Verkkokirjoittajan kuudes salaisuus

Katleena Kortesuo

Kirjoitin alkuviikosta ihanan Aucorin blogiin postauksen Verkkokirjoittajan viisi salaisuutta. Innoikkaimmat lukijat pyysivät paria lisää, joten täältä pesee:

6. Sana.

Rytmin vaihto on tehokas keino. Jos kesken tekstin jossain on yhtäkkiä yksittäinen sana – vieläpä yksittäisessä kappaleessa – se rikkoo rytmin ja korostaa sanan tärkeyttä.

Näin.

Tähän ei tarvita niinkään esimerkkejä kuin varoituksia. Yksittäisen sanan tekniikkaa voi käyttää postauksessa tai uutisessa vain kerran per teksti, koska keino on niin voimakas. Kahdesti käytettynä se pomppaa liikaa silmiin.

7. Kissa, koira ja rakettireppu

Tämän tyylivinkin nimi on ”yksi, kaksi, neljäkymmentäkolme”. Ajatuksena on ensin listata kaksi samantyyppistä asiaa, ja viimeinen on irrationaalisuudessaan täysi yllätys.

Esimerkkejä:

  • Haluatko kertoa kollegoillesi, mitä pitää ottaa mukaan työpaikan saunailtaan? Listalle tulee tietenkin ”pyyhe, uikkarit ja tekorintakarvat”.
  • Kuvailetko koulutuksesi osallistujien heterogeenisyyttä? Silloin paikalla oli ”lääkäreitä, opettajia ja ylämaankarjankasvattajia”.
  • Mitä kaikkea näitkään myytävänä torilla? Siellä oli ”perunoita, porkkanoita ja toivonsa menettäneitä punajuuria”.

* * *

Huomasitko kahdeksannen vinkin, joka oli piilotettu otsikkoon? Yksi tehokeino on nimittäin antaa hieman enemmän kuin lupaat. Otsikossa lupasin kuudennen vinkin, mutta sinä ovela kettu sait kaksi enemmän.

Kerro oma kantasi

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.