Olen päättänyt aloittaa blogissani kirjoittamisen tyylikoulun. Koulu sopii edistyneille kirjoittajille, jotka hallitsevat eri tekstilajit ja tunnistavat tekstin eri sävyt. Koulussa käsitellään jokaisessa postauksessa yksi kirjoitustyyli sekä sen parodioinnin keinot. Toivottavasti kurssista on hyötyä sekä aitoa tyylilajia että parodiatyyliä käyttäville.

Tässä jaksossa käyn läpi tiedottavan tyylin ja sen parodian.

Tiedottavan tyylin piirteet

1) Verbit ovat toiminnallisia, tietoa välittäviä ja aiheen mukaan usein myös kognitiivisia: polttaa, varastaa, parantua, arvioida, analysoida, raportoida, kertoa, käsitellä (ei epäinformatiivisia verbejä kuten olla, liittyä, suorittaa).

2) Sanasto on kirjakielistä ja tunnusmerkitöntä:
kuoli, menehtyi (ei delasi, siirtyi autuaammille metsästysmaille, heitti lusikan nurkkaan, siirtyi ajasta ikuisuuteen)
toteaa, kertoo, esittelee (ei väittää, valehtelee, luulee, saarnaa).

3) Tiedottava kieli koostuu selkeistä lauserakenteista ja korkeintaan kaksilauseisista virkkeistä. Lauseenvastikkeita ja virkakieltä ei käytetä – eikä myöskään puhekieltä tai muoti-ilmauksia.

4) Tiedottava kieli käyttää tuttuja sanoja – ja välttää vieraita lyhenteitä:
älykkö (ei intellektuelli)
sana, käsite (ei termi)
kuten (ei esim.)
tämä auto (ei ko. auto).


Tiedottavan tyylin parodiointi

Parodiassa oleellista on säilyttää valtaosa alkuperäisestä tyylilajista. Siksi kannattaa käyttää yhdessä kappaleessa vain yhtä seuraavista keinoista. Jos näitä sotkee liikaa tai jos ei hallitse alkuperäistä tyylilajia lainkaan, parodian kärki katoaa.

1) Pidä teksti kieliopillisesti hyvänä, mutta liioittele puolueettomuutta ja neutraaliutta, jolloin tyyli kallistuu ironian puolelle.

Heinäjoella on kuollut keski-ikäinen mieshenkilö. Kuoleman arvioidaan aiheutuneen teräaseesta, joka on päätynyt liian lähelle elintärkeitä elimiä.

Kotiäiti Nina Mikkonen pitää päiväkoteja natsi-Saksan tuotoksena. Nina Mikkosen arvio perustuu hänen omiin puolueettomiin tutkimuksiinsa sekä Timo T. A. Mikkosen yleisesti tunnettuun oikeassa olemiseen.

2) Pidä kielioppi kunnossa, mutta tee määritelmistä ja luvuista pikkutarkkoja.

Keskustan puoluejohdon mukaan maatalous on syytön järvien rehevöitymiseen. Sen sijaan rehevöitymistä aiheuttavat kesämökkiläisten ulkokäymälät, teollisuuden lauhdevedet sekä hankasalmelainen Gretan Grilli, jonka uppopaistorasvat kaadetaan järveen joka sunnuntai kello 23.

Kokoomus tavoittelee suurempaa kannatusta: päämääränä on nostaa kannatusprosenttia kahdella prosenttiyksiköllä. Ajatus on Sauli Niinistöltä, joka keksi tavoitteen hiihtoretkellään Pallastunturin lounaisrinteen alaosassa tehdessään käännöstä vasemmalle.

3) Noudata tiedottavan kielen linjauksia, mutta höystä sitä epätarkoilla ilmauksilla virkkeen tai kappaleen päätteeksi.

Danone kertoo, että suomalaiset suhtautuvat myönteisesti aktiiviseen mainontaan. Danonen viestintäjohtaja kertoo, että mainoksista ”pidettiin yleisesti muistaakseni Orivedellä ja jossain muuallakin”.

Matti Nykänen tekee odotetun comebackin uudella levyllään ”V-lyyli”, joka ilmestyy Matin tiedottajan mukaan jossain vaiheessa kenties ensi vuonna.

4) Noudata tiedottavaa kieltä, mutta lisää sekaan säröjä puhekielestä – nämäkin kannattaa sijoittaa virkkeen tai kappaleen loppuun.

Formula 1 -kausi pyörähtää jälleen käyntiin. Urheilutoimituksemme jännittää erityisesti, kuinka käy Kimi Räikkösen ja sen käkkärätukkasen hilsesamppoomainoshepun.

Tulevana keväänä on tärkeää huolehtia hiuksista, sillä näyttävät kampaukset ovat nouseva trendi. Erityisen olennaisia ovat raidat, liukuvärjäykset ja ne sellaset ihkut nipsut.

Seuraavassa jaksossa puretaan auki juristien suosima lakikieli.

4 kommenttia

  1. Tervetuloa! Ota kantaa, jos huomaat jonkin olennaisen parodian keinon unohtuneen tai jos toivot jotain tiettyä tyyliä ruodittavaksi.

  2. Tilaan sinulta täten kaupallisen tekstin parodiointioppaan 🙂 Koska alalajeja on monta niin se voisi olla vaikka tuote-esittely tai suoramainoskirje.

  3. Tekstiurakoitsija, kiitos tilauksesta! Suoramainoskirjeen parodia on loistava idea. Jatkan ilman muuta Tyylikoulua vielä yhden jakson verran.

Kerro oma kantasi Kommentointiohjeet?

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.