Olin sunnuntai su:na kävelyllä kello klo 13. Tapasin ammattiyhdistys ay:n edustajan, professori prof:n, joka pyrki eduskuntaan Keskusta Kesk:n listoilla. (Ja niin edelleen jne.)
Sain Jannen postauksesta vettä myllyyni, sillä noissa tuplailmaisuissa mielestäni kiteytyy jotain tälle ajalle tyypillistä:
Varmistelemme viimeisen päälle, ettei mistään asiasta missään tapauksessa koituisi mitään ongelmia. Samalla nyhräämme yksityiskohtien kimpussa emmekä huomaa, kuinka lapsi lentää pesuveden mukana kaaressa pihatantereelle.
Voin hyvin kuvitella Helissä käydyn keskustelun:
A: Lyhenne olisi superkiva ja kätevä – se lyhentää pitkää nimeämme!
B: Mutta mitäs jos joku ei ymmärrä lyhennettä?
A: No laitetaan ne molemmat peräkkäin!
B: Mutta sittenhän se nimi ei lyhenekään?
A: No, tästä lyhenteestä tehtiin jo päätös. Älä jää vatvomaan tuollaista juttua.
On niin hiivatin** paljon esimerkkejä tästä samasta ilmiöstä:
Tapaus 1
Teknisen alan asiantuntijaorganisaatiossa kirjoitetaan juuri pöytäkirjaa. Siihen kirjataan, että paikalla olivat RTA, KPI, TRH ja YUU.
Kyseissä talossa kaikilla työntekijöillä on kolmikirjaimiset, nimestä johdetut koodit. Organisaatiossa on tehty tiukka päätös, että yksikään ihminen ei saa vaihtaa tunnustaan – vaikka oma nimi muuttuisi. Tunnuksen vaihtamisessa on kuulemma niin iso vaiva.
Siitä ei välitetä, että on vielä isompi työ arvailla, kuka koodin takana piilee. Matti Meikäläisen koodi kun saattaa olla MTE hänen entisen nimensä mukaan. Sen sijaan Maisa Teikäläinen onkin MAT, koska MTE oli jo varattu.
Lyhenteet tuovat yritykseen varsin byrokraattisen ilmapiirin: YT-neuvotteluita vetävät RAT, MJU ja HRT. Puhumattakaan tahattomasta huumorista: KVG ehdotti, WTF vastusti ja OMG kannatti. SMP kutsui, KOK pääsi paikalle, mutta VAS lähti päänsäryn vuoksi kotiin.
Mutta ei niillä ymmärtämisvaikeuksilla, omituisella huumorilla saati byrokraattisuudella ole väliä! Pääasia on, että tieto- tai henkilöstöhallinnon on helppo kontrolloida tunnuksia.
*Pläts* (Tuo ääni kuuluu, kun lapsi mätkähtää pihamaalle kylpyvetensä mukana.)
Tapaus 2
Asiantuntijafirmassa ollaan juuri kirjoittamassa porukalla johtoryhmän blogia. Kaikki puntaroivat innoissaan, mikä merkitysero on sanoilla tavoite, päämäärä, maali ja vision kiintopiste.
Kukaan ei huomaa, että koko blogiteksti pyörittelee samaa huttua kuin kaikki muutkin saman alan toimijat. Kyseinen postaus ei erotu millään lailla kilpailijoiden teksteistä, mutta pääasia on, että jokainen johtoryhmän jäsen on kommentoinut postausta.
Lisäksi oleellista on käyttää koko porukan aikaa siihen, millä perusteella alisteisen kysymyslauseen välimerkki määräytyy.
*Pläts*
Tapaus 3
Parkkipirkko on juuri kirjoittamassa sakkolappua autoon, jossa ei ole pysäköintikiekkoa. Sen sijaan tuulilasissa on autoilijan kirjoittama lappu ”parkkeerasin auton tähän 12.9.2009 klo 14.30”.
Lappuliisa ei kelpuuta käsinkirjoitettua viestiä, vaan hän hyväksyy vain kiekon. Hän ei muista, että koko kiekon tarkoitus oli varmistaa autojen vaihtuvuus parkkipaikoilla. Käsin kirjoitettu viesti ajaisi saman asian, mutta se nyt ei vaan kelpaa.
Kokonaan unohtuu, että kun tulkitsee tiukkaan sääntöjä, se aiheuttaa enemmän ristiriitoja ja eripuraa kuin yhteisen hyvän ajatteleminen. Jos päämääränä on kierrättää parkkipaikkoja tiuhaan tahtiin, siihen riittäisi myös käsin kirjoitettu lappu.
Tosiasia kuitenkin on, että mitään ei voi varmistella loputtomiin yksityiskohtia säätämällä. Pelkään, että tämä yhteiskunta on kohta kuin amerikkalainen käyttöohje: älä käytä maalaisjärkeäsi, vaan perehdy käyttöohjeisiin ja noudata niitä pilkulleen.
* Jannen postauksen otsikko oli muuten naseva. Se kiteytti koko jutun.
** Vietän ärtyneenä iltaani savonlinnalaisessa hotellihuoneessa, joten käytän ronskeimpia tuntemiani voimasanoja.
Minä kirjoitin kerran tuollaisen lapun parkkipirkolle Tampereella. Siinä oli ensin nuo päivämäärät ja kellonajat ja sen jälkeen teksti jatkui jotenkin: ja perk*** jos jätät tähän sakon niin teen valituksen susta ja teidän koko laitoksesta kun yksikään alueen lippulaite ei toimi.Ei tullut sakkoa, mutta se varmaan johtui vain siitä, että paikalle ei osunut yhtään parkkipirkkoa tai parkkipenttiä.
Janne, olen samaa mieltä: jos paikalle olisi tullut lappuliisa tai -lasse, olisit saanut tuosta viestistä varmasti sakon. (Paitsi jos alueen lippulaitteet olivat oikeasti rikki.)Itse en ole tuota lappua kokeillut, mutta moni tuttu on kertonut saaneensa sakot asiallisesta kellonaikamerkinnästä huolimatta.
Parkkikiekon käyttäminen on tarkkaa puuhaa. Eräs alueosuuskauppa jakoi jäsenilleen vihreitä parkkikiekkoja, joilla sai pysäköidä ketjun oman tavaratalon parkkihallissa. Jos sitä erehtyi käyttämään jossain muualla, sai sakot. Lakiin kun on kirjattu, että kiekon pitää olla sininen. Myös tarkat mitat on muuten annettu. http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/1990/19900924Kerrotaanpa myös, että sakot saattaa saada myös, jos parkkikiekko muuten täyttää viralliset vaatimukset, mutta siitä on vaikkapa lohjennut vähänkin suurempi pala kulmasta. Sitä en tiedä, onko tämä vain urbaania legendaa vaiko ihan faktaa. En välttämättä ihmettelisi, jos se olisi jälkimmäistä.Venla
Venla, kiitos kommentista ja tervetuloa blogiini!Tuo värivaatimus on jo uskomaton juttu. Kumpi mahtaa olla tärkeämpää – sääntö vai sen tarkoitus? Itse pidän tarkoitusta tärkeämpänä kuin sääntöä, mutta jotkut kyllä nauttivat ohjeista niin paljon, että käyvät vessassakin suositusten mukaan.Kiitos siis hyvästä lisätiedosta!Tietääköhän joku blogin lukijoista, aiheuttaako rikkoontunut parkkikiekko sakot?
Muistaisin kuulleeni myös että rikkoontunut kiekko on peruste sakolle ja se on ihan ymmärrettävää. Olen nimittäin nähnyt paljon kiekkoja, joista puuttuu noin kaksi kolmasosaa ja ovat enää vaivoin luettavissa. Ei siis ole parkkipirkon tehtävä arvailla missä menee raja että kuinka paljon kiekko saa olla puutteellinen. Paljon toimivampaa on tehdä sääntö, että pysäköijä on velvollinen hankkimaan asianmukaisen kiekon. Joillain oli myös ulkomailta tuotuja tarramallisia kiekkoja, jotka oli liimattu tuulilasiin, mutta ne on hävinnyt tyystin kun niillä ei välty sakolta.Tuo on nyt vain sellainen asia, että mun mielestä tässä on toimiva käytäntö, jota ei ole syytä muuttaa. Kun minä kirjoitin lapun niin lippuautomaatit oli tosiaan rikki, joten se oli perusteltua. Mutta jos sellaiset sallittaisiin niin sen jälkeen ilmestyisi tahallaan huonosti tulkittavissa olevia kirjoituksia, eikä huonolla kynällä kirjoitetusta lapusta muutenkaan saa selvää.
ONSETOTTAei käy sininen kiekko, mitoiltaan sääntöjenmukainen, hyvin aikaa näyttävä, valkoisella kiekolla aika, aivan suomalaisen näköinen ja kokoinen, mutta kun on ulkomaalainen kiekko, käy kaikissa EU-maissa ja Suomessa, mutta ei Tampereella….. kuusi vuotta ongelmitta, mutta Taysin edessä ongelmia eli SAKKO – ONSETOTTA. Tämä menee tarvittaessa EU-tuomioistuimeen
Hei vieläTuo parkkisakko/Tampere on tuonut jo niin paljon hauskuutta ja iloa työpaikalla, että 40 € jo mielelään maksaakin. Minun parkkikiekko on siis ohjeenmukainen muodoltaan, kooltaan ja väriltään. Kaikki kulmat ehjät ja uudenveroinen, samanlainen. Ainoa ero kiekossa on, että sana: SAAPUMISAIKA on kiekossa neljällä kielellä, eu-alueella liikkuessa kätevä, on kansainvälinen. Kiekko on toiminut hyvin 6 vuotta Tampereella ja Helsingissä….. kaikkialla muualla….EU-alueella paitsi TAYS/SYNNYTYS, kiekkoparkki. TOTTASEON…SANA SAAPUMISAIKA PITÄISI LUKEA SUOMEKSI, ei englanniksi, hollanniksi, ranskaksi, saksaksi. Ei riittänyt, että kaikki nämä neljä kieltä oli edustettuna kiekossa.
Anonyymi, kiitos kokemuksen jakamisesta! Kuulostaa uskomattomalta, että vieraat kielet parkkikiekossa aiheuttavat sakon.Tuntuu siltä, että sakottaja on kyllä ymmärtänyt kiekossa olevan parkkiajan ja saanut siitä selvää, mutta häntä on ketuttanut ulkomaisen kiekon käyttö. Koska siitä on voinut sakottaa, hän on tehnyt sen ihan sakottamisen ilosta.