Ala-asteen ympäristöopin kirjassa oli kuva, jolla selitettiin tulen syttyminen.

Kuvassa Vennin diagrammi, jossa kolme ympyrää: palava aine, happi ja riittävän korkea lämpötila. Kun kaikki kolme ovat kasassa, tuli syttyy.
Tuli vaatii syttyäkseen kolmea asiaa: palavaa ainetta, happea ja riittävää lämpötilaa.

 

Opettaja kertoi, että tulen sammuttamiseen riittää, kun poistaa näistä yhden ympyrän:

  1. Poista palava aine. Esimerkiksi nuotiosta voi potkia puita erilleen, jotta liekki sammuu. Metsäpalojen hallinnassa saatetaan kaataa vyöhykkeellinen puita pois metsäpalon edeltä. Maastopaloja rajoitetaan myös sytyttämällä hallittu vastapalo, joka polttaa jo etukäteen tietyn alueen tuhkaksi maastopalon etenemisreitiltä. – Ja tuli sammuu toki siihenkin, kun palava aine on roihunnut loppuun.
  2. Poista happi. Tukahduta tulipalon alku sammutuspeitteellä tai sammutusvaahdolla. Lieden rasvapalon voi tukahduttaa kattilan kannella.
  3. Madalla palavan aineen lämpötilaa. Sammuta nuotio vedellä tai lumella.

Riippuu täysin tilanteesta ja palavasta aineesta, mikä keino on tehokkain. Kynttilän voi puhaltaa sammuksiin, mutta nuotiota ei. (Sammuksiin puhaltaminen taitaa muuten tehdä kahta asiaa yhtä aikaa: hiilidioksidi vie tilan hapelta, ja samalla sydänlanka jäähtyy hitusen ilmavirran voimasta.)

Sama Vennin diagrammi toimii kohuihin ja kriiseihin

Meidän ihmisten toiminta on joskus pelkkää analogiaa luonnosta. Kohu syttyy tismalleen samoin kuin tuli, ja se myös sammuu samoin kuin tuli.

Kuvassa Vennin diagrammi, jossa kolme ympyrää: (1) kohun aihe ja teema, (2) infra ja kanavat sekä (3) tunnetila ja kiinnostavuus. Kun kaikki kolme ovat kasassa, kohu syttyy.
Kohu vaatii syttyäkseen kolme asiaa: (1) sopivaa kohun aihetta, (2) infraa ja kanavia sekä (3) riittävää tunnetilaa.

 

Puran kuvaa auki hieman.

Kohun aiheella ja teemalla tarkoitan sellaista ilmiötä, jossa on kohupotentiaalia, siis palavaa ainetta. Rikos on herkemmin palavaa kuin arkinen lainmukaisuus. Toimialana plastiikkakirurgia on helpommin syttyvää kuin sukkien valmistus. Presidentin päiväpöhnät huomioidaan herkemmin kuin Karo Kansalaisen kalsarikännit. Syttymiseen riittää, kun palavaa ainetta löytyy joko tematiikasta tai henkilöstä.

Infralla ja kanavilla tarkoitan leviämisen mahdollisuutta. Some ja media ovat kohuille kuin happi tulelle. Onko jokin kuvattavissa ja jaettavissa? Onko jokin väite tai uutinen helposti medioituva (siis mediassa välittyvä) vai onko se vain tylsää ja epäselvää tutkimustietoa? Kanavalla eli hapen määrällä on iso merkitys: puhelut ja kasvokkaiskeskustelut ovat paljon hitaampi leviämisen kanava kuin Snapchat tai Whatsapp.

Riittävä tunnetila vastaa lämpötilaa. Onko aihepiiri tai ajankohta pöyristyttävä, kauhistuttava, pelottava, raivostuttava tai ihmetyttävä? Eilinen kaurapuuro ei pala, mutta kuuma tunteisiin vetoava uutinen roihuaa taatusti.

Miten sammutan kohun?

Kohun sammuttamiseen riittää, kun poistaa näistä edellisistä yhden ympyrän:

  1. Poista kohun aihe. Jos kohussa on aihetta, korjaa alkuperäinen ongelma. Jos kohu perustuu väärinkäsitykseen, oikaise se. Jos et itse liity kohuun, irtisanoudu siitä. Joskus voit myös vain odottaa ja antaa kohun palaa loppuun.
  2. Poista infra ja kanavat. Tämä on tietenkin mahdotonta demokratiassa, mutta diktatuurissa infran poisto on täysin mahdollinen. Ei tarvitse kuin kieltää väärää mieltä oleva lehti tai estää ulkomainen somepalvelu. (Lisäys: tämä toimii myös perheissä. Riitelevät lapset laitetaan eri huoneisiin ja puhelimet otetaan pois, jolloin kanava katkeaa.)
  3. Rauhoita tunnetila. Pyydä anteeksi. Keskustele, ymmärrä ja kuuntele. Perustele ja argumentoi. (Lisäys: tunnetilaa voi rauhoittaa myös jäähyillä ja aikalisillä. Tämä toimii yhtä hyvin jääkiekossa, lapsiperheissä – ja kenellä tahansa omien tunteiden tasaamisessa.)

Kuten tulipaloissakin, kohun sammuttamisessa pitää ratkaista tapauskohtaisesti, mikä ympyrä kannattaa poistaa. Vesi sammuttaa kyllä nuotion, mutta se roihauttaa rasvapalon moninkertaiseksi.

Analysoi sekin, kuinka laajasta tulipalosta on kyse. Metsäpalo on pakko sammuttaa, mutta tulitikun voi antaa vain palaa loppuun.

 

 

Kerro oma kantasi Kommentointiohjeet?

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.