Tänään oli kirjanjulkaisuseminaari, jossa puhuin aiheesta ”Kirjoitamme sosiaaliseen mediaan”. Toinen puhuja oli Jussi-Pekka Erkkola, ja hän kertoi yrityksen ja sosiaalisen median suhteista case Nokian avulla.
Tästä iltapäivästä mieleeni jäi muhimaan pari havaintoa:
1) Työntekijän rooli sosiaalisessa mediassa on monella yrityksellä yhä keskustelematta. Saanko kritisoida työnantajaani Facebookissa? Saanko osallistua yrityksen työntekijänä verkkokeskusteluun, jossa pohditaan yritykseni tuotetta X? Saanko blogata asiakkaistani ja työpäivästäni?
2) Yksittäisenkin bloggaajan kannattaa tehdä itselleen kirjalliset pelisäännöt: Mitä asioita paljastan itsestäni verkossa? Mitä teen, jos joku pyytää minulta mainospostauksen? Mitkä teemat kuuluvat blogini aihealueeseen ja mistä vastaavasti en kirjoita?
3) Sosiaalisen median seuranta: on hyvä tietää, mitä yrityksestä sanotaan blogeissa ja keskustelupalstoilla, mutta kaikkeen ei tarvitse vastata. Joskus hyvä tapa reagoida on korjata puheena ollut asia – vaikkapa epäselvä käyttöohje – eikä mennä mukaan keskusteluun.
PS.
Käytin omassa esityksessäni datatykkiä. Se oli taustalla, ja jokaisessa diassa oli ainoastaan näkyvillä väliotsikko, josta puhuin (eli käytännössä ohjelmarunko paloiteltuna). Kaikki muu sisältö syntyi fläpille.
Nyt olisi kiva kuulla seminaarin osallistujien kommentteja siitä, miten se toimi. Toiko datatykki mitään lisäarvoa, vai olisiko sen voinut jättää kokonaan pois?

7 kommenttia

  1. Voisiko ajatella, että datatykille jäisi näkymään käsitellyt otsikot vaikkapa hiukan himmeämpänä, käsiteltävä otsikko alimmaisena lihavampana?Saattaisi toimia kokoavana elementtinä niille fläppitaulun lehdille, jotka on jo käännetty näkymättömiin.

  2. Esiintymisesi ei dioja kaipaa. Myös ilman otsikoita olisi pärjätty.Ja kiitos vakuuttavasta vedostasi. En ehkä saanut valtavasti mitään uuttaa mitä tulee sosiaaliseen mediaan tai verkkoviestintään (kiitos osittain myös blogisi ja kirjasi, jonka sain käsiini jo kirjastoversiona), mutta esiintymisesi oli jo sellainen oppimiskokemus, että arvonnan palkinto kannatti tulla lunastamaan. Jotta viesti menee perille, tarvitaan konkretiaa ja sitä esityksesi oikein tihkui.Yhden miehen firma jäi keskustelussa suuryritysten varjoon, mutta oli mielenkiintoista kuulla kuinka isommissa yhtiöissä asia on otettu vastaan.

  3. Kiitokset kommenteista!Parrakas, otsikot ja aikataulu olivat lisäksi jokaisella osallistujalla edessä omalla paperilla. On tosiaan hyvä, että kokonaisuus on jollain tavalla näkyvissä – jos ei seinällä niin sitten paperilla. Muuten on vaikea sijoittaa käsiteltävää asiaa laajempaan kehykseen.Olli, kiitokset osallistumisesta ja palautteesta! Rajasin teemaa osallistujien organisaatioiden mukaan. Jos meitä yksityisyrittäjiä olisi ollut enemmän, olisin painottanut settiä siihen suuntaan. :)Harmi juttu, että olit jo kuullut suurimman osan sisällöistä etukäteen. Toisaalta olen myös imarreltu siitä, että tekstejäni on ylipäätään luettu.Olisi ollut kiva vaihtaa kanssasi kuulumisia, mutta aikataulu oli hieman liian tiivis.

  4. Ymmärrän linjavedon. Olisi ollut hiukan outoa, jos siinä porukassa asiaa olisi pureskeltu erityisesti yksinyrittäjän näkökulmasta.Ja toki mukaan tarttui myös uuttaa asiaa ja jo pään sisällä oleva tieto jäsentyi paremmin hyödynnettävään muotoon.

  5. Täytyy tarkentaa tuota edellistä kommenttiani:"Parrakas, otsikot ja aikataulu olivat lisäksi jokaisella osallistujalla edessä omalla paperilla."Osallistujien edessä ei ollut Parrakasta, vaan vain otsikot ja aikataulu. 🙂 Oikea välimerkki olisi ollut kaksoispiste."Parrakas: otsikot ja aikataulu olivat lisäksi jokaisella osallistujalla edessä omalla paperilla."Kaikkea sitä tulee kirjoitettua.

  6. Esitys olisi ollut hieman koominen, jos tilanne olisi ollut aivan kirjoittamasi mukainen.En kyllä huomannut koko "välimerkkibugia", koska luin kappalleen jatkoksi aiempaan tekstiin.Ajatus otsikoiden kertymisestä valkokankaalle on tilanteeseen, jossa on suurehko tila, jolloin esitelmöitsijällä saattaa olla vaikeutta ottaa "tila haltuunsa".Ollin tekstistä saa vaikutelman, ettei sinulla ole tätä ongelmaa kovin helposti.

Kerro oma kantasi Kommentointiohjeet?

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.