Huomenna koittaa se hetki, jonka olisi pitänyt koittaa jo viikko sitten. Suurin osa kouluista siirtyy etäopetukseen, ja vanhempia suositellaan ottamaan myös tarhaikäiset kotiin, jos kotihoito pystytään jotenkin järjestämään.

Milläs tästä nyt selvitään? Kotona pitäisi pystyä tekemään töitä, ja olisi kiva jos perherauhakin säilyisi jotenkuten.

Niinpä keräsin yhteen omat vinkkini etätyöpäivään ja lasten kanssa olemiseen. Hahmottelin yhden vaihtoehdon päivän aikatauluksi. Poimi tästä valmis malli tai luo itse omasi.

1) Ensin energia pois, sitten rauhoitutaan

On aivan turha yrittää saada pieniä lapsia hiljaisiksi, kun energiapiikki on katossa. Niinpä päivä kannattaa aloittaa liikunnalla ja energian purkamisella. Leikkipuistoissa saa yhä käydä ja pihalla saa leikkiä, kunhan pitää etäisyyttä muihin.

Lähtekää aamupalan jälkeen kävelylle, menkää leikkipuistoon tai tehkää pyöräretki. Tässä vaiheessa voi hoitaa myös mahdolliset kauppa- ja apteekkireissut. Kun on ensin liikkunut tunnin tai pari, pystyy keskittymään töihin. Varaa lounas valmiiksi, koska ulkoillessa on voinut tulla nälkä.

Lounaan jälkeen seuraa päivän ensimmäinen kahden tunnin työsessio, noin kello 11–13. Kouluikäiset tekevät läksyjään tai kuuntelevat etäopetusta. Pienemmät saavat kahden tunnin ruutuajan, ja taaperot ottavat parhaassa tapauksessa päikkärit. Kun läksyt on tehty, voi jatkaa kirjan tai kännykän ääressä.

2) Vuorotelkaa toisten vanhempien kanssa

Sovi puolison, ex-puolison, naapurin tai lapsen parhaan kaverin vanhempien kanssa iltapäivän vuorottelevasta työrytmistä. Kun sinä vahdit muksuja klo 13–15, niin voit tehdä omia töitä klo 15–17. Vaihdelkaa vuoroja työpäivän intensiteetin ja jaksamisen mukaan.

3) Ooh, ruutuaikaa!

Seuraava työslotti on tarjolla päivällisen jälkeen klo 18–20. Isommat muksut jatkavat läksyjä ja etäkoulua, jos niitä jäi päivältä hoitamatta, ja pienemmät pääsevät katsomaan pikkukakkosia tai pelaamaan älypelejä.

4) Ilta on isojen

Kahdeksalta pistetään pienimmät petiin, ja sen jälkeen alkaa viimeinen työslotti klo 21–23. Tämä on myös teinien peliaikaa.

Yöunet pysyvät parhaimmillaan kahdeksassa tunnissa, jos pystyy koisimaan itse klo 23–07. Jos selviät seitsemän tunnin unilla, aina parempi, mutta älä ryhdy nipistämään yöunista liikaa. Jos elät koko ajan univelassa, se kostautuu ärtyisyytenä, riitoina, ylipainona ja huolimattomuusvirheinä.

Bonusvinkit

Etätyöpäivien ja lasten yhteensovittamiseen on tarjolla paljon lisävinkkejä:

