Hei kaikki lapset ja tervetuloa Katleenan virkakielikouluun! Tänään opettelemme kankean virkakielen periaatteita, joiden avulla pystyt tuottamaan vaikeaa tekstiä. 

Opetusmateriaalina toimii valtioneuvoston kanslian eilinen tiedote.

Vinkki 1: Monimutkaisuutta kehiin!

Tämä vinkki jakaantuu kolmeen osaan.

Vinkki 1a)
Käytä paljon –minen-pareja. Esimerkiksi kauppareissulla voit kertoa vanhemmille, että karkin ”ostamisen mahdollistaminen” on välttämätöntä ”rentoutumisen toteutumiselle”.

Yleensä –minen-pareissa toinen sana on täysin turha. Se mykistää lukijan tehokkaasti, koska tämä joutuu miettimään, että mitä ihmettä juuri sanottiinkaan.

Vinkki 1b)
Kerro itsestäänselvyyksiä, mutta kätke ne virkkeen eri päihin tai mieluummin eri virkkeisiin. Kerro vanhemmille vaikkapa näin: ”karkkia pitää ostaa, koska niissä on luonnonmukaisia väriaineita ja koska ne rentouttavat ja koska karkkia pitää ostaa”.

Vinkki 1c)
Tuplaa sanojen pituus tekemällä niistä yhdyssanoja, vaikka pidennetyt sanat eivät tuo mitään lisäarvoa. Kauppareissulla siis et tee ostoksia vaan ”ostopäätöksen”. Voit myös kertoa, että ”karkkimomenttiin kohdistetaan budjettilisäys”.

Valtioneuvoston kanslian sanoin:

Vähennystä [toimintamenoihin] aiheutuu valtioneuvoston yhteisten kehittämishankkeiden toteuttamisen päättymisestä sekä toimintamenomomenttiin kohdistetuista säästöpäätöksistä.

Kerrataanpa nämä kolme tekstissä käytettyä vinkkiä:

  1. Virkkeeseen on saatu taitavasti kolme –minen-sanaa: kehittäminen, toteuttaminen ja päättyminen.
  2. Lisäksi toimintamenojen vähennys johtuu kuulemma toimintamenoihin kohdistetuista säästöistä. Eittämättömän loogista!
  3. Kolmas kikka on ”toimintamenomomentti” ja ”säästöpäätös”, joilla saadaan kivoja yhdyssanoja tekstiin.

Suomeksi tämä koko pötkö sanottaisiin näin:

Vähennyksiä syntyy siitä, että valtioneuvoston kehityshankkeita on päättymässä. Lisäksi toimintamenoihin tehtiin muitakin säästöjä.

Varo kuitenkin tällaista turhaa selkeyttä ja suorasanaisuutta. Käytä mieluummin tupla-minen-paketteja, piilota itsestäänselvyydet virkkeen eri päihin ja muista hyödyntää turhia yhdyssanoja.

Erinomainen suoritus valtioneuvoston kanslialta. Arvosanaksi tulee 9+!

Vinkki 2: Piilota nolo asia

Kun kerrot noloa asiaa, kerro se mutkan kautta kiertäen. Kauppareissulla älä siis missään nimessä kerro ostavasi monta pussia karkkia, vaan sano vanhemmille, että ”karkkikiintiötä nostettiin aikaisemmalle tasolle” ja ”karkkimäärärahoihin tehty säästö poistettiin”.

Tällainen muotoilu häivyttää kätevästi totuutta ja piilottaa mutkiensa taakse todelliset toimet.

Otetaanpa valtioneuvoston kanslian esimerkki:

Ministereiden, heidän valtiosihteeriensä ja erityisavustajien palkkaukseen osoitetaan yhteensä 11,5 milj. euroa, eli n. 5 milj. euroa korotusta vuoteen 2019 nähden. Korotus aiheutuu ministerien, valtiosihteerien ja erityisavustajien määrän noususta, palkkioperusteiden tarkistuksista sekä edellisen hallituksen ministereiden palkkioihin kohdistettujen säästöjen poistamisesta.

Lapset, katsokaa miten tehokasta kielellistä vaikuttamista!

