Eräs tehdas laati someohjeet. Sitten se pyysi minua puhumaan henkilöstötilaisuuteensa ja esittelemään sääntönsä työntekijöille.

Ohjeet olivat aika kamalat. Sanoin asiakkaalle, etten voi allekirjoittaa ohjeita, koska ne toimivat yritystä vastaan.

Lopulta asiakas ilmoitti, että olin liian kallis, joten puheenvuoro peruuntui. Onneksi.

En tietenkään voi julkaista ohjeita, mutta oheinen vinkkilista tiivistää olennaisimman. En nyt kiinnitä huomiota ohjeiden sisältöön, vaan niiden viestintään.

Miten viestiä sisäisistä sosiaalisen median ohjeista?

 1. Ensinnäkin kirjoita somepalveluiden nimet oikein.
 2. Rakenna ohjeet mahdollisuuksien varaan, ei kieltojen. Muuten ohje näyttää uhmaikäisille tarkoitetuilta säännöiltä.
 3. Älä lihavoi pitkiä virkkeitä kappaleiden keskeltä, koska ne rikkovat lukemisjärjestyksen.
 4. Kirjoita ohje sinä-muotoon: rekisteröidy, voit kuvata. Älä käytä kolmatta persoonaa tai passiivia työntekijän pitää, henkilöstöltä edellytetään.
 5. Anna ohjeistuksissa mahdollisuus työntekijälähettiläille. Kaikkien ei tarvitse olla innokkaita julistajia, mutta jos joku pikaisesti fiilistelee työtään somessa, se on yritykselle etu, ei haitta.
 6. Käytä ohjeissa myös visuaalista ilmaisua. Hyödynnä infograafeja ja sanaselityslaatikoita. Someohjeistuksen pitää näyttää enemmän somelta kuin pöytäkirjalta.
 7. Jos joudut ohjeistamaan, että työaikana ei pelata eikä katsella kissavideoita, silloin johtamisessa ja työmotivaatiossa on enemmänkin vialla. Sitä et pysty korjaamaan millään someohjeilla.
 8. Älä kehota työntekijöitä kantelemaan kollegasta esimiehelle. Se on väärä signaali, joka lisää kyttäyskulttuuria ja huonontaa työpaikkahenkeä.

Toivottavasti kyseinen tehdas sai paikalle jonkun muun puhujan. Ja erityisesti toivon, että ohjeet korjattiin ennen julkistusta.

5 kommenttia

 1. Rohkeasti olettaen että ko. ohjeet kuvastavat ainakin osittain tuon ylläolevan listan vastakohtaa, on tällä lafkalla syvempiä ongelmia kulttuurissa – että uusi puhuja tai ohjeiden uudelleenkirjoituskaan ei todennäköisesti tulisi sen suuremmin asiaa auttamaan.

 2. olen sitä mieltä että meidän kaikkien tulisi olla samaa mieltä hehkulamppujen toiminnasta sisällissodassa hekuvina aseina. ystävällisin terveisin Dragonslayer666

  1. itsehän suosittelen mieluummin energiansäästölamppuja koska haluamme olla ympäristöystävällisiä.

   ystävällisin terveisin Puffintappaja75

Kerro oma kantasi Kommentointiohjeet?

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.