Työnantaja, haluatko parantaa vastuullisuuttasi ja läpinäkyvyyttäsi? Aloita siitä pirun palkkalaskelmasta

Katleena Kortesuo

Palkkalaskelma eli kavereiden kesken palkkakuitti tai nostalgisemmin sanottuna tilinauha.

Se kertoo, että rahaa on ilmeisesti tulossa. Mutta kuinka paljon, miten se on laskettu, mitä nuo lyhenteet tarkoittavat ja miten voin tarkistaa loppusumman? Entä mitä muille samaa työtä tekeville maksetaan ja onko palkkaukseni oikein?

Tämä on se hetki, kun on kiva olla yksityisyrittäjä. Oma palkkalaskelmani on aina oikein ja tiedän tarkalleen, mistä raha on tullut.

Tällä kertaa kiroilen kavereiden puolesta. Viime aikoina useampikin kaverini on tilittänyt siitä, että he eivät saa selvää palkan muodostumisen perusteista, he eivät ymmärrä palkkakuitin lyhenteitä tai he eivät tiedä, mistä oma bonus muodostuu ja miten sitä voisi nostaa.

Otetaanpa muutama esimerkki, joita olen saanut kavereilta. Näille kaikille on julkaisuluvat, ja osapuolten yksityistiedot on tietenkin sotkettu tai poistettu.

Ymmärtäisikö itse, mitä nämä tarkoittavat? Oletko saanut KKO:n ja PO:n oikein, ja kuuluuko sinun saada APO tai TKKO?

 

Mitä eroa on neljällä ensimmäisellä rivillä? Kaikki ovat ”perustuntipalkkaa”, ja niistä kolmen selitteenä on ”tuntipalkka”. Mille ajanjaksolle ne kohdistuvat? Onko kaikki varmasti huomioitu?

 

Tämä palkkaerittely on katsottavissa kännykällä, eli siitä tulee valtavan pitkä kaistale kelattavaksi. Erittelyn alakohtia on yhteensä yksitoista. Yksiköt ovat täysin kateissa, eli kun erittelyssä lukee ”Aika/Määrä 0,56”, niin mitä ihmettä tuo 0,56 tarkoittaa? Päiviä, tunteja vai viikkoja? (Ilmeisesti tunteja, mutta seuraavassa erittelyssä 19 taitaakin tarkoittaa päiviä.) Kaiken lisäksi kun kertoo tuon 0,56:n A-hinnalla 3,92, tuloksena on euroissa 2,20, ei suinkaan 2,19. Toki kyse on vain sentistä, mutta itselläni herää tuosta pieni epäluulo palkkalaskelman tarkkuudesta.

 

Mitähän tämä sitten on? Rivien kertotaulut eivät pidä paikkaansa lainkaan. Loogista olisi, jos kertoisi yksikön A-hinnalla ja saisi tulokseksi oikean sarakkeen lukeman. Eka ja toka rivi toimivat juuri niin: 30,42 * 16,91 = 514,40. Mutta mitä tapahtuu rivillä kolme? Tietojeni mukaan 2 * 16,91 ei todellakaan ole 5,07. Tällaisen tarkastaminen on mahdotonta, ja palkkakuitin saaja kertoi, ettei hän ymmärrä laskelmia.

 

Tästä kaikesta sotkusta herää paljon pohdittavaa. Miten ihmeessä työntekijä pystyy tarkistamaan palkkansa oikeellisuuden? Entä miten pystyy vertailemaan vaikkapa omia ikälisiä muun tiimin ikälisiin?

* * *

Työnantaja, jos haluat olla vastuullinen, niin pistä palkkakuittisi kuntoon. Selkeytä lyhenteet, perustele ylityölisät, erittele päivämäärät, kerro mistä henkilökohtainen bonus syntyy ja taulukoi kokemuspalkkauksen perusteet selkeästi. Kirjaa myös näkyviin, mikä numero kuitissa tarkoittaa euroja, mikä minuutteja ja mikä kerrointa.

PS. Kiitos kaikille, jotka lähetitte aineistoa tutkittavaksi! Kaikki esimerkit eivät mahtuneet mukaan, mutta tsekkasin kyllä jokaisen kauhuesimerkin läpi. 😀

 

4 kommenttia

  1. Okei, mä olen luullut, että mulla on kaamean näköinen palkkakuitti. No, eipä sittenkään ole, kun näihin vertaa. Ja no, jos mä en ymmärrä sitä omaanikaan, ja se ei ole näin paha, vaan jopa selkeä näihin verrattuna, niin: Mikä ihme tämän maan palkkakuitteja yleisesti vaivaa? Jos kaikki takeltevat tämän saman ongelman kanssa, toimialasta ja palkanmaksajasta riippumatta. Mikä tässä yleisesti mättää?

    1. Hyvä kysymys. Mä veikkaan, että me olemme vain turtuneita näihin kuitteihin, koska ”nää ovat aina olleet tällaisia”.

      Me jostain syystä kuvittelemme, että sekava palkkalaskelma on jokin muuttumaton luonnonlaki, vaikka oikeastihan tämä on ihmisten luomus ja siten ihmisten korjattavissa.

      1. Minä luulen että tässä on taas valta ja vastuu -ongelma. Valta palkkakuitin selkeydestä on maksajalla, mutta vastuuta ei hirveästi ole. Kaksi ystävääni oli eräässä suuressa siivousalan yrityksessä töissä, ja palkkakuitti oli juurikin tälläinen sekava lyhennelmäkasa. Kuitenkin, kun ystäväni itse kirjasivat tuntinsa ja tekivät omat laskelmansa, palkkaa oli toistuvasti maksettu liian vähän (ei koskaan liikaa). Sen selvittäminen oli kuitenkin vaikeaa palkkakuitista.

        Joskus oikean summan sai valittamalla työnantajalle, välissä piti valittaa liiton kautta joka sitten hankki puuttuvat summat. Sen kummempia sanktioita yritys ei koskaan saanut.

        Tämän valossa vaikutti ainakin itselleni selvältä että yritys Suomeksi sanottuna kusettaa työntekijöitään, ja epäselvä palkkakuitti on yksi palanen tässä huijauksessa että vain harva huomaisi asiaa. Epäilemättä se on myös kannattavaa, sillä PAMiakaan ei näyttänyt asia kiinnostavan sen enempää kuin vain hankkia valitus kerrallaan puuttuvia rahoja takaisin jos työntekijä niitä erikseen vaatii.

        Tarvittaisiin parempia keinoja ilmiantaa tälläiset vilunkityönantajat, ja viranomaisilta keinoja ja halua oikeasti rankaista tälläisestä toiminnasta merkittävästi (asia ei saa jäädä vain asianomistajan harteille, sillä Suomen oikeusjärjestelmä on hidas, epälooginen ja niin kallis että oikeuden hakeminen oikeuskäsittelyn kautta on käytännössä muiden kuin rikkaiden ja erittäin köyhien saavuttamattomissa). Myös palkkakuitin osalta pitäisi olla jotain velvollisuuksia selkeyteen, ja rangaistuksia jos siihen ei päästä.

        ps. Ystäväni eivät kovin montaa kuukautta yrityksessä lopulta viihtyneet. Kuitenkin, yritys näyttää edelleen voittavan kilpailutuksia ihan valtionkin kilpailutuksissa, joten kaipa (pääasiassa maahanmuuttajataustaisten9 työntekijöiden riistämisen bisnesmalli on ihan toimiva konsepti Suomessakin.

        1. Äääh, tämä kuulostaa tosi tylsältä, mutta valitettavasti myös oikealta. Olisiko tässä tosiaan liittojen paikka vaatia palkkakuitit kuntoon? Olisiko se oikea taho ajamaan asiaa? Jotenkin tuntuu, että yksittäisenä työntekijänä ei muutosta oikein saa aikaan.

Kerro oma kantasi

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.