Ministerien palkkioita siis nostetaan, mutta sitä ei sanota suoraan. Sen sijaan ”palkkioperusteita tarkistetaan” ja ”palkkioihin kohdistettuja säästöjä poistetaan”. Säästöjä poistetaan. Ovela tapa ilmaista palkankorotus. Suomeksi siis ministerien avustajamäärä kasvaa (eli työtaakka kevenee), mutta palkka nousee.

Poikkeuksellisen noheva suoritus valtioneuvoston kanslialta. Arvosanaksi tulee 10-!

* * *

Erinomaista, lapsukaiset! Käyttäydyitte reippaasti ja opitte tänään paljon uutta.

Ensi kerralla harjoittelemme muita tehokkaan vaikuttamisen keinoja eli syyttelyä ja murjottamista.

38 kommenttia

  1. Voiko samaa metodia soveltaa jääkiekkovarusteiden hankkimiseen? Jos vaimolle esittää juuri ostetut > 350,00 euroa (sis. alv. 24 %) luistimet ja esittää niiden tuoman statusarvon kopissa ja mahdeollisesti lisääntyneen itsevarmuuden jäällä, niin millä jaadajaadalla tällainen voitaisiin parhaiten tuoda esiin. Ihan vana kaverin puolesta kyselen, kun tuli ostet… tarkoitan kaveri tuli ostaneeksi uudet luistimet.

    1. Joo, ilman muuta sama toimii jääkiekkovarusteiden kanssa. Itse käytän tätä tekniikkaa partiorojujen suhteen.

  2. Mä aloitin virkamiehenä ministeriössä vuonna 1980. Silloin oli meneillään byrokratiatalkoot ja perään aloitettiin selkeä virkakieli-koulutus. Yhtään mitään ei olla saavutettu, kummallakaan saralla.

    1. Ainakin byrokratiatalkoot ovat tuottaneet paljon byrokratiaa, onhan sekin jotain… ?

    2. Juu, muistan. Silloin päätettiin vähentää TURHAA byrokratiaa. Siis turhaa! Ja siis vieläpä TURHAAN!

  3. Sitä se politiikka on. Edellinen Sipilän hallitus piti kunnia-asianaan sitä, että avustajamäärä vedettiin minimiin ja palkkoja leikattiin. Siinä on syynsä, että viesti on muotoiltu niin kuin se on, sillä se alleviivaa eroa edeltäjiin.

  4. Hyvä kirjoitus!

    Ministeriössä 24 vuotta työskennelleenä tunnistan oikein hyvin 🙂

    Erityisen rikas tämän uuspuheen suhteen oli edellinen hallituskausi! 🙁

  5. Haluaisin lisäksi kommentoida valtioneuvoston kanslian (ja monen muunkin toimijan) tapaa puhua säästämisestä, kun (esim. investointeihin) tarkoitettuja määrärahoja leikataan. Erittäin tehokas tapa muokata mielikuvia ja piilottaa todellisia vaikutuksia. Koskee kaikkea puhetta julkisista investoinneista, ei pelkästään valtioneuvoston kansliaa 🙂

  6. Toivottavasti hallituksen lisäinvestoinnit koulutukseen kohottavat tulevaisuuden virkamiesten kielitaitoa 😉

  7. Vajaa puoli vuosisataa sitten Helsingin yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa osallistuttiin myös suomenkielen kurssille. Siellä meitä opiskelijoita varoitettiin kuriaalikielestä ja yksivirkkeisistä syllogismeistä.
    ilmeisesti kaikki eivät ole tällaistakaan opetusta saaneet.

  8. En paneutunut asiayhteyteen kovin tarkasti, mutta esimerkiksi toimintamenomomentti on valtiontalouden kirjanpitoon eli laskentatoimeen liittyvä termi, joten sen käyttö lienee väistämätöntä. Lisäksi riippumatta organisaatiosta palkkiota yleensä tarkistetaan johonkin suuntaan. Tästä voitaisiin luopua, mutta toisaalta se on hienovaraisempi tapa.

    1. Kiitos kommentista!

      Nyt taisit sekoittaa kaksi tekstilajia; tiedotteen ja kirjanpitotekstin. Tiedotteen tehtävänä on olla selkokielinen, ja siksi tuo ”momentti” on siinä täysin turha.

