Kun seuraa tarpeeksi kauan ihmisten Facebook-statuksia, voi löytää kiinnostavia ihmistyyppejä. Käytän ohessa esimerkkinä kuvitteellista Mörsyn perhettä. Mörsyn perheellä on eri tavat ilmaista itseään.
1) Äiti on nimilläpeilaaja.
Minna Mörsy tapasi tänään Maria Veitolan.
Minna Mörsy menee tänään opetusministeriöön haastattelemaan Henna Virkkusta.
Minna Mörsy keskusteli Pauli Aalto-Setälän kanssa uskonnosta.
2) Isä on saavutuksillaratsastaja.
Mikko Mörsy hiihti tänään 45 km aikaan 1.02.05.
Mikko Mörsy sai tänään loppuun gradunsa: 105 sivua 16 päivässä!
Mikko Mörsy keksi tänään, miten luodaan luontoystävällistä polttoainetta merivedestä! Sivuhyötynä on merten happitasapainon paraneminen, kalakantojen elpyminen ja maailmanrauha.
3) Täti on sanoillakikkailija.
Maisa Mörsy anoo: Armoa, anna tarmoa!
Maisa Mörsy ja kuumat tuumat.
Maisa Mörsy miettii, onko syys-ilta syy-silta siihen, että väsyttää.
4) Setä on monitulkintaisuusfriikki.
Matti Mörsy imuroi mieluummin pelejä kuin pölykoiria.
Matti Mörsy pitää kovasti ja kiinni uudesta kamerastaan.
Matti Mörsy ei haluaisi olla l-vikainen lakastaja.
5) Poika on kirosanojenviljelijä.
Mika Mörsy tekee mieli p***ua!
Mika Mörsy v***u kun v***uttaa!
6) Tytär on tekstuaalistunut mitäänsanomattomuus.
Milla Mörsy töissä.
Milla Mörsy kotona.
Milla Mörsy menee nukkumaan.
7) Serkku harrastaa sisäpiirin vitsejä.
Manu Mörsy ei enää koskaan tee niin!
Manu Mörsy tietää nyt, kuinka lintu keksii pöntön (kiitos Cisse!)
Manu Mörsy ja animoinnin aakkoset Sirpan flow-tyyliin.
Jokainen Facebookin käyttäjä hyödyntää todennäköisesti näitä kaikkia tekniikoita ainakin joskus, mutta toivottavasti ne eivät jää päälle. Muuten ihmisestä muodostuu melko yksitoikkoinen kuva.
Itse kuulun erityisesti ryhmiin 3 ja 4, mutta olen kyllä huomannut brassailevani joskus statuksilla isä ja äiti Mörsyn tapaan. Toivottavasti en liikaa.
Huomisessa postauksessani ruodin läpi tyypillisimmät aihepiirit Facebookissa.
Entäpä myös 8)Ilveilijä ja 9)Välittäjä?Huomaan itse kuuluvani usein näihin ryhmiin. On pakko usein välittää mitä on kokenut kiinnostavaksi tai yleensä hauskaksi, ja lisäksi on omaa kivaa luoda kryptisiä ja ainakin omasta mielestä hauskoja statuspäivityksiä jotka voivat kehittää vielä hauskempien kommenttien ketjun, kuten "Söi Linnatuulen lounaan ja jälkiruuaksi Clubburgerin. Possu." tai "Because I didn't get Spotify for my Nokia, I'm going to eat a dish containing only vegetables today.".Voisi ehkä harmittaa jos saisi tietää omien päivitysten olevankin vain omasta mielestä hauskoja. Tai no toisaalta, onhan se kivaa, että itsellään on hauskaa vaikka muu maailma itkisikin häpeästä. 🙂
Tarviipa mennä tutkailemaan, mitä näistä tulee useimmin käytettyä… Nuo kirosanojen viljelijät on kyllä todella ärsyttäviä. Siinä huomaa, miten paljon ihmisten kommunikointitavat eroaa toisistaan. Jollekin kiroilu on arkipäiväistä ja tapahtuu täysin huomaamatta, ja toista se ärsyttää ja estää viestin etenemisen.
Sitten on se ikuinen valittaja ja vääryyksien kärsijä. Jos oma elämä on mallillaan, niin yhteiskunnassa ainakin asiat menee pieleen; ja pahasti. Mitenkähän tästäkin selvitään.
Manu Mörsy tietää nyt, kuinka lintu keksii pöntön (kiitos Cisse!)Niin tuttua!
Kiitos kommenteista!Marko, olisin tosiaan voinut hyvin lisätä nuo kaksi muutakin tyyppiä. 🙂 Huumorihan on muuten aina pelottava valinta. Koskaan en voi tietää, olenko ainoa, jota juttuni naurattaa.Anonyymi 1, myös valivali-tyyppi nostaa ajoittain päätään ihmisten statuksissa. Valitettavasti käytän sitä tapaa ajoittain itsekin.Marjaana, itsekin käytän kirosanoja äärimmäisen vähän, joten omaan silmään (tai korvaan) ottaa pahasti, kun joku hokee v***ua koko ajan.Anonyymi 2, hyvä jos tuntui tutulta. 🙂 Pelkäsin, että nuo sisäpiirivitsit ovat jotain, joka aukeaa kaikille muille paitsi mulle.
Aika hyvä läpileikkaus Facebookin kirjoitustyyleistä. Lisäisin joukkoon vielä elämänviisauksia jakelevan ja kaikesta kaiken tietävän Facebook tyypin.
Mä kuulun kanssa luultavimmin tuohon "välittäjä"-heimoon, joskaan nykyään linkit eivät enää oikein kelpaa tilaviesteiksi kuten alussa, mikä tietysti rajoittaa jakamista.
Jarkko, elämänviisaudet voisivat tosiaan olla yksi olennainen ryhmä:"Katleena huomasi tänään, että koskaan ei tiedä, mitä elämässä tulee eteen."Samuli, linkkien jakaminen on ihan hyvä juttu, varsinkin jos kertoo statuksessaan, minkä tyyppisestä jutusta on kyse. Pelkkä linkki on siitä hankala, että lukija ei tiedä, onko menossa lukemaan uutista vai katsomaan kännivideota. 🙂