Kauppalehden Jenny Jännäri oli kirjoittanut jutun 100 asiaa, jotka pitää tietää juuri nyt.

Kivaa, ajankohtaisten asioiden listaus! Ja aakkostettuna!

Surullinen piirre kuitenkin oli se, että Jännäri oli halunnut kirjoittaa väkisin jotain jokaisen kirjaimen kohdalle. Niinpä pienpanimot on laitettu epäloogisesti kohtaan Ö niin kuin öl ja naisjohtajuus kohtaan X niin kuin X-kromosomi.

Jos yritykset tekisivät puhelinluettelonsa samalla logiikalla, niin Emppu Esimies olisi aakkostettu kohtaan Överi-Emppu, koska ”muuten tää öökirjaimen kohta ois ihan tyhjä, kun ei meillä oo ketään ööllä alkavaa”.

Jutun sisältö pitäisi koostaa pohditusti sadasta tärkeimmästä ajankohtaisesta ilmiöstä tai keksinnöstä. Sisältöä ei saa koostaa sen mukaan, millä kirjaimella alkavia sanoja juttuun satutaan tarvitsemaan. Muuten Å-kirjaimessa on aina Åbo tai Åland, riippumatta jutun aiheesta.

 

7 kommenttia

 1. Nyt lähdet siitä virheellisestä ja ennenkaikkea vanhanaikaisesta oletuksesta, että toimittajan tehtävä olisi palvella lukijaa eikä esim hauskuuttaa itseään.

 2. Koska tässä on kyse kaikista maailman asioista, ne kannattaisi jäsentää järkevien alaotsikoiden alle. Sellaisen maailman-jäsennyksen löytää mm. Pikkujättiläisestä (1955). 100 asiaa jakaantuvat 43:een alueeseen siten, että kunkin otsikon alle tulee keskimäärin kaksi, mikä kuulostaa mielekkäältä määrältä asioita tiedettäväksi JUURI NYT vaikkapa vaakunoista ja sineteistä.
  – Ajanlasku
  – Tähtitiede
  – Geologia
  – Maantiede
  – Historia
  – Filosofia
  – Suomenmaa
  – Kansatiede
  – Maa- ja metsätalous
  – Kasvitiede
  – Eläintiede
  – Ilmatiede
  – Fysiikka
  – Kemia
  – Matematiikka
  – Numerot ja kirjaimet
  – Kielet
  – Estetiikka
  – Kirjat ja kirjastot
  – Kirjallisuus
  – Taidehistoria
  – Musiikki
  – Yhteiskuntaoppi
  – Oikeustiede
  – Sotalaitos
  – Vaakunat ja sinetit
  – Mitat, painot ja rahat
  – Talouselämä
  – Posti ja lennätin
  – Kulkuneuvot
  – Merenkulku
  – Rautatiet
  – Moottoriajoneuvot
  – Ilmailu
  – Keksinnöt
  – Radio
  – Lääketiede
  – Metsästys ja kalastus
  – Ulkoilu
  – Partioliike
  – Erilaisia pelejä
  – Eri aloilta

Kerro oma kantasi Kommentointiohjeet?

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.