      Sen sijaan kirjanpitoalan sisäisissä teksteissä momentit ovat täysin mahdollisia.

      Termi ”tarkistaminen” esiintyy teksteissä vain silloin, kun sana on organisaation maineelle epäedullinen. Siis hintoja joko lasketaan tai ”tarkistetaan”; johdon palkkoja joko lasketaan tai ”tarkistetaan”, ja henkilökunnan palkkoja joko nostetaan tai ”tarkistetaan”.

      Tämän takia ”tarkistaa” ei ole neutraali termi, vaan sen taakse kätketään aina kiusallinen totuus.

      1. Juuri niin. Asiat saadaan näyttämään ihan toisenlaisilta. Erityisopettajana käytän selkokieltä ja olen hyvin huolissani siitä, että monet ihmiset eivät pysty hoitamaan asioitaan netissä, koska he eivät ymmärrä viranomaisten kapulakieltä. Joku vastuu pitäisi sentään olla.

        1. Kiitos Mervi kommentista ja tervetuloa EOT-blogiin!

          Minua sapettaa aivan sama asia kuin sinuakin. On vastuutonta, että viranomaisten kieli on näin monimutkaista. Tällaisesta mongertelusta saa selvän vain keskivertoa koulutetumpi ja keskittyneempi ihminen.

          Millaisia mahdollisuuksia esimerkiksi erityisnuorilla on ymmärtää mediaa tai itseään koskevia viranomaispäätöksiä?

          1. Ei tarvitse olla mitenkään keskivertoa koulutetumpi. Ihmisiltä unohtuu yhä useammin terve järki. Nimittäin jos ei ymmärrä jotakin asiaa niin suu on kysymistä varten. Eli kysy niin monta kertaa, että asia tulee selväksi.
            Ei yksinkertaisesista asioista tarvitse tehdä monimutkaisia.

          2. Kiitos kommentista ja tervetuloa EOT-blogiin!

            Nyt astuit väitteessäsi harhateille. Ei ole koskaan – siis toistan *koskaan* – kansalaisen tehtävä yrittää ottaa selvää, mitä viranomainen tarkoittaa.

            Aina kun viesti lähtee viranomaisen käsistä, sen pitää olla selkeää suomea. Tätä edellyttää lakikin.

  9. Kyllä kynää ja lukutaitoa tarvitaan ? Kiitos Katleena positiivismasentiivisbyrokratiivistyksestä?

  10. Sana -äärimmäinen- on politiikkojen käytössä erittäin kulunut ja inflaation kärsinyt sana. Heillä on todellä lähes kaikki asiat ”äärimmäisen tärkeitä” – myös sellaiset asiat, jotka ovat vain jokseenkin tärkeitä.

  11. Itse käytän kaikkia mahdollisia keinoja harhauttaakseni aviomieheni kykyä saada selville hevosharrastukseni kokonaismenot. Tähän ei kyllä pelkkä retoriikka riitä!

  12. Lyhyen aikajänteen palautteen antaminen suoritetaan toimestani: teksti suoraan asian ytimeen. Toisaalta sitä pohtii, että opetetaankohan tätä ”tiedottamista ilman tiedottamista” ihan vasiten jossakin? Jonkinlainen Sanallisen hämmentämisen peruskurssi sen täytyy olla, koukeroisimpien labyrinttien keksijät sitten jatkokurssille ja taipumuksiaan vastaaviin sanallisiin harjoituksiin laatimaan tiedotuksia, joissa onnistuneesti vältetään kaikki tiedon välittyminen. No, asian selvittämispyrkimysten toteutumisia odotellessa!

  13. Suosittelen myös agentiivin ahkeraa käyttöä etäännyttämään teon ja tekijän. Ei siis pidä sanoa, että ”esimies irtisanoi alaisen”, vaan ”alainen irtisanottiin esimiehen toimesta.” Näin saadaan aikaan lupsakkaa passiivisuutta ja esimerkin esimieskin toimii irtisanomistilanteessa kuin vain jonkun korkeamman voiman välikappaleena.

  14. Alaisen työsuhde loppui, koska irtisanomispäätös toteutettiiin esimiehen toimesta.
    Tämä oli ihana oppitunti, kiitos!

