Suomi elää juuri nyt johtamistyhjiössä. Kukaan ei ota johtajuutta, vaan kaikki vilkuilevat toisiinsa. Jospa joku muu tekisi ratkaisuja? Ratkaisuja odotellessa
Suomi pohtii,
Suomi selvittää,
Suomi pitää yhteyttä,
Suomi perustaa työryhmän.

Johtamistyhjiö näkyy kaikissa päätöksissä:

1) Koulujen sulkeminen

Pitäisikö kouluja sulkea koronaviruksen vuoksi? Muualla maailmassa sitä on jo tehty, mutta kannattaisiko se myös Suomessa vai meneekö överiksi? Mikä olisi nyt fiksuin ratkaisu?

Pääministeri Sanna Marin sanoi Ylelle eilen, ettei hän ole vielä valmis monen muun maan tavoin hallituksen määräyksellä sulkemaan kouluja.

Me toimimme terveysviranomaisten suositusten pohjalta.

Terveysviranomainen THL taas sanoo toissapäivänä päivitetyssä ohjeessaan, että asia on kuntapäättäjän ja aluehallintoviraston vastuulla.

THL:n virkkeet ovat kammottavan pitkiä ollakseen yleistajuista tiedotetekstiä. Niinpä yksinkertaistin rakennetta hieman, mutta pääasia ei muutu: THL sanoo, että kunnat ja aluehallintovirasto tekevät päätökset.

Tartuntatautilain mukaan kunnan tartuntatautien torjunnasta vastaava toimielin voi päättää toimialueellaan [– –] oppilaitosten [– –] sulkemisesta silloin, kun laajaa tartunnan vaaraa aiheuttava yleisvaarallinen [– –] tartuntatauti on todettu [– –]. Aluehallintovirasto voi tehdä alueellaan vastaavat päätökset silloin, kun ne ovat tarpeen usean kunnan alueella.

Käytännössä siis johtajuus hajautetaan kuntiin ja aluehallintovirastoihin, joilla ei tietenkään voi olla yhtenäistä kantaa eikä näkemystä asiaan.

2) Laivaliikenne Ruotsiin ja Viroon

Mitä pitäisi ajatella risteilyaluksista? Nehän ovat kai melko alttiita tautien leviämiselle? Maailmalla Diamond Princessilla ja Grand Princessilla on ollut jo pahoja epidemioita, ja laivoja on pidetty karanteenissa. Miten meillä pitäisi suhtautua kaljanhakureissuihin, joita tehdään jatkuvasti yli Suomenlahden ja Pohjanlahden?

STM:n kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee kertoi toissapäivänä Iltasanomille, ettei päätöksiä ole vielä tehty.

Sillanaukee kertoo, ettei laivaliikenteen rajoittamisesta olla keskusteltu, mutta suosituksia päivitetään tarpeen mukaan.

Aikaisemmin mainitussa Ylen eilisessä haastattelussa Sanna Marin tuumailee tilannetta:

kyllä itsekin ajattelisin, että tässä tilanteessa on varmasti syytä välttää turhaa matkustamista

Kyllä itsekin ajattelisin, että tässä tilanteessa on varmasti syytä epäillä, ettei tämä ehkä mahdollisesti saattaisi kuulostaa kovin jämäkältä viestinnältä eikä ehkä ihan varmuutta ole mistään.

3) Yleisötapahtumien järjestäminen

Entä yleisötapahtumat, onko niitä turvallista järjestää? Monessa maassa yleisötapahtumat on kielletty, mutta pitäisikö myös Suomessa? Meneekö ylireagoinniksi?

THL:n johtaja Mika Salminen Hesarissa tiistaina:

Tapahtumarajoituksia on pohdittu, kuten käytännössä kaikkia keinoja, mutta tämähän ei ole pelkästään terveysviranomaisten päätettävissä. Loppupeleissä näitä asioita pohditaan valtioneuvoston tasolla.

Valtioneuvoston. Siis hallituksen. No katsotaanpa mitä hallitus sanoo.

Pääministeri Sanna Marin Ylellä eilen:

Jos THL meille suosittaisi esimerkiksi yleisötilaisuuksien rajoittamista, uskon kyllä, että hallituksella olisi siihen nopeasti valmius.

”Uskon kyllä, että hallituksella olisi siihen nopeasti valmius.”

* * *

Hyvän johtajan kieli on jämäkkää. Se ei ole tasoa ”uskon kyllä, että olisi valmius” eikä myöskään ”kyllä itsekin ajattelisin, että on varmasti”. Liika konditionaalin käyttö on epäuskottavaa ja herättää epäluottamusta.

