Kakkajuttu

Katleena Kortesuo

Varoitus! Tämä tarina sisältää kakkaa. Älä lue, jos olet heikkohermoinen.

Siirrytään vuoteen 1979, jolloin olin kolme- tai neljävuotias. Alushousuihin oli taas tullut ruskea rantu, jota isä aina kutsui kiltinmoittivasti ”oravankuvaksi”.

Kati, onkos taas tullut oravankuva housuihin?

Mietin hetken. Kuva näytti tavallista isommalta. Sitten tajusin.

Iskä, se taitaa olla liito-orava.

Siitä lähtien meidän perheessämme liito-orava on ollut kiertoilmaus kakalle.

Mistä tämä tuli mieleeni? Siitä kun Ylen toimittaja Antti Hirvonen ehdotti Suomen lentopallomaajoukkueen nimeksi Liito-oravia.

Nyt kun tekin tiedätte kakkatarinan, niin eikös Liito-oravat olekin huono nimi?

7 kommenttia

 1. Plääh, tässä nyt sitten näkyy liian hyvin se, että ihmistä voidaan ohjailla mielikuvilla. Eli pienikin mielikuva saadaan liian helposti yhdistettyä johonkin todelliseen asiaan.

  Jos et aina tekeisi tälläisiä juttuja, nyt ajattelen lentopallojoukkuetta jolla on liito-orava valkoisissa pöksyissä.

  Kari…

  Arvaakos kukaan miksi joulupukki on pukeutunut coca-cola pullon etiketin väriseen nuttuun. Lieneekö se muuten sattumaa vaiko ei 🙂

   1. Jaa että lentismiehillä olisi liito-oravat housuissa 🙂

    Mielikuvat ovat tavallaan ärsyttäviä. Olen lukenut Tarun Sormusten Herrasta erityisesti kesälukemisena noin 30 kertaa. Ekan kerran luin sen kahdeksan vanhana. Kehittelin mielikuvissani sen koko fantasiamaailman yksityiskohtaisesti ja tiesin täsmälleen, miltä sen hahmot näyttivät. Mielikuvat vaan syvenivät ja tarkentuivat uusien lukukertojen myötä. Mutta kaikki, ihan kaikki, meni pilalle Peter Jacksonin sinällään hyvien elokuvien myötä. Nyt mielessäni on vaan Elijah Wood – ei minun alkuperäiset hobitit tuolta näyttäneet. Elokuva hävitti mielestä vanhat mielikuvat ja korvasi ne uusilla. Kaik on ment. #EnEnääKoskaanKatsoHyviäElokuvia

    1. Tapio, osuit aivan oikeaan. Mielikuviin pystyy vaikuttamaan erityisen vahvasti tarinoilla.

     Jos sinulle olisi näytetty vain Elijah Woodin valokuva, se ei olisi jäänyt mieleen. Nyt kun menit katsomaan koko leffan, vanhat mielikuvat ovat auttamattomasti kadonneet.

     Sama on liito-oravaesimerkissäni. Jos olisin vain väittänyt, että liito-orava tarkoittaa ulostetta, se ei olisi hetkauttanut ketään. Sen sijaan tarina vaikutti uuden mielikuvan muodostumiseen – ikävä kyllä. 🙂

 2. Käsittämätöntä, että kakkatarinasta voi tulla näin hyvälle tuulelle 😀

Kerro oma kantasi

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.