Tänään hakkaan näppäimistöä Silja Symphonyn Conference-osastolla koko päivän. Muut matkustajat menevät Tukholmaan, mutta minä istun tasakankuin kirjoittamassa kuin tatti*.

Risteilyidea lähti armaasta siipastani. Tilitin hänelle sitä, ettei minulla ole rauhallista paikkaa kirjoittaa. Työhuoneeni on kotona, joten aina joku tulee keskeyttämään – ja jos kukaan ei keskeytä, niin lähden ihan itse väkertämään korviketoimintoja kuten ripustamaan pyykkiä ja harjaamaan koiraa. Niinpä mies ehdotti, että varaisin jostain hotellihuoneen pariksi päiväksi kirjoittamista varten. Sitten tajusimme, että Tukholman-risteily on itse asiassa halvempi ja laivan palvelut ovat usein monipuolisempia kuin hotelleissa.

Ostin saman tien kaksi risteilyä. Ensimmäisellä kävin syyskuussa ja toisella olen paraikaa.

Ostokseni jälkeen Tallink Silja Oy otti minuun yhteyttä: jos he tarjoavat ruuat ja kokoustilan, niin kirjoittaisinko ylös havaintojani työristeilystä?

No tottahan se onnistuu. Tämä on siis tuikikaupallinen yhteistyöpostaus.

Kirjoitusristeilyn plussat

 • Kokousosaston täydellinen kirjoitusrauha: ei ole muksuja vihjailemassa nälästään tai koiraa kerjäämässä ulos eikä edes mahkuja korviketoimintoihin kuten tiskikoneen tyhjentämiseen tai pyykin lajitteluun. Yllätysvieraitakaan ei tule.
 • Ruokaa saa aina kun haluaa, eikä tarvitse kokata itse tai pukeutua ulkovaatteisiin. Ruokavalikoima on laajempi kuin hotelleissa yleensä.
 • Nettiyhteys pelaa mainiosti (pl. viime yö, jolloin olimme avomerellä ja yhteys hidastui). Kokousosastolta saa tunnukset Silja Premium -verkkoon, joka on vähemmän ruuhkainen kuin laivan perusverkko.
 • Palvelu on tosi ystävällistä koko laivalla. Toki palvelu on ystävällistä myös hotelleissa, mutta sen sijaan meillä kotona ei kyllä saa aivan niin altista palvelua kuin Siljalta.
 • Laivaan pääsee Helsingissä jo etukäteen, jos sopii ryhmävarauksesta. Silloin voi aloittaa tehokkaan työajan jo päivällä.
 • Hinta on halvempi kuin jos varaisi hotellihuoneen kirjoitusrauhan saadakseen.
 • Laivalla pystyy aikatauluttamaan koko päivän täyteen. Kirjoitan nyt ensin kokousosastolla kahdeksan tuntia. Sitten käyn syömässä ja jatkan kirjoittamista kahvilassa vielä muutaman tunnin. Aikaa ei kulu siirtymiin, kokkaamiseen eikä palavereihin. Silti ehtii nukkua pitkät yöunet.
 • Periaatteessa tänne voisi ottaa myös perheen mukaan. Sillä välin kun muu perhe on Skansenilla tai Gröna Lundissa, voisi itse kirjoittaa. Toki silloin työpäivä lyhenisi loppupäästä väkisinkin.

Miinukset

 • No enpä näitä juuri keksi. Jos alkaisin listata tähän joitain ”löysin kokoustilan lattialta tussin” -detaljeja, se kuulostaa enemmän nillittämiseltä kuin aidolta ongelmalta. Toki jos kärsit merisairaudesta superhelposti, en ehkä sinuna varaisi työristeilyä.
 • Hetkinen! Yksi toive voisi olla kokousmatkaajan kannalta: oi jospa laivan myymälöissä olisi vielä hieman enemmän elektroniikkaa tarjolla. Käytännössä jos laivalla olisi pieni Applen piste, josta saa ostaa adaptereita, latureita ja muita lisätarvikkeita, niin se olisi plussaa. (Ei aavistustakaan, olisiko se kannattavaa, mutta kirjoitinpa tähän ylös kuitenkin.) Itsehän tarvitsisin läppäriini uuden USB-C–USB-C-kaapelin.
 • En kurkannut jokaista palaveritilaa läpi, mutta toivottavasti kokousosastolta löytyy myös värikkäitä ja luovia tiloja: nojatuoleja, fläppilehtiöitä ja post-it-lappuja. Istun itse pöydällisessä tilassa läppärini kanssa, mutta ideariiheen tarvitaan toki erilainen tila.

Bonusvinkit

 • Kirjoitusristeily kannattaa tietenkin varata keskelle viikkoa ja loma-ajan ulkopuolelle. Silloin laivalla on rauhallista ja juhlijoita on vähemmän.
 • Jos haluat kirjoittaa myös kahvilassa, niin vastamelukuulokkeet ovat tyttöä. Laivalla ei ole mitenkään kova meteli, mutta kun istut keskittyneenä kuulokkeet päässä, edes tutut eivät tule häiritsemään.
 • Jos haluat ergonomisemman kirjoitusasennon, ota mukaan ilmatäytteinen istuintyyny tai satulatuolimainen lisäkoroke. Ne painavat hieman mutta mahtuvat kyllä reppuun ja antavat lisämukavuutta varsinkin selkäongelmaisille.

Olin muuten aikanaan Suomen Yrittäjien kokousristeilyllä Serenadella tai Symphonylla. Laiva oli siihenkin tosi kätevä, koska silloin kaikki osallistujat ovat saatavilla koko ajan, eikä kukaan ole ”tulen vain toiseksi aamupäiväksi ja sit mun täytyy lähtee” -tyyppiä. Lisäksi kaikki palvelut ovat saatavilla yhdessä paketissa ryhmätyötiloista ruokailuihin ja majoituksesta myymälöihin.

Toki täytyy myöntää, että minulla on kultaisen nostalginen ja kritiikitön suhde laivamatkailuun ylipäätään. Vanