Blog Action Day: vesi vanhin voitehista

Katleena Kortesuo

Tänään on Blog Action Day, jolloin kymmenet tuhannet bloggaajat ympäri maailmaa puhuvat samasta aiheesta. Tänä vuonna aiheena on vesi.

Koska olen ihastunut vinkkilistoihin, luettelen 10 keinoa veden säästämiseksi tai veteen liittyvien haittojen pienentämiseksi. Osa keinoista on tuttuja, mutta osa on itse keksimiäni, enkä ole nähnyt niitä vielä muualla.

1) Älä osta pullovettä, vaan juo hanavettä. Näin pienennät muovijätettä ja kuljetuskustannuksia.

2) Hanki luonnossa hajoavia pesuaineita esimerkiksi Ecodeal-verkkokaupasta tai Ekolo-verkkokaupasta. Näin vähennät jätevedessä olevia kemikaaleja.

3) Jos sinulla on vanhanaikainen vettä tuhlaava vessanpönttö, laita vesisäiliöön puolen litran tai litran muovipullo täynnä vettä. Näin pönttösi kuluttaa vettä 0,5–1 litraa vähemmän jokaisella huuhtelukerralla.

4) Pese pyykit ja tiskit vain täysinä koneellisina.

5) Ruuvaa suihkun seinäteline (siis se joka on ylhäällä) kokonaan pois, niin sinun ja vieraittesikin on pakko sammuttaa suihku saippuoinnin ajaksi.

6) Kylve vain järvessä, älä ammeessa.

7) Älä huuhtele astioita ennen tiskikoneeseen laittoa, vaan kaavi isoimmat tähteet roskikseen. Nykykoneet ovat niin hyviä, että ne pesevät kyllä huuhtelemattomat astiat.

8) Älä huuhtele turhaan suomalaisia, torjunta-aineettomia salaatteja. En ole huuhdellut niitä koskaan, sillä niissä ei ole mitään haitallista. Näkyvät multahippuset voi nyppiä sormin pois.

9) Käytä puutarhan kasteluun vain sadevettä tai järvivettä.

10) Hanki vettä säästävät hanat ja pöntöt, kun remontoit keittiötä tai kylppäriä. (Harvalla tosin on pönttöä keittiössä.)

Toivon, että jatkat veteen liittyvää vinkkilistaa kommenteissa. Suorastaan janoan lisää neuvoja veden säästämiseksi.

 

9 kommenttia

  1. Kyllä ympäristönhoitajan mieltä aina lämmittää, kun ympäristönsuojeluun liittyviä vinkkejä jaellaan 🙂 Tässä vielä pari mietettä: 11) korjaa tiputtelevat hanat ja pöntöt heti eikä vasta joskus. Yllättävän paljon vettä menee hukkaan pieninä pisaroina.12)älä kaada ruokaa pöntöstä tai lavuaarista, vaan laita biojätteisiin. Mustalla listalla on ainakin rasvat, jotka voivat tukkia viemärin, jolloin joudutaan käyttämään usein kemikaaleja tukosten poistamiseksi, ja maitotuotteet, jotka vaikeuttavat puhdistamon päässä toimivien puhdistajamikrobien elämää. Ruuan kaataminen viemäriin myöskin lisää jätevesien metaanikuormaa yllättävän paljon. Jos ruokaa täytyy heittää pois, heitetään se biojätteen mukaan, jolloin hiilidioksidiakin haitallisempi metaani saadaan kerättyä pois.13) kun olet kaatamassa puhdasta vettä/ teetä /kahvia pois, kaada se kastelukannuun. Pienistäkin kupin pohjallisista kertyy nopeasti kannullinen (riippuu toki kuppien ja kannun koosta) hyvää, lannoitettua vettä (tee&kahvi sisältää mm. kasveillekin hyödyllisiä parkkiaineita)Pullovesistä vielä sellaista, että pari vuotta taaksepäin Suomen suurin pullottaja oli Helsingin vesi, jolloin suuri osa pullovedestä oli sitä samaa tavaraa, jota pääkaupunkiseutulaiset saivat kraanastaan. Mielestäni Hämeenlinnan vesijohtovesi on raikasta ja lähes mautonta (hyvässä mielessä, kemikaalit eivät maistu) ja erinomaista janojuomaa.

