Ajanhallinta – absurdi käsite

Katleena Kortesuo

Puhumme usein ajanhallinnasta, vaikka termi sinänsä on aivan absurdi. Aikaahan ei voi hallita millään lailla – ajankäyttöään kyllä voi. Jokaisella meillä on tasan samat 24 tuntia vuorokaudessa, mutta käytämme sen vain eri tavoin.

Googlasin pahuuttani termit. Ajanhallinta sai 317 000 osumaa, ja ajankäyttö 171 000 osumaa. Jostain syystä hallinta kuulostaa paljon uskottavammalta, vaikka se on täyttä itsepetosta.

Tykkään itsekin puhua ajanhallinnasta. Se saa minut luulemaan, että kontrolloin ajankäyttöäni muka jollain tavoin.

Minulla on useita ajanhallintaniksejä, jotka ovat toinen toistaan typerämpiä.

1) Keksin perustelut jälkikäteen.

Sen jälkeen kun olen luuhannut kaksi tuntia Twitterissä ja Facebookissa tekemättä mitään, keksin toiminnalleni mukajärkisyitä: "laajensin verkostoani", "sivistin itseäni", "rentouduin", "pidin yllä kaverisuhteita".

Toki niitäkin tuli tehtyä, mutta tosiasiassa suurin osa kaksituntisesta oli yhtä tyhjäkäyntiä, tuuliajoa ja taivastelua.

2) Huomenna on parempi päivä tehdä rästityöt.

Kun tarkemmin mietin, niin juuri nyt ei ole aikaa tehdä rästitöitä. Huomenna on parempi päivä, koska tällä hetkellä ympäristö on rauhaton, kohta täytyy lähteä, läppäristä loppuu pian akku, pitäisi kerätä vadelmat, tiskikonekin täytyy täyttää, tylsä fiilis, huono feng-shui.

Jostain syystä rästityöt on aina parempi tehdä huomenna kuin tänään. Ja tälle löytyy aina järkiperuste.

3) Täytyy blogata!

Bloggaaminen on verkostoitumista, sisältömarkkinointia, itseilmaisua ja uuden oppimista. Niinpä se menee aina kaiken edelle.

Bloggaaminen on minulle paras mahdollinen tekosyy siirtää muita hommia, koska blogin pitäminen on olevinaan välttämätöntä.

* * *

Näillä upeilla järkisyillä pystyn perustelemaan mustan valkeaksi ja yön päiväksi. Järkisyyt estävät kehittymiseni, koska niiden takia käytän aikani vääriin asioihin.

Niinpä olen päättänyt vaihtaa järkisyyt aitoon, tavoiteltuun toimintaan.

Parempi kirjoittaa kirjaa kuin etsiä loputtomiin parempaa ajankohtaa.

1 kommentti

  1. Juuri tuollaista sijaistoimintaa on ollut tämäkin päivä. Se ihan pakollinen työ siirtyi ja siirtyi ja viimein iltauutisten jälkeen siihen tartuin. JOS olisin tehnyt heti aamulla, olisin voinut viettää ihanan lomapäivän (tai sitten saanut paljon muutakin aikaiseksi)

Kerro oma kantasi

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.