä äärimmilleen tyhmennettyjen virkkeitten kannalla, et voi alkaa syyllistämään meitä ketkä emme aliarvioi lukijoitamme analfabeettien tasolle – ihan totta.

    1. Heh, vanha tekstini taisi päästä ihosi alle.

      Voitko vielä perustella, miksi pitkä virke olisi mielestäsi älykkäämpi ja lyhyt virke tyhmempi? Ilmaiseeko sanojen määrä tekstin laatua?

Kerro oma kantasi Kommentointiohjeet?

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.