  2. Hienoa. Tämä oli yksi ensimmäisistä Blog Action Dayn suomenkielisistä kirjoituksista. Tuolla teemapäivän osallistujalistalla näkyy useita muitakin suomenkielisiä blogeja, joten toivottavasti tekstejä syntyy päivän mittaan lisää. Itsekin kannoin jo perinteiseen tapaan korteni kekoon tämän blogiteemapäivän puolesta. Oma tekstini käsittelee virtuaalivettä eli piilovettä.Toivotan kaikille hyvää blogiaktivismin päivää!

  3. Hienoja vinkkejä Katleena!Mutta muistakaa ihmiset, että kun puhutaan vedestä niin todelliset säästöt syntyvät aivan muualla kuin kylpyhuoneessa.- Älä aja autolla, käytä polkupyörää. Bensan tuottaminen vaatii älyttömästi vettä. Yhden bensalitran tuottamiseen menee yli litra vettä. Ei ehkä kuulosta paljolta, mutta käytämme maailmassa 10 miljardia litraa öljyä päivässä! Tietenkään kaikkea öljyä ei jalosteta liikennepolttoaineeksi, mutta suuruusluokan tästä ainakin saa selville.- Vähennä puuvillan kulutusta. Yhden puuvillapaidan tuottamiseen kuluu noin 20000 litraa vettä! Ja mikä pahinta, puuvillaa tuotetaan alueilla, jotka jo muutenkin kärsivät kroonisesta vesipulasta (Aral-järvi).- Energian tuottamiseen sinällään kuluu valtavasti vettä. noin 15% kaikesta vedenkulutuksesta kuluu lämmittämiseen. Vähennä siis asuntosi sisälämpötilaa.- Osta vähemmän muovia, ei vain muovipulloja. Muovin valmistamiseen käytetään aivan tajuttomasti vettä.- Syö vähemmän lihaa. Kaikesta käyttämästämme vedestä 58% kuluu maataloudessa. Ja lihan tuottamiseen menee moninkertaisesti enemmän vettä kuin kasvisten. Jos täysi vegaanius ei käy päinsä, harkitse esimerkiksi viikonloppu-lihansyöjäksi ryhtymistä. Viikolla syöt ainoastaan kasviksia.Vaikka on todella hienoa ajatella, että kotona tapahtuvalla veden kulutuksella olisi merkitystä, valitettavasti se on vain, kuten sanotaan, pisara meressä. Tietysti veden säästäminen johtaa ajattelun muuttumiseen muutenkin. Mieti kuitenkin ensimmäiseksi kulutustasi yleensä, vasta tämän jälkeen veden kuluttamista kotona.

  4. Huomasi kuinka pesukone vie vettä pesun aikana. Nyt kun meillä oli kylppäriremontti ja pesukone oli siirretty ulos. Kerättiin poistovesi 45 litran astiaan ja siitä tyhjennettiin wc-pönttöön. Astia oli aina täysi eikä edes ihan riittänyt, osa meni ylikin.Aikoinaan kun oli kaivoveden varassa, niin talvellä jäätyi putket ja kesällä kuivui kaivo. Silloin tajusi kuinka tärkeä se vesi on ja kun saatiin kaivosta vettä osasi sitä kyllä säästeliästi käyttää.

  5. Kiitos vinkeistä ja lisäyksistä!Meillä täällä tuhansien järvien maassa on joskus vaikea ymmärtää, kuinka vähissä vesi voi olla muualla.Erityisen pahaa muuten tekee, kun jotkut käyttävät vesijohtovettä nurmikon kasteluun. Meidän pihassa nurmikko saa palaa, jos sadetta ei tule. Aina se on jaksanut pukata uutta vartta, kun sateet taas jatkuvat.

  6. Toisaalta täällä kun on pohjavettä ja muuta makeaa vettä, niin ei siitä tai sen käyttämisestä tarvitse tai edes saa tuntea syyllisyyttä. Jos täällä löydetään "vesitasapaino" isommallakin kulutuksella, niin ei siinä mitään väärää ole.Ei Välimerelläkään varmasti tunneta syyllisyyttä lämpimämmistä säistä tai viininviljelystä eikä siihen ole syytäkään.Muiden auttaminen on sitten eri asia (eikä siihen veden myyminen auta). Löydetään heillekin järkevä tasapaino. Autetaan tulemaan vähemmällä vedellä toimeen tai parannetaan heidän vedenhankintaansa tai pyritään siirtämään vesi-intensiivistä teollisuutta tms. tänne, missä vettä löytyy, jotta vettä säästyisi parempaa käyttöä varten siellä jossakin.

Kerro oma kantasi

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.