Verkko ja tosielämä – mitä yhteistä?

Katleena Kortesuo

Joidenkin mielestä asiat tapahtuvat joko verkossa tai ”tosielämässä”: IRL eli In Real Life.
En ymmärrä tuota kahtiajakoa. Mitä hiivatin epätodellista verkossa muka on? Jos joku solvaa minua netissä, se tuntuu aivan yhtä kurjalta kuin kasvokkainkin. Jos joku kehuu minua verkossa, se taas saa hyvälle mielelle aivan samalla tavalla kuin vaikkapa puhelimessa saadut kiitokset.
Itse yritän välttää termiä ”tosielämässä”. Puhun mieluummin vaikkapa kasvokkaistapaamisista tai verkon ulkopuolisesta elämästä.
Verkko on vain yksi kanava (tai kanavakimppu) muiden joukossa. Muita kanavia ovat esimerkiksi kasvokkaiskohtaamiset, puhelin, televisio, kirjat, tekstiviestit ja seinäkirjoitukset. Nämä kanavat ovat toki erilaisia, mutta pari yhteistä piirrettä niissä on: kaikissa välitetään informaatiota ja kaikki ovat tosielämää.
Mikään kanava ei saisi korostua omassa viestinnässä yksipuolisesti, koska muuten ihmisen vuorovaikutustaidot muissa kanavissa surkastuvat. Pelkästään netissä roikkuvat nörtit eivät osaa edes katsoa silmiin, ja toisaalta nettiä vieroksuvat eivät osaa alkeitakaan sähköisestä vuorovaikutuksesta.
Jokaisessa tilanteessa on myös omat parhaat kanavansa. Syntymäpäiväpuheet ja kehityskeskustelut pidetään kasvokkain, mutta hedelmöityshoidoista keskustellaan nimettömänä netissä.
Netti on monipuolisempi kuin moni muu viestintäkanava, mutta se ei ole ainoa eikä edes paras vaihtoehto kaikissa tilanteissa. Sama pätee muuten kasvokkaiskohtaamisiin.
Jos haluat elää tosielämää, elä sitä kaikissa kanavissa.

2 kommenttia

  1. Olet tavallaan oikeassa, mutta mielestäni elämästä ei voi sanoa puuttuvan jotain olennaista, jos ihmisen tietotekninen turvaverkko on kovin ohut. Voi elää ihan täyttä elämää ilman elektronista osa-aluetta. Täyttä elämää ei sen sijaan voi elää ilman fyysistä ja sosiaalista ulottuvuutta.

  2. Mikko, kiitos kommentistasi!Ihminen voi ilman muuta elää täyttä elämää vaikka miten. Loppujen lopuksihan jokainen määrittelee itse, onko oma arki täyttä elämää. Moni intohimoinen matkailija pitäisi minun elämääni suppeana, koska en juuri matkustele. Itse taas en koe, että minulta puuttuisi mitään.Verkkoelämä ja sosiaalinen media ovat kuitenkin niin olennainen ilmiö nykyajassa, että pois jättäytyminen ohentaa maailmankuvaa. Mukanahan voi olla myös kriittisellä asenteella – sosiaaliseen mediaan ei tarvitse suhtautua yltiöpositiivisesti.Minäkään en suosittele, että verkossa luuhataan vuorokauden ympäri. Ihmisellä on oltava myös fyysistä toimintaa ja kasvokkaiskohtaamisia.

Kerro oma kantasi

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.