Huomaathan, että en ota kantaa siihen, mikä on viisas ratkaisu koronaviruksen suhteen. Ratkaisun sisältö ei liity johtamistyhjiöön sinällään.

Johtajuutta on tehdä ratkaisuja eikä vyöryttää vastuuta muille. Päätökset kuten ”tilaisuudet pitää perua” ja ”tilaisuuksia ei pidä perua” ovat molemmat johtajuutta – mutta kumpaakaan näistä ei ole kuulunut. Olemme vain ajautuneet tilanteeseen, jossa mitään ratkaisuja ei tehdä eikä määritellä ääneen. Sen sijaan arjen toimintatavat jatkuvat sinällään ja sattumanvaraisesti, vailla tietoista päätöstä.

Onneksi yrityksistä ja järjestöistä löytyy johtajuutta. Asiakastilaisuuksia on siirretty, kuntosaleja suljettu, ammattitapahtumia siirretty, ulkomaanmatkoja vähennetty ja etätyöpäiviä lisätty. On tehty päätöksiä.

Yrityksillä ei ole varaa johtamistyhjiöön, mutta Suomella näemmä on.

PS. Johtamistyhjiö täyttyy aina. Jos hallitus ei ota johtajuutta, se on kenen tahansa otettavissa. Tällä hetkellä on iso riski, että ihmiset alkavat uskoa huhuihin, valeuutisiin, enkeliennustajiin ja käärmeöljykauppiaisiin.

* * *

Edit 12.3.2020 klo 14.12: Vihdoinkin! Ensimmäinen johtamisteko nähty hallitukselta. Yli 500 hengen tilaisuudet perutaan.

* * *

Edit 16.3.2020 klo 18.45: Vihdoinkin, osa II! Valmiuslaki tulossa, ja kouluja suljetaan. Hallitus esitteli 19-kohtaisen listan rajoituksista ja toimenpiteistä. Toki tämäntyyppinen lista olisi pitänyt saada voimaan jo torstaina, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

15 kommenttia

    1. Kiitokset! Onneksi tänään hallitus kykeni edes jonkinlaiseen johtajuuteen, mutta saa nähdä miten käy, kun edessä ovat raskaammat ajat.

  1. Katriina on viestinnän ammattilainen ja se näkyy tuotetussa tekstissä sekä asiakokonaisuuden hallinnassa..
    Hyvä Katriina, hyvin koostettu ja kiteytetty.. ?

  2. Tätä samaa mietin, kun luin THL:n tiedotustilaisuuden kulkua. Kukaan ei ota vastuuta ja johtajuus puuttuu. Marin ja hallitus sanovat noudattavansa THL:n ohjeita ja samaan aikaan THL tiedottaa, että hallitus tekee loppukädessä päätöksen.

    1. THL:n tiedotustilaisuus oli surkuhupaisa. Pääjohtaja niiskuttaa, pyyhkii hikeä, vitsailee, röhnöttää takakenossa ja suhtautuu alentuvasti koko asiaan.

      Taas yksi esimerkki surkeasta viestinnästä.

    2. Mikäs siinä on epämääräistä? THL tekee suosituksen ja sen pohjalta hallitus tekee loppukädessä päätöksen. Eihän se nyt niin päin voi mennä, että THL tekee päätöksen! THL antaa voi antaa suosituksia.

      1. Hei Jarno ja tervetuloa EOT-blogiin!

        Ethän käytä täällä tivaavaa tyyliä? EOT:ssa pitää kunnioittaa toisia keskustelijoita.

        Olet ihan oikeassa siinä, että hallitus tekee päätöksen. Juuri siinä on ollut ongelmia, että hallitus *ei* ole tehnyt päätöksiä, vaan se on sanonut ”kuunnellaan asiantuntijoita”.

        Vasta tänään näimme ensimmäiset päätökset – harmi vain että ne tulivat hieman liian hitaasti.

  3. Poistin tästä sekavan kommentin, jonka merkitystä en tajunnut. Kommentti koostui ”ouh nouh” -huudahduksista ja emojeista.

    Haluan muistuttaa, että EOT ei ole mikään kavereiden Whatsapp-ryhmä, jonne tullaan heittelemään epäselviä kommentteja. Täällä käytetään kokonaisia lauseita ja perustellaan oma näkemys.

  4. Olen tässä miettinyt että joko THL on yksi epäpätevimmin johdetuista organisaatioista tai sitten siellä puhutaan epätotuuksia vain tarkoituksena rauhoittaa ihmisiä. En ole varma kumpi lopulta on pahempi vaihtoehto suomelle. Mutta olen varma että kumpikin vaihtoehdoista on paha.

    Muutamia THL:n julkisia esiintuloja:

    THL-kertoi että ettei virus tule suomeen. Tapausten todennäköisyys on hyvin pieni.
    – Eikö tämän laitoksen pitäisi olla pandemia ennakoinnin ammatilainen?

    THL-Ei kannata olla huolissaan taudinkuva ei eroa oleellisesti kausi-influenssasta.
    – Kun katsoo Italian lukuja niin eikö tosiaan eroa? Euroopassa maa toisensa jälkeen menee kiinni.

    THL-kertoo suomi on hyvin varautunut.
    – testit ovat jo nyt niin lopussa että niitä pitää rajoittaa. Tai sitten numeroita halutaan kaunistella. Kumpikohan näistä on mielyttävämpi vaihtoehto? Suomelle muuten tarjottiin mm. testejä vähän aikaa sitten ja suomi kieltäytyi.

    THL-kertoi myös että tartuntaketjut ovat hallinnassa.
    – tosin ne kyllä käytännössä karkasivat käsistä jo 48h kuluessa. Karanteeniohjeet olivat myös räikeästi ristiriidassa WHO:n tiedotteita.

    THL-ei hallituksen tavoin suostu käyttämään koronasta nimitystä pandemia

    THL:n lausunnot muiden maiden tilanteista ovat todella vähätteleviä, kaikki toimet ovat ylimitoitettuja tai tarpeettomia. Lausunnot Italiasta ovat olleet jopa loukkaavia kriisissä olevalle maalle.

    On ongelmallista jos Suomessa ei voi luottaa viranomaisten kykyyn toimia tai kykyyn olla edes rehellinen. Vielä ongelmallisempaa on kun tähän lisätään johtajuuden puute hallitukselta.

    Kiitos hyvästä artikkelista

    1. Kiva että tykkäsit! THL:n tuottama tieto on tosiaan ollut vaihtelevaa ja taaksepäin katsovaa. Siellä ei ole kyetty minkäänlaisiin ennusteisiin.

  5. Niin, että viirus kuriin hyvällä johtamisella. THL:n toimista kävisin keskustelun epidemian jälkeen. Minusta hallitus on osaltaan johtanut niinkuin tilanteeseen kuuluu. Epidemiaa on saatu pitkitetty ja toivottavasti kansalaiset toimivat annettujen ohjeiden mukaisesti maalaisjärkeä käyttäen. Kohkaaminen ja pakottaminen eivät olisi tilannetta miksikään muuttanut. Antaisin valtiojohdolle ysin tähän astisesta johtamisesta.

    1. Hei Raimo ja tervetuloa EOT-blogiin!

      Itse asiassa Suomen epidemiaa *ei* ole pitkitetty. Tämä on puhdas asiavirhe osaltasi.

      Suomen epidemian alkua olisi saatu ehkä pitkitettyä varhaisemmilla matkustuskielloilla ja koulujen sulkemisella jo aikaisemmin. Nyt emme pitkittäneet epidemian alkamista lainkaan.

      Se on selvää, että kohkaamisella ei synny mitään hyödyllistä, mutta kukaan ei ole kohkaamista ehdottanutkaan. Kommenttisi meni siis siltä osin aihepiirin ohi.

  6. Hallitus EI VIERITÄ VASTUUTA vaan noudattaa lakia. Onko se nyt niin vaikea ymmärtää, että Tartuntatautilain mukaan toimivaltaisia viranomaisia ovat AVIt ja kuntien/kuntaliittojen terveysviranomaiset? Vasta, jos se ei auta, otetaan Valmiuslain keinot käyttöön.

    1. Hei Martti ja tervetuloa EOT-blogiin!

      Ethän käytä täällä tivaavaa tyyliä? EOT:ssa pitää kunnioittaa toisia keskustelijoita.

      Et taida nyt aivan hahmottaa, mitä tarkoittaa johtajuus ja parempi viestintä. Hyvä johtajuus ja parempi viestintä noudattavat tietenkin lakia. Kukaan ei ole ehdottanut lain rikkomista.

      Johtajuus on sitä, että kerrotaan mitä pitää tehdä, eikä todeta, että ”muut päättävät”. Johtajuus voi sisällöllisesti olla juuri sama asia kuin viranomaisten lausunnot, mutta sen pitää tulla myös hallituksen suusta, ei THL:n suusta.

Kerro oma kantasi Kommentointiohjeet?

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.