  15. Kiitos tästä oppitunnista! Selkokieltä päivittäin käyttävänä aikuiskasvattajana olen siirtymässä henkilökohtaisen kapulakielistämisen sisäistämisprosessini ensimmäisen vaiheen muutostoimintoon.

    1. Edelliselle kommentoijalle esitetään kiitossuoritus kommentin johdosta ja häneen kohdistetaan EOT-blogin tervetulotoivotus bloggaajan toimesta.

  16. ”Organisaatiouudistuksen yhteydessä käytyjen yt-neuvottelujen lopputuloksena joitain tehtäviä päättyi, mutta samalla myös uusia tehtäviä avautui.”

    Todellisuus: johto päätti nimellisten neuvottelujen jälkeen irtisanoa ison porukan suorittavasta työstä ja palkata tämän automatisoidun prosessin kehittäjäksi jatkossa kaksi henkilöä.

  17. Haluaisin ymmärtää mitä palkka.fi -palvelussa sanotaan, jotta voisin maksaa keikkapalkkioita esim. lastenhoidosta. Mutten ymmärrä. Auta!

    1. Kuulostaa pelottavalta. En ehkä uskalla mennä tuolle sivustolle. 😀

  18. Jotenkinhan julkisen puolen ja poliitikkojen on selitettävä medialle alaisten vähentäminen ja palkkojen polkeminen, jotta olisi mahdollisuus nostaa pomojen palkkoja, antaa ylimääräisiä bonuksia ja maksaa heille vielä heidän työ/virkasuhteen päätyttyäkin. Ei olla kaukana Kreikan mallista, jossa eläkkeet jatkuivat perillisille vielä eläkeläisen kuoltuakin.
    Yksityisellä puolella ei tarvitse selitellä medialle. Riittää, että pannan pystyyn YT-neuvottelut. Tällöin voidaan tuotannollistaloudellisilla syillä potkaista pois kuka tahansa eli se, joka ei pelaa pomojen kanssa esim. golfia. Kukaan ei kontrolloi, loppuiko se työ, jossa irtisanottu oli. Ei myöskään sitä, että työ jatkui ja palkattiin ulkopuolinen ennestään työtä tuntematon kalliimmalla tilalle konsulttitoimistosta.

    1. No niin, nyt tää menee poliittiseksi ränttäämiseksi. Kyse oli virkakielestä, eikä mun blogini valitettavasti ole turhautumisen purkupaikka.

  19. Kommenteista huomaa hyvin, että tälle äärimmäisen tärkeälle asialle vihkiytyneetkään eivät ilman huomattavaa kokemuspotentiaalia pysty maksimoimaan virkakielen käyttömahdollisuuksia. Mitä ilmeisimmin tarvitaan huomattavan monipuolinen virkaura toteuttamaan kommentoinnin jokaisen nyanssin suuntaaminen tämän päämäärän saavuttamiseksi. (Mielenkiintoinen lisä muuten, että Android syöttää sanaehdotuksiksi näitä kapulskielen lempi-ilmauksia!!)

  20. Hienoa, että joku tarttuu tähän ongelmaan! Juttu olisi hauska, ellei asia olisi niin vakava. Suomen kielen muoto-opillinen rikkaus on kaksiteräinen miekka, sillä sen vuoksi on mahdollista luoda kuvatun tapaisia monimutkaisia rakenteita ja harhauttaa lukijaa verbaalisella savuverholla. Uskoisin tosin, että useimmat virkamiehet sortuvat tähän silkkaa ajattelemattomuuttaan.

    Vielä pieni tarkennus esimerkkeihin: mielestäni karkki-sana on aivan liian arkinen ja havainnollinen. Se on korvattava ilmaisulla makeistuotteet, makeistuoteryhmä tms.

  21. Epäilemättä kuitenkin mutta toisaalta, nythän on lähdettävä siitä, että tähän on tultu. Vaikka en ole puolesta enkä vastaan, pikemminkin päinvastoin ?

  22. ”Säästötavoitteet on saavutettava hinnalla millä hyvänsä!” Sopisi nykyhallitukselle motoksi.

Kerro oma kantasi Kommentointiohjeet?

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.