Osallistuin tänään päivällä Digi- ja väestötietoviraston Tietoturvatunnille. Iso kiitos järjestäjille! Puhuin Tietoturvatunnilla informaatiovaikuttamisesta; yhteenvedon löydät tekstin lopusta.
Tapahtumassa keskusteltiin myös Linkedin-verkostosta. Huijareiden on nimittäin helppo rakentaa uskottava valeprofiili, jos vain saa kerättyä aitoja ihmisiä kontakteiksi. Kun feikkitilin kontaktilistalla on tarpeeksi monta nimeä, profiili alkaa vaikuttaa ulkopuolisten silmiin ikään kuin oikealta ja varmennetulta henkilöltä.
Omalta kohdaltani tunnustan suoraan, että toimin tässä kaikkien ohjeistusten vastaisesti. Kuten vakiolukijat tietävät, olen kasvosokea. En siis voi mitenkään muistaa, keitä olen tavannut. Niinpä hyväksyn sokeasti kaikki kaveripyynnöt, paitsi jos kyseessä on ilmiselvä huijari kuten öljynporauslautalla työskentelevä komea leskilääkäri.
Ethän siis pidä minun tai kenenkään muunkaan Linkedin-verkostoa minkäänlaisena takuuna kenestäkään tyypistä? Ihmisillä on vaikka kuinka etäisiä kontakteja Linkkarissa ja Facebookissa, eikä sometuttavuus ole tae sen syvällisemmästä ihmissuhteesta. Somekontakti voi syntyä kasvosokeudesta, hajamielisyydestä, virheklikistä, huomionhalusta tai väärinkäsityksestä.
Jos siis haluat varmistua jonkun henkilöllisyydestä, tee se muulla tavoin kuin verkostoa tarkastelemalla. Pirauta yhteiselle tuttavalle tai tee käänteinen kuvahaku Googlessa.
Älä helkutissa usko minun verkostoani. En minäkään usko sinun verkostoasi.