Keskustelimme blogissa ja Twitterissä Comic Sansista. Siis tästä fontista, jos se sattuu näkymään oikein ruudullasi.

Hurmeen Sami epäili edellisen postauksen kommenteissa, että suurinta osaa ihmisistä ei kiinnosta fontit lainkaan, ja että Comic Sansia voi käyttää, jos siltä tuntuu.

Tässä on tietenkin hauska ristiriita:

  • Sami, joka ei näe fontissa mitään kummaa, uskoo kuuluvansa enemmistöön, koska omat tulkinnat on tapana yleistää.
  • Minä, joka näen fontin kamalana, uskon kuuluvani enemmistöön, koska minäkin luulen omien tulkintojeni olevan valtaosan tulkintoja.

Tosiasiassa meidän kummankaan mielipiteellä ei ole mitään väliä.

Yksittäinen ihminen ei voi päättää, mikä fontti on leikkisä ja mikä juhlallinen, vaan se päätös muodostuu kollektiivisesti kulttuurissamme.

Oletko koskaan nähnyt vuosikertomusta, sanomalehteä tai viranomaispäätöstä, jossa olisi Comic Sansia? Fontin tyypillisimmät käyttöyhteydet paljastavat sen, millaisena fontti yleisesti koetaan. Sen sijaan yksittäisten ihmisten toimintamallit kertovat vain heidän oman mielipiteensä: matkatoimiston toimari voi ihan hyvin käyttää Comic Sansia, jos siltä tuntuu.

Kysymyksessä on samanlainen sopimus kuin kielessä. Neuvolantädin sanavarastoon ei kuulu "vauvan perse", vaan hän puhuu "vauvan pepusta". Tämähän on täysin kulttuurinen sopimus. Olemme yhdessä todenneet, että toinen sana on "ruma" ja toinen "nätti". Tätä vastaan on paha taistella, vaan meidän täytyy vain hyväksyä sanojen (tai fonttien) yleiset käyttötavat yleiseksi normiksi.

Nämä normit voivat toki muuttua. Kiinnostavaa on, että normia voi lähteä muuttamaan vain "edelläkävijäjoukko" – mikä se sitten lieneekään. Jos maailman huippugraafikot ryhtyisivät käyttämään Comic Sansia, siitä tulisi uusi trendi, ja se olisi pian taas hyväksyttävää. Toistaiseksi sitä viljelevät vain yksittäiset rivikäyttäjät meileissään, eikä Comic Sans nouse sen avulla hienoksi.

Olette varmaan huomanneet Riku Vassisen silmälasit? Nehän olisivat olleet kamalat vielä viisi vuotta sitten, mutta nyt näitä poskille valuvia malleja näkyy jälleen siellä täällä. Kun Vassisen kaltaiset edelläkävijät nostavat 80-luvun pilottimallit nenälleen, niistä tulee vähitellen muotia. Sitten kun me rivikansalaiset ryhdymme ostamaan munuaisen mallisia laseja, Vassinen on jo vaihtanut pyöreisiin pieniin laseihin.

Jos minä käyttäisin ensimmäisenä poskillevaluvia pilottilaseja tai Comic Sansia, ne eivät missään nimessä nousisi trendeiksi. Minä kun en ole edelläkävijä muodissa tai graafisessa suunnittelussa. Sen sijaan joku muu voi nostaa Comic Sansin jälleen suosituksi.

27 kommenttia

  1. Itse en käyttäisi Comic Sansia edes sarjakuvien puhekuplissa. Täytyy ihailla Aku Ankkaa, jossa on käytetty käytännössä aina Helveticaa puolilihavoituna.

    Vaikea kuvitella, että ironisesta Comic Sansin hipsteröinnistä saisi mitenkään tyylikästä, toki eihän sekään mikään mahdottomuus ole.

    Mutta tuomitkaa itse: http://www.flickr.com/photos/chrislewis/2796727982/ – OK typografia?

  2. Olin kerran kesätöissä eräässä firmassa, joka oli palkkaamassa itselleen toimitusjohtajaa ulkomailla toimivaan tytäryhtiöönsä. Suomen toimari toi sopimusluonnoksen minulle katsottavaksi.

    …se oli kirjoitettu Comic Sansilla. Sydän meinasi pysähtyä.

    Annoin pomolle palautetta. 🙂

  3. Joskus provoissa onnistuu, joskus ei. Nyt taisi onnistua.

    Hieno juttu, jos tästä, siis yhdestä fontista, saa aikaan Suuren Keskustelun. Kyllä sekin kertoo jotain kyseisen fontin merkittävyydestä.

    Käyttäisinkö itse sähköpostissa? En. Minua ei kuitenkaan ärsytä, jos joku käyttää. Viestin sisältö voi jäädä huomaamatta, enkä halua niin tapahtuvan vain mielikuvani perusteella.

    1. Mun mielestä Comic Sans on kuin Tuksu tai Persut. Monien mielstä ärsyttävä juttu, joka on just siks puheenaihe. Toisia ärsyttää sitten se, että se (tai Tuksu tan ai Persut) on puheenaihe, vaikkei puheenaihe häiritsisi, jos ne jättäis rauhaan:)

  4. Jos mulle lähetetään tarjous Comic Sansilla, niin jää ostamatta. Mitäs mieltä olette Arialista?

    1. Eikö tuo ole varsin typerä periaate? Voi joku tilaisuus mennä fonttiperiaatteen vuoksi ohi. Jos nyt vaikka tuo matkatoimisto olisi tarjonnut havittelemaasi matkaa murto-osan hinnalla muista tarjoajista, jättäisit ostamatta fontin vuoksi, vain periaatteesta? Tuskin.

  5. Jos mulle lähetetään tarjous Comic Sansilla, niin jää ostamatta. Mitä mieltä olette Arialista?

  6. En voi kyllä ottaa kauhean vakavasti Comic Sansin vastaisia perusteluja, joissa näytetään ko. fontilla kirjoitettua hautakiveä tai poliisin ilmoitusta. Comic Sans on sarjakuvafontti ja sitä vihataan sen takia, että sitä käytetään väärissä paikoissa. En ole järin ihastunut kyseisen fontin käyttöön missään, mutta en kyllä käsitä tuota puritanistista fonttikammoa – voisi sanoa fonttirasismia.

    Miettikää mitä se kertoo niistä ihmisistä, joissa sellainen asia kuin fontti, herättää kiihkoa. Pitäisikö höllentää kengännauhoja 🙂

    1. Valehtelematta voin sanoa, että en tunne yhtään graafisen alan ammattilaista joka pokkana väittäisi sen olevan kaunis fontti (tietty olen itsekin kiusannut ihmisiä puolustelemalla fontin käyttöä joissain tilanteissa, mutta enää en edes jaksa).

      Comic Sans on huono jopa sarjakuvissa käytettäväksi. Se on lukukelvoton suurempina tekstiblokkeina, ja sitä käytetään yleensä ”pehmentämään” tai ”revittelemään” tylsää asiaa. Lopputulos on vitsi, ja vitsiksi se vääntää itse viestinkin.

      Tää nyt voi kuulostaa vähän tylyltä, mutta ihmisen suhtautuminen Comic Sansin käyttöön korreloi aika hyvin graafisen osaamisen kanssa yleisestikin. Siinä ei ole sinällään mitään pahaa, mutta kengännauhojen kireyttä on turha syyttää, jos malka on omassa silmässä.

      1. ”Ihmisen suhtautuminen Comic Sansin käyttöön korreloi aika hyvin graafisen osaamisen kanssa yleisestikin.”

        Nyt pyydän kohteliaimmin taivaat avaavan perustelun tälle väitteelle.

        1. Samoin. Silmissäni ei ole vikaa – hämmästelen suvaitsemattomuutta.

  7. Olisi myös mielenkiintoista saada ihan poerustelktu perustelu, ei poelkkäöäö ”se on mukahupifontti”. Katleennan kommentti delläkävijöistä on kyllä osuva, mutta edelleenkään se, eikä mutrhaajaa haetaan eikä hautakivi, selitä, m ikä siinä fontissa on pienellesä.

    Ok, Janne mm. pitää fonttia lukukelvottomana. Janne myös tietää, että se oli meillä käytössä pitkään pääasiallisena fonttina. Kukaan ei valittanut lukukelvottomuutta eikä rumuutta (ennen Jannea). Toki Janne on meihin nähden fonttien suhteen auktoriteetti ja alan ammattilainen, joten muutimme perusfontin (tai itse asiassa perusfontti oli jo muutettu muitta vanhoista pohjista tuli edelleen mukana comic sans. Samoin se yksi kirjoitusvirhe on vaivannut vuosikausia, koska aina se on vanhoissa pohjissa, joita on joka puolella. Joskus minulla on aikaa korjata tämänkin asia). Mutta perustelu edelleen puuttuu. Rumuus on katsojan silmässä. Ja se, että joidenkin mielestä homma on huono, ei ole kunnon perustelu, koska tuohon voi aina heittää ”Paska on hyvää, koska miljardi kärpästä tykkää”. Ei se enemmistön mielipidekään ole aina oikea.

    Samin kanssa olen samaa mieltä, ei fontti tee tarjouksesta huonoa. Mutta toki jos tulee tarjous (yllättäen ja pyytämättä vieläpä) ja se on huonosti tehty/ärsyttää, niin kyllä siihen tarjoukseen tarttuminen on vähäisempää kuin vastaavaan oikeinkirjoitettuun ja ei-ärsyttävään.

    Onko olemassa mitään objektiivista mittaria, jolla voisi argumentoida puolesta/vastaan fonttia kohtaan? Siis jotain enemmän kuin ”mun isä on vahvempi kuin sun isä”.

    1. Sami, Jussi, Janne: Jos haluatte perusteluja siitä, miksi Comic Sansia ei kannata käyttää (muuta kuin niissä harvoissa tilanteissa joissa teette lastenjuhliin kutsuja), niin Google on täynnä vastauksia. Voisin myös itsekin niitä tähän referoida, mutta en usko että perusteluni muuttaisi kantaanne mitenkään. Saatte olla sitä mieltä, että Comic Sans on hieno fontti. Käyttäkää sitä minun puolestani missä haluatte. 😀

      Jos haluatte kuitenkin ilmaisen neuvon, älkää käyttäkö sitä mihinkään viralliseen. Se antaa teistä ja yrityksestänne pellemäisen vaikutelman. Tämän neuvon kirjoittamiseen meni n. 15 minuuttia, joten mun tuntihinnoilla saitte juuri 22,5€ edestä etua per lukija. Ja se on vielä halpaa, koska Comic Sansin aiheuttama imagotappio yrityksellenne on pikkasen enemmän. 😉

      Jos haluatte asiasta oikeiden graafisen alan ammattilaisten™ kanssa väitellä, kokeilkaa pinkkaria: http://www.pingstate.nu

      Love, respect, and ban Comic Sans.

      1. Janne,

        Täytyy sanoa, että olen sinua huomattavasti nopeampi kirjoittaja, jopa tällä iPädillä näpytellessäni. Tämänkin kirjoitin ihan sekunneissa. Tosin alkavilta tunneilta voisin laskuttaa kevyesti sinua enemmän. Myyt konsultointia ihan liian halvalla.

        Jään nyt väkisin mielikuvaan, että menet virran mukana, kuten kuolleet kalat.

  8. Hei,

    Jos Comic Sans on ”ihan kiva fontti, jota voi käyttää jos siltä tuntuu”, niin ehkäpä yritysten kannattaa lopettaa visuaalisten ilmeiden ja kattavien graafisten ohjeistojen tilaaminen?

    Jos visuaalisessa viestinnässä kirjaimien ulkomuoto on täysin makuasia, eikä rumaa, kaunista, tyylikästä tai tyylitöntä ole, voisiko esimerkiksi Tasavallan presidentti käyttää viestinnässään Comic Sansia? Jos presidentin lomakkeissa olisi Comic Sansia, eikö se tosiaan välittäisi mitään erityisiä mielikuvia?

    Tässä linkki presidentin ilmeeseen: http://www.hiekkagraphics.fi/390728/Tasavallan-presidentti

    Siinä olen ”Comic Sansin puolustajien” kanssa samaa mieltä, ettei fontin nimen, historian tai muiden yksityiskohtien pidäkään kiinnostaa suurta yleisöä. Kirjaintyypin valinta on kuitenkin viestintää, jolla välitetään erilaisia arvoja ja merkityksiä. Siksi ei ole sattumaa, ettei ns. arvokas organisaatio viesti Comic Sansilla.

    Fonttien ”hienouden” vertailuun ei toki ole mitään asteikkoja, eikä objektiivisia mittareita. Kyse on enemmän psykologiasta: vedotaan vastaanottaan tunteisiin ja herätetään mielikuvia ja välitetään merkityksiä.

    Kun asia on tullut puheeksi, on helppo olla rationaalinen ja sanoa, ettei fontilla ole merkitystä. Mutta entä jos Tasavallan presidentin lomakkeisiin yhtäkkiä ilmestyisikin Comic Sans kaikissa sateenkaaren väreissä?

  9. Voi pojat.

    Ja tämän sanon toteamuksen kaikissa merkityksissä.

    Minä olen ollut partioleirillä, ja sillä välin aikuiset miehet* kinastelevat blogissani. Keskustelu siirtyi jo järkiperusteluista henkilökohtaiseen nokitteluun.

    Täten määrään, että jokainen saa pitää Comic Sans -mielipiteensä ja -perustelunsa. Jos joku haluaa lisätä/vähentää/rajata/laajentaa/pilkata/kehua Comic Sansin käyttöä, hän tehköön sen aivan vapaasti.

    Huomenna alkaa uusi viikko, ja siirrymme uusiin aiheisiin.

    *Kaiken lisäksi moni keskustelijoista on nettikaverini tai myös kasvokkaiselämäkaverini ja hiivatin mukava heppu. Älkää nyt pilatko käsitystäni.

    1. Katleena,

      Ei kai kukaan tällaista fonttinokittelua tosissaan ota? On vain niin herkullinen aihe provosoida.

      1. Nokittelu on helppo jälkikäteen selittää ”pelkäksi provosoinniksi, joka oli leikkimielistä”. Pitää silti ottaa huomioon kaikki ulkopuoliset lukijat, joita ei ehkä kiinnosta lukea provoa – oli se hupia tai tosissaan.

  10. Toki olet oikeassa tuossa. Sinullahan on blogin ylläpitäjän oikeus poistaa kommentit, joiden tunnet olevan mielenkiinnottomia tai muuten blogiin sopimattomia.

    Otathan kuitenkin huomioon meidän kohdalla turkulaisuuden, josta me turkulaiset voimme olla vain pahoillamme.

    Juliuksen viimeisenä esittämään kysymykseen olisi kuitenkin hyvä saada vastaus. Jos presidentti käyttäisi kyseistä fonttia toistuvasti, kaikissa virallisissa papereissa, muuttuisiko fontin arvostus?

    1. Teillä turkulaisilla on selvästi sellainen inside-ilmapiiri, jota me muut emme aina tajua.

      Tuo presidenttikysymys on paha. Uskon, että trendit muuttuvat vain alan edelläkävijän mukaan. Presidentti ei ole graafisen alan edelläkävijä, mutta riittääkö presidentin yhteiskunnallinen status nostamaan Comic Sansin trendikkääksi?

      Väittäisin, että ei riitä, mutta todisteita emme tietenkään saa suuntaan emmekä toiseen.

      Presidentti kanslioineen on niin konservatiivinen instituutio, että se käyttää Comic Sansia ja poskilla roikkuvia silmälaseja vasta sitten, kun trendsetterit ovat jo siirtyneet niiden yli ja eteenpäin.

  11. Mulla ainakin oli oikein hauskaa tätä keskustelua seuratessani! Ja myös todella hyödyllistä ja mielenkiintoista tietoa tuli kinastelun sivutuotteena. Kiitos taas Kati!

  12. Hauskinta tässä keskustelussa on se, että yksi fontti vei koko huomion :D. Mielenkiintoisempi aihe mielestäni on Katleenan esiintuoma kysymys siitä, miten normit ja trendit syntyvät. Jos tietyissä piireissä on päästy epävirallisten neuvottelujen johdattelemana siihen tulokseen, että yksi fontti on käyttökelpoisempi kuin toinen, niin eihän se mikään laki ole, joka on hakattu kiveen ;-)?

    Katleena, eihän sitä tiedä, vaikka onnistuisitkin aloittamaan jonkin trendin? Senhän täytyy olla vain tarpeeksi erilainen/oudompi kuin mikään olemassa oleva tai sitten rikkoa olemassa olevia normeja (shokkivaikutus). Kyse on kaiketi vain siitä, saatko ihmiset seuraamaan esimerkkiäsi? Veikkaisin, että sinulla piisaisi ainakin persoonallisuutta synnyttämään jokin uusi trendi :-).

Kerro oma kantasi Kommentointiohjeet?

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.