Taikuri Luttisen opit esiintymiseen

Katleena Kortesuo

Olin eilen seuraamassa Hämeenlinnan Taikaviikon iltaohjelmaa, jossa Jarmo Luttinen piti 20 minuutin taikuriesityksen ja lisäksi luennoi keskustellen reilun tunnin verran. Setin nimi oli Esiinny luovasti.

Näin Luttista ekaa kertaa livenä, ja kokonaisuus oli vakuuttava. Oli hauskaa tunnistaa joitain perustemppuja, joita jo itsekin osaan toteuttaa – mutta en esittää.

Ammattilaisen käsissä ja oikean tarinan höystämänä ne perustemput muuttuivat joksikin paljon suuremmaksi kuin omat huivin hävittämiseni ja narun katkaisemiseni ja korjaamiseni. Oli vain katsottava ja tunnustettava nöyränä, että paljon on minulla vielä opittavaa.

Luennolta poimin muutamia Luttisen teesejä, jotka sopivat kenen tahansa esiintyjän pohdittaviksi.

  • Ymmärrä kuka olet. Älä kerro vitsejä, jos ne eivät istu suuhusi.
  • Ota aito kontakti yleisöön ja tilanteeseen. Älä soita ulkomuistista suutasi kuin gramofonia.
  • Tee teknisten laitteiden käytölle varasuunnitelma, minkä ansiosta pääset aina kuiville. Se vähentää esiintymisjännitystä.
  • Päästä irti yli-ihmistunteesta, joka saattaa vallata menestyvän esiintyjän. Kun saat myrskyisät aplodit, älä ota niitä itsellesi, vaan ajattele niiden kuuluvan kaikille esiintyjille, joilta olet oppinut ammattisi.
  • Kun mokaat esityksesi oikein pahasti, se ei vie ihmisarvoasi. Olet yhä veli, isä, poika ja aviopuoliso, ja arvokas niissä asioissa.

Tapahtumaan oli varattu paikkoja 30 osallistujalle, mutta meitä oli vain kymmenkunta. Tapahtuman järjestäjiä varmasti harmitti, mutta vähäinen katsojakunta oli meidän voittomme. Loppuillan keskustelu saman pöydän ääressä oli intensiivinen ja jakava.

Jarmo Luttisella on takanaan rankkoja kokemuksia, ja sen näki hänestä hyvällä tavalla. Harvoin tapaa ihmistä, joka on niin sinut itsensä kanssa kuin Luttinen.

Kerro oma kantasi

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.