Hikoilen täällä YAMK-opinnäytetyöni kanssa, enkä ole aivan varma, johtuuko se helteistä vai opiskelun tuskaisuudesta.

Yritin etsiä opinnäytetyöhön tietoa siitä, kuinka suuri osuus suomalaisista viranomaisista on sosiaalisessa mediassa. Homma levisi täysin käsiin.

Ensinnäkin kuinka pieniin viranomaisyksikköihin tarkastelu pitäisi kohdentaa? Jos aluehallintovirastot ovat Twitterissä, voiko sillä kuitata kaikkien AVIen toiminnot? Vai pitäisikö tarkastella jokainen aluehallintovirasto erikseen? Tai puolustusvoimien sometilit? Pitääkö tsekata jokaisen pahuksen prikaatin sometilin olemassaolo vai riittääkö katto-organisaation yleistili?

Toisekseen viranomaisilla on kuormalasteittain erilaisia hankkeita. Pitäisikö varmistaa jokaisen hankkeenkin someläsnäolo? Voiko väittää, että viranomainen on somessa, jos sillä on olemassa jokin yleistili, mutta hankkeita ei löydy sosiaalisesta mediasta?

Kolmannekseen miten vertailen viranomaisten organisaatiokaavioita, jotta saan tasapuolisen otannan kaikilta hallinnonaloilta? Mihin pysäytän tarkastelun? Vertautuuko ulkoministeriössä Shanghain edustusto parhaiten kuntasektorilla johonkin yksittäiseen lukioon tai sisäministeriön puolella vaikkapa Hämeen poliisilaitokseen?

Lopulta tein seuraavat ratkaisut:

  • Käsittelin kunnat kuntina, enkä mennyt tarkastelemaan niiden sisälle oppilaitoksia tai kaavoitustoimistoja. (Perustelu: laiskuus.)
  • Ministeriöistä poimin esille hallinnonalan ”yläyksiköt” kuten erilaiset tutkimuskeskukset ja virastot.
  • Listasin ministeriöiden yhteiset virastot ja toimijat (SYKE, AVI, ELY) vain yhden ministeriön alle, jotta niistä ei synny tuplaosumia. Vastuuministeriön valitsin klassisella vedä piposta -menetelmällä.
  • Jätin pois sellaiset valtion yksiköt, jotka ovat lähinnä sisäistä turvallisuuteen liittyvää asiakaspalvelua varten (kuten valtioneuvoston tilannekeskus). Ei niillä oikein voi olla sometilejä, koska rekrytkin tehdään katto-organisaation kautta.
  • En ottanut laskelmiin sellaisia viranomaisia, joilla ei ole edes omaa verkkosivua, vaan kyseessä on ison organisaation alayksikkö. Jos viranomaisella ei ole omaa verkkosivua (siis edes tyyliin www.viranomainen.fi/alayksikko), niin ei kai sillä voi olla sometilejäkään.
  • En pyrkinyt kaivamaan esille kaikkia sometilejä eri alustoilta, vaan tilastoon riitti, jos viranomaisella oli tili yhdenkin somejätin palvelussa.
  • En hyväksynyt tilastoon viranomaisten henkilökohtaisia tilejä, vaan pyrin etsimään instituutioiden tilejä.
  • En ottanut tilastoon hankkeita, koska ne eivät ole pysyviä organisaatioita.
  • Lopuksi rajasin kaikki valtionyhtiöt pois tarkastelusta, koska eiväthän ne varsinaisia viranomaisia ole.

En silti tiedä, onko lopputulema lainkaan järkevästi rajattu. Katsaukseni mukaan 99 % suomalaisista kunnista ja kaupungeista on somessa, ja 96 % valtion viranomaisista on somessa. Määrät ovat kyllä intuitioni ja ennakkokäsitysteni mukaiset, mutta en silti ole varma tilastoni tasapainoisuudesta.

Lopputulos on katsottavissa Google Drivessä. Mitä oleellista sieltä puuttuu? Onko rajaus järkevä? Päädyin kaivamaan ulkoministeriöstä esille kaikki suurlähetystöt, mutta onko niiden osuus turhan massiivinen? Entä olisiko pitänyt ottaa mukaan korkeakoulut, koska myös Polamk tuli listoille sisäministeriön kautta?

Äläkä missään nimessä kerro minulle, jos tämä kaikki tieto olisi ollut valmiina ja kivuttomasti saatavilla jostain.

1 kommentti

  1. Hyvää duunia! Ja fiksuja rajauksia, ”johonkinhan se raja on vedettävä…” Jälleen kerran vahvistuu käsitys siitä, että ei se tili vaan miten sitä käytetään.

Kerro oma kantasi Kommentointiohjeet?

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.