Tehokkaita ajansäästövinkkejä

Katleena Kortesuo

Kun asuin Helsingissä opiskeluaikoina, yllätyin kaikkien kiireisyydestä. Kun ihminen käveli jalkakäytävällä, hän alkoi nopeuttaa askeliaan, jos seuraavalla suojatiellä oli vihreä valo. Kävelijät kokivat nähtävästi menettäneensä jotakin, kun valo ehti vaihtua punaiseksi eivätkä he päässeetkään kadun yli vaan joutuivat pysähtymään.

Sittemmin olen itsekin omaksunut pääkaupunkiseutulaisen tavan säästää aikaa. Niinpä pistän seuraavaksi jakoon kätevimmät sekunninsäästösysteemini. Joku saattaa löytää näistä itseironiaa, mutta se on 98 prosentin todennäköisyydellä harhaa ja likaisen sielun mielikuvitusta.

1) Hyödynnä Windowsin näppäinkomennot

Kuka enää siirtää kättä näppäimistöltä hiirelle ja takaisin? Kuten olen monesti todennut, Windowsin näppäinkomennot säästävät aikaa keskimäärin kolme sekuntia per dokumentin sivu. Vuodessa tästä kertyy yksi ylimääräinen kahvitauko, ehkä kaksikin.

Edellisessä näppäinkomentoja käsittelevässä postauksessani oli jo mainittu muutama kätevä vinkki, mutta tässä lisää:
– Wordissa Ctrl + M sisentää kappaletta (Shift + Ctrl + M pienentää sisennystä)
– Wordissa ja PowerPointissa saa kappaleiden tasaukset kuntoon kätevästi: Ctrl + L/R tasaa kappaleen vasemmalle tai oikealle, ja keskittäminen tehdään komennolla Ctrl + E.
– PowerPointissa aktivoit ja ”deaktivoit” elementin (esimerkiksi tekstikehyksen tai piirroksen) F2:lla. Elementistä toiseen siirrytään sitten sarkaimella. Kun elementti on aktivoituna, sitä voi siirtää nuolilla haluamaansa paikkaan.

Näitten näppäinkomentojen avulla säästät aikaa – ja saat kipeän hiiriranteen tilalle litteät sormenpäät.

2) Sulje hissin ovi tehokkaasti

Hississä useimmat meistä painavat ensin kerrospainiketta ja sitten ovien sulkemisnappulaa. Mikä moka! Kannattaa sen sijaan sulkea ensin ovi. Se nimittäin menee kiinni hitaasti, joten sulkeutumista odotellessa voi painaa kerrospainiketta. Tässä säästää vähintään 0,5 sekuntia per hissimatka.

Jos tämä ajansäästö ei tunnu tehokkaalta, kannattaa tehdä enemmän hissireissuja päivän aikana.

3) Meikkaa taksissa

Säästän runsaasti aikaa meikkaamalla taksissa. Jotkut naiset eivät pistä päätänsä ulos ilman kosmetiikkakerrosta, mutta itse värjään pärstäni vasta taksissa matkalla asiakkaalle. Jos asiakkaalle on lyhyt matka, hän saa tyytyä pelkkään ripsiväriin ja peitepuikkoon. Sen sijaan kokonainen sotamaalaus syntyy, jos matka-aikaa on tarpeeksi.

Tässä on toki se riski, että jos asiakkaani toimipiste siirtyy lähemmäksi toimistoamme, asiakas pettyy pahan kerran. Aiemman, laitetun ja siedettävän näköisen konsultin tilalle saapuu huomattavasti arkisempi versio.

Näillä vinkeillä säästät kosolti aikaa – erityisesti jos olet nainen (tai meikkaava mies). Suosittelen.

4 kommenttia

  1. Tärkeämpää monessa ajansäästössä on psykologinen vaikutus, kuin säästynyt aika.Tuntee hallitsevansa tilanteen, kun saa ”niskalenkin” ajasta.Kolmosvinkkiin tekisi mieli sanoa, että kyllä naisten kelpaa. Parran tasaus kun on syytä tehdä ilman paitaa ja lopuksi siivota jälkensä vessan altaasta. Totuus kuitenkin on, että aamuohjelman niin vaatiessa koko toimenpiteen voi jättää tekemättä.

  2. Kiitos kommentista! On ihan totta, että psykologinen vaikutus on suurempi kuin aito ajansäästö.Loppujen lopuksi ne hissin ovet sulkeutuvat myös itsestään, mutta me nykyihmiset emme voi odottaa seitsemää sekuntia. Pelottavaa.

  3. Jos minulla on pienet ruokaostokset, yritän pakata ne ennen kuin kassa on höylännyt korttini ja pitää olla valmiina allekirjoittamaan. Mikä dynaaminen tunne siitä tuleekaan, kun allekirjoitettuaan nappaan vain kassin olalle, ja painelee ovesta ulos!Sauli Niinistö toimii kuulemma samalla tavalla. Ilahduin kovasti kuultuani tämän: uskon, että juuri tässä on hänen menestyksensä salaisuus! 🙂

  4. Tuo on hyvä toimintatapa. Aivan varmasti se on syy Sauli Niinistön menestykseen :)Itsekin yritän samaa, mutta lapsiperheen ostokset ovat niin hitaita pakata, että en ehdi lastata kaikkea kassiin, kun jo pitää maksaa.Nimim. ”Enää 16 vuotta lasten muuttoon”

Kerro oma kantasi

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.