Tyylikoulu: teinityyli ja sen parodia

Katleena Kortesuo

Kirjoittamisen Tyylikoulu jatkuu. Tänään tutkimme teinityyliä ja sen parodiaa.

Teinityylin kielelliset piirteet

1) Kirjainyhdistelmät korvataan yksittäisillä kirjaimilla: ks > x, ts > z, ku > q

vizi, mix, ihq

2) Kirjaimia korvataan vieraitten kielten kirjaimilla: k > g, o > å, v > w

ei gellää oo, urpå, wittu

3) Kieli mukailee lauserakenteiltaan, sanastoltaan ja taivutukseltaan puhekieltä:

must toi on törkeetä, siis toi ei salee voi olla oikee juttu

4) Tekstissä on pitkiä merkkisarjoja ja venytettyjä tai kerrattuja hymiöitä:

siis niinq must ei tänää oo mihinkää!!!!11
millon tääl on arin keikka???????
:((((((
toooooosi mahtavaa :———)

5) Kieliopin näkökulmasta tekstissä on lyöntivirheitä ja yhdyssanavirheitä:

salkkarit on mailman paras sajra!
onko joku ollu uinti harkois?

Teinityylin parodioinnin keinot

Tämän tyylilajin parodia on haasteellista, koska tyyli itsessään on jo niin ylenpalttista ja se tekee tarkoituksella pesäeroa kirjakieleen ja oikeakielisyysnormeihin.

Teinityylin piirteitä (tai kirjoitusvirheitä) perustellaan kirjoittamisen nopeudella: lyhennetyt sanat, ei välimerkkejä, ei isoja kirjaimia, ei lyöntivirheiden korjaamista. Näitä piirteitä ei kannata käyttää parodian pääkeinoina, koska tyyli tunnustaa ne itsekin, eikä tätä piirrettä voi enää viedä pidemmälle.

Sen sijaan yhdyssanavirheille ei löydy perustelua, sillä ylimääräiset sanavälit lisäävät merkkejä. Tämän vuoksi korostaisin parodiassa yhdyssanojen erikseen kirjoittamista, en niinkään muita kirjoitusvirheitä.

Lisäksi lähtisin tekemään parodiaa niillä keinoilla, joissa teinityyli ei vielä yllä huippuunsa. Ainakin merkkien korvaamista toisilla voi käyttää huomattavasti enemmän ja laajemmin.

1) Korvaa kirjainyhdistelmiä vierasperäisillä kirjaimilla ja numeroilla, mutta käytä myös uusia tapoja ja venytä piirrettä äärimmäisyyksiin. Tuota tekstiin runsaasti yhdyssanavirheitä ja korvaa kirjainyhdistelmiä kirjaimilla. Liioittele kaikkia edellä mainittuja piirteitä:

ekaks > e2, ei kuule > ei qle, meloni > mel=i, etsii > &sii
Siis meizist tuntuu ettei m=i ymmärrä mua.
Meiän äidin gielen ope sano mulle & qule Cia sä oot luokan paras aine kirjottaja!!!!111

2) Pidä tekstin tyyli neutraalimpana mutta kirjoita sisältö aivottomaksi. Älä vie kielellisiä piirteitä äärimmäisyyksiin, sillä jos haluat tuottaa ironista luettavaa, liiallinen kikkailu hidastaa ymmärtämistä.

siis mä taidan olla rakastunu!!!111 Mä näin yhen ihqun kundin kaupassa ja se katto mua viili hyllyllä!!!11 Mite mä saan selville sen nimen???

Oikeesti miten te voitte olla nii pinnallisii? mä ainaki haluisin puhuu jostain muusta ku kundeista. eli kumpi on teist parempi mäkkäri vai hese???

8 kommenttia

  1. Arvioisitko vielä, milloin valmistuu ensimmäinen ton keeline ekspooort seekretari, niin tiedän, milloin Suomessa on viimeiset aivot pantu narikkaan.

  2. Kiitos kommentista! Odotan itsekin kiinnostuneena, mitä tapahtuu, kun 1990-luvulla syntyneet astuvat työelämään.Syrjäyttääkö teinien käyttämä kieli nykyisen kirjakielen vai vaihtavatko he kielimuotoa? Vai totummeko tulevaisuudessa kirjakielen ja teinityylin sekoitukseen? Siinä tapauksessa toimitusjohtajan lausunto laman alla voisi olla ”Meikätytön täytyy nyt supistaa niinq väkee ja aloittaa yt-neuvottelut.”

  3. Mutta arvatkaapas, kenen sivuilta on seuraava pätkä?”Yhyren nettirojektin suunnittelu-urakkani on tältä päivältä hoidettu (hianoo murretta, vai…). Done! YES! Nyt lenkille ja sitten pullo poxahtaa auki!”16-vuotiaan lukiolaisen?Demi-lehden chat-aktiivin?Teinikieltä parodioivan tyyliniekan?Ei, vaan tämä oli ote toimittaja-kirjailija Viivi Avellanin blogista.

  4. Siis tä! Viivi on niiii IhQ!!! Ei saa kiusaa viiviiiiiii!!! Sä oot vaan kateelline ku et oo yhtä kaunis ja menestyny (plus fixu) q viivi! <3

  5. Ihailen laajaa tyylivalikoimaasi, mutta ihan tässä hirvittää, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.Minä kun en kykene ”kakistelematta” nielemään, kun joku selittää, että asian ”pointti” on tämä….Enkä toisaalta ”reivataan kurssia” väittämääkään. Jos asia selitetään vielä ”teini-slangilla” en kykene erottamaan oleellista, mitä asian esittäjä tarjoittaa.Minulle ”poitti” tuo meileen epämääräisen täplän ja reivaus taas on purjepinnan pienennystä, ei navigointia. Lainasanojen merkitys tulee tietää ennen kuin niitä käyttää, vaikka sitten parodiassa….

  6. Kiitos palautteesta!Aku, Viivi on tosiaa ihq ja ammatti mainen ja kyllä kai iha gaikki lukee sinkku naisen käsi kirjan!!!!1111 Eix vaa?Parrakas, minuakin pelottaa teinityylin yleistyminen. Tuosta vierassanojen käyttämisestä sainkin idean seuraavaan Tyylikoulu-postaukseen: seuraavaksi käsittelen epäkonkreettisen konsulttityylin, joka vilisee lainasanoja. Kiitokset!

  7. nätti kuva susta:).Ottaispa joku ammattilainen mustakin.Miten sellasen voisi löytää?!?Mielenkiintoisia ajatuksia sulla täällä.Voi…sööttiä kun näit ihanan kundin:)!

Kerro oma kantasi

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.