[Tämä postaus on julkaistu Inforin uutiskirjeessä jo vuosi sitten. Teksti on nyt poistunut verkosta, mutta eräs aktiivinen lukija kyseli sen perään. Tässä siis encore.]
Kaikista asioista löytyy vinkkilistoja, mutta usein ne ovat vain vanhan toistoa. Mitään uutta ei löydy.
Niinpä päätin koota erilaisen vinkkilistan työpaikkahakemuksen kirjoittajalle. Luotan siihen, että näistä vinkeistä vähintään pari on sinullekin uusia.
1) Hauku itseäsi.
Kaikkihan osaavat kehua itseään, mutta kerro suoraan myös se, mitkä ovat heikot puolesi.
”Olen luonteeltani kärsimätön, koska haluan saada asioita aikaan. Yritän pitää tämän piirteeni kurissa, mutta usein huomaan olevani se, joka patistaa ihmisiä takaisin asialistalle.”
Oman luonteen haukkuminen kertoo paitsi itsetuntemuksesta, myös itsevarmuudesta. Vain epävarmat ihmiset yrittävät kaunistella kaikkea.
2) Kerro, että sinua saa googlata.
Työnantaja ei saa googlata sinua ilman lupaasi, joten salli hänelle hakukoneen käyttö. Tämä kertoo, että olet huolehtinut nettijulkisuudestasi, eikä sinulla ole salattavaa.
3) Taklaa vastaväitteet.
Mieti jo etukäteen, mitkä asiat saattavat epäilyttää työnantajaa. Taklaa ne jo hakemuksessasi.
”Minulla on kolme pientä lasta, mutta olen onnistunut tasapainottamaan työ- ja kotielämän hyvin. Puolisoni työ on sellainen, että hän pystyy luontevammin jäämään kotiin, jos joku lapsista sairastuu.”
4) Viittaa blogiisi ja muuhun nettiaineistoon.
Sähköiseen hakemukseen kannattaa laittaa linkkejä omaan blogiin tai kirjoittamiisi asiantuntija-artikkeleihin. Näin saat ujutettua työnäytteitä hakemukseen mukaan.
Kun lisäät linkkejä tekstiisi, muista kaksi sääntöä: 1) Älä ryöstöviljele linkkejä: 2–3 nettiosoitetta per hakemus riittää mainiosti. 2) Älä tee monisanaisia linkkejä, koska ne hyppivät silmille. Linkiksi riittää yksi sana.
5) Lisää aina kuvasi.
Hakemus tarvitsee ehdottomasti kasvokuvan. Otos ei saa olla epätarkka ja rakeinen, mutta sen ei välttämättä kannata olla myöskään ylitaiteellinen ateljeekuva. Valitse sellainen kuva, joka sopii hakemaasi tehtävään. Tarkista, että kuvassa oleva asu on työhön sopiva ja että ilmeesi on aito ja luonteva.
+1 Nimeä hakemuksesi fiksusti.
Ajattele työnantajaa. Älä siis nimeä tiedostoasi ”Hakemus Nokialle tuotesuunnittelijaksi”, koska sikäläinen HR-ihminen saa satamäärin tismalleen samannimisiä tiedostoja.
Nimeä hakemuksesi mieluummin näin: ”Tytti Työnhakijan hakemus tuotesuunnittelijaksi”. Käytä siis tiedostossa sekä omaa nimeäsi että hakemasi tehtävän nimeä.
Nää on muuten hyviä vinkkejä kaikki! Tuo +1 vinkki on hyödyllinen muutenkin. Monesti liitteet lähtevät hassun nimisinä, esim. OH_versio1 jos ne on vaikka omalla koneellaan kansioinut projekteja kuvaavien kansionimien alle. Vastaanottajan on aika mahdoton arvella että OH_versio1 on Oikaisuhakemuksen luonnos tästä ja tuosta asiasta…
Kiva kuulla, että postaus oli hyödyllinen.
Pahimmillaan tuo tiedostonimi muuten paljastaa paljon. Ei kannata lähettää Siemensille hakemusta, jonka nimi on "Hakemus_Fujitsu".
Hyviä vinkkejä! En ole koskaan tullut ajatelleeksi, että googlaukseen voisi tosiaan antaa erikseen luvan. Jos ei muuta, niin kertoohan se senkin, että edes jollain tasolla on kärryillä työnhakuun liittyvästä lainsäädännöstä.
Kiitokset ja tervetuloa blogiini!
Mitähän se muuten viestisi työnantajalle, jos kirjoittaisi hakemukseen: "TIETOJANI EI MISSÄÄN NIMESSÄ SAA GOOGLATA!!! EIKÄ VARSINKAAN TYTTÖNIMELLÄNI!!! MIKÄÄN MITÄ LÖYTYY EI PIDÄ PAIKKAANSA!!!111"
Houkutus googlaamiseen voisi olla aika suuri. 😀
Ehkä riittää, että odottaa työajan päättymiseen ja googlettaa yksityishenkilönä 😀
Kiitos, näistä on hyötyä. Toivottavasti työvoimahallinto hankkii koulutuksesi joskus!
Kiitos näistä, kaikki erittäin hyviä vinkkejä!
Näin entisenä rekrytoijana haluaisin lisätä yhden tärkeän vinkin.
Älkää lähettäkö työhakemuksia mistä tahansa sähköpostiosoitteesta.
Jos joskus teininä on tehnyt itselleen (ehkä teininä hauskan) osoitteen tyyliin ”mahtapano@hotmail” tai ”pikkupillu@gmail”, tätä osoitetta ei kannata käyttää työhakemuksen lähettämiseen.
Törmäsin näihin jokaisen työpaikkahaun yhteydessä ja ne menivät minulla suoraan ei-pinoon lukematta.
Sari, erinomainen lisävinkki!