  • Hyväksy se, että poikkeustilanteessa lasten ruutuajan määrä kasvaa. He eivät kuole siihen.
  • Säilyttäkää rytmi yhteisenä ja koko perheelle sopivana. Ei ole fiksua antaa perheen teinin valvoa kolmeen aamuyöllä, jos perheen pienimmäinen herää kuudelta.
  • Viikonloppuisin on tietenkin eri rytmi. Anna teinien nukkua pitkään, koska he tarvitsevat unta.
  • Pyri nopeuttamaan kotirutiinit mahdollisimman aikaa säästäviksi. Popsikaa ruuaksi eineksiä tai puolieineksiä (ei toki niitä epäterveellisimpiä). Pyykkejä ei ole pakko silittää. Jaa kotityöt uusiksi, koska niiden määrä muuttuu poikkeusolojen aikana. Vastuuta pienetkin lapset hoitamaan oma osuutensa.
  • Hyväksy se, että et pysty tekemään kahdeksan tunnin toimistopäivää yhteen putkeen. Joudut jakamaan päivän osiin ja suunnittelemaan osien sisällöt.
  • Vuorotelkaa ja jakakaa töitä. Perhe on yhteinen juttu, ja tästä selvitään kyllä yhdessä. Jos olet yksinhuoltaja, sovi kimpasta naapurin tai lasten kavereiden vanhempien kanssa.
  • Hyväksy se, että a) aikataulu täytyy suunnitella ja että b) se ei koskaan pidä. Aikataulun tehtävänä ei ole olla vankila, vaan se antaa suuntaviivat päivälle. Jos et pidä kiinni rytmistä ja aikataulusta, homma leviää käsiin enemmin tai myöhemmin. Aikataulu myös vähentää perheriitoja, kun asioista on sovittu etukäteen.
  • Poikkeustilanne edellyttää kaikilta joustamista. Koti ei ehkä ole aivan niin siisti kuin yleensä. Ruoka ei ehkä ole joka päivä käsin tehty gastronominen elämys. Kolmevuotiaalla voi olla tukka harjaamatta, eikä kukaan kuole sukassa olevaan reikään. Hyväksy epätäydellisyys.
  • Ruutuaikaa on monenlaista. On järkevämpää käyttää ruutuaika älypeliin, e-kirjaan tai laadukkaaseen lastenohjelmaan kuin Salkkareihin, Tiktokin haastevideoihin tai värityskirjasovellukseen. Lasken järkeväksi ruutuajaksi myös videopuhelut isovanhemmille, verkkopelisessiot ja kavereiden kanssa juttelut Snapissa tai Discordissa.
  • Ole lasten kanssa vakaa ja positiivinen. Juttele tilanteesta muksujen ikätason mukaan. Älä yritä piilotella faktoja, mutta älä myöskään kauhistele niitä.
  • Jos kodissasi on useampia huoneita, voit siirtää huonekaluja poikkeustilan ajaksi sen mukaan, joka on juuri sinun perheellesi hyödyllisin. Voit tehdä yhdestä huoneesta leikkitilan, yhdestä työtilan ja yhdestä yhteisen nukkumahuoneen. Saattaa olla, että olohuone pitää muuttaa sairastuvaksi. Jos keittiön pöydälle mahtuu, sekin voi toimia yhteisenä työtilana. Ajattele kotia kuin toimistoa: pitää olla tila palavereille, tila keskittymiseen ja tila puheluille. Jatkojohdot tulevat nyt tarpeeseen.
  • Hyödynnä apuvälineitä: vastamelukuulokkeet, taittuvat sermit sekä ryhtiä parantavat istumatyynyt ja satulaistuimet auttavat keskittymisessä ja työrauhan saamisessa. (Istuintyynyt ja satulaistuimet ovat muuten lempinimeltään ”adhd-tyynyjä”: ne auttavat myös liikkuvia ihmistyyppejä keskittymään.)

Elämme outoja aikoja, mutta onneksi ihminen on sopeutuvainen olio. Me selviämme kyllä tästä poikkeustilanteesta. Tietenkin me kaikki joudumme joustamaan, oppimaan ja muuttumaan, mutta tämän kevään jälkeen olemme entistä resilientimpiä.

Kriisitilanteet ovat juuri niitä, joita emme koskaan toivoisi mutta jotka opettavat meille enemmän kuin mikään muu. Lohduttaudu edes sillä, että sinun lapsistasi tulee resilientimpiä ja sitkeämpiä kuin seuraavista sukupolvista.

Edit 18.3.2020 klo 12.33: Lisäsin bullet-listaan kaksi viimeistä kohtaa.

4 kommenttia

  1. Rytmi!
    Koululaisten on tärkeä ylläpitää päivärytmiä. Tottakai voi valita perheelleen sopivimman rytmin, mutta usein koulun rytmi on toimiva.
    Kunhan herää joka päivä samaan aikaan, ja tekee tehtävät samoihin aikoihin joka päivä.
    Etäopiskelu kun ei ole loma vaan arkiviikolla joka päivä on normaalisti koulupäivä.
    Itse yläasteelaisena olen päättänyt noudattaa samaa rytmiä kuin muutenkin.
    Seitsemältä ylös, 8.45 alkaa koulupäivä, välitunnit 15 min, yms.
    Tosin meidän perheellä on se ero, että yläkoulussa on jo melkein kaikki, joten omaohjautuvuus on eri tasolla kuin pienempien lasten.
    Ajattelin vaan tuoda omiakin ajatuksia, vähän eri näkökulmasta :).

    1. Moikka Noora ja tervetuloa EOT-blogiin!

      Olet aivan oikeassa, että rytmi on kaiken A ja O. Jos pelaaminen venyy aamukahteen ja yöunet puolillepäivin, niin ei siinä oikein enää koulunkäynnistä voi puhua. Koulun rytmi toimii arjessa tosi hyvin.

      Sitten onkin vaikeampaa, jos perheessä on pikkumuksuja. Heillä ei oikein riitä ymmärrys siihen, että vanhemmat yrittävät päivisin tehdä töitä koneillaan. 😀

      Tsemppiä tulevaan kuukauteen! Sä kuulostat siltä, että sulla hommat hoituvat taatusti.

Kerro oma kantasi Kommentointiohjeet?

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.