Tänään on Blog Action Day*, jonka aiheena on ilmastonmuutos. Sen kunniaksi haluan kiukutella fläppitaulusta, tuosta kaikkien konsultti-valmentajien vihaamasta lempilapsesta.
Miksi fläppitaulua on pakko käyttää?
Tänään on Blog Action Day*, jonka aiheena on ilmastonmuutos. Sen kunniaksi haluan kiukutella fläppitaulusta, tuosta kaikkien konsultti-valmentajien vihaamasta lempilapsesta.
Miksi fläppitaulua on pakko käyttää?
Powerpointissa ei voi roikkua, koska osallistujat kysyvät aina jotain asialistan ulkopuolelta. (Itse en edes käytä kovin mielelläni diaesitystä, koska se on vain esiintyjän keino paeta suoraa vuorovaikutusta.)
Jokainen valmentaja joutuu käyttämään fläppitaulua selventääkseen viestiään: asia jää paremmin mieleen, kun se sekä puhutaan että piirretään.
Miksi et käytä valkotaulua?
Valkotaulua joutuu pyyhkimään vähän väliä, ja kun haluaisi palata päivän aikana johonkin teemaan, se on jo kadonnut. Lisäksi valkotaulun puhdistaminen vie aikaa ja sotkee hihat.
Fläppitaulu on asiakkaallekin parempi, sillä ison paperipinkan voi kuvata sähköiseen muotoon tai kirjoituttaa assarilla puhtaaksi. Näin asioista jää tarkka dokumentaatio.
Miten fläppitaulu liittyy ilmastonmuutokseen?
Kahdella tapaa:
1) Miksi ihmeessä luentosaleissa ei ole paperinkeräysastioita? Fläppiroskaa syntyy paljon, ja se kannattaisi laittaa kierrätykseen eikä roskikseen.
2) Kun fläppilehtiö loppuu, fiksu valmentaja kääntää sen ympäri ja käyttää myös taustapuolet. Tee sinäkin niin!
Blog Action Day on kampanja, joka toteutetaan vuosittain 15. lokakuuta. Ideana on, että kaikki kampanjaan sitoutuvat bloggaajat kirjoittavat jotain samasta aiheesta. Näin herätetään keskustelua tärkeistä ja ajankohtaisista teemoista. Tänä vuonna aiheena on ilmastonmuutos.
Tota, eikö ppt.-tiedostoon voi tehdä uusia slideja ja kirjoittaa niihin sitä mitä fläpillekin? Ei toimi ihan joka tilanteessa (fläppipapereistahan käytetään myös ryhmätöissä, joissa niissäkin voitaisiin siirtyä tietokoneisiin?) mutta ehkä jossain. Työpaikan käyttämässä virtuaalikokoussoftassa on whiteboard funktionaalisuus, varmaan sellaisiakin softia löytyisi jostain?(Parhaita esityksiä työpaikalla viimeisen 10 vuoden aikana oli karismaattinen kundi, joka piirsi oleellisen yhdelle fläpille aluksi ja kertoi loput siihen tukeutuen. Saman voisi tehdä yhdellä "kalvolla", mutta teki suuremman vaikutuksen live-suorituksena.)
Kaisa, kiitos kommentista!Powerpointiin voi kyllä lisätä dioja kesken esityksen, mutta kolmioiden, nuolien ja pallojen piirtäminen on tosi hidasta.Whiteboard-softa on ihan hieno, mutta siinäkin tekniikka vähentää vuorovaikutusta. Virtuaalinen whiteboard on parhaimmillaan tiimin sisäisessä ideapalaverissa.Käytännössä joudun useimmiten etenemään niillä ehdoilla, joita asiakkaan tilan varustus tarjoaa. Viime viikolla olimme ikkunattomassa kellarissa, jonka keskellä tönötti halkaisijaltaan 70-senttinen betonipylväs. Oli hieman vaikea keskustella, kun ryhmä ei nähnyt toisiaan. :)Tuo viimeinen esimerkkisi oli hyvä. Esitys on useimmiten paras, kun dioja ei käytetä lainkaan. Yleensä osallistujilla on materiaali paperilla, joten he voivat tehdä siihen merkintöjä, eikä kaikkea tarvitse kirjoittaa muistiin lennossa.Olen itsekin huomannut, että osallistujat ovat paljon aktiivisempia, kun en käytä datatykkiä. Datatykki antaa kuulijoille väärällä tavalla mahdollisuuden uinahtaa omiin ajatuksiinsa, ja yleisö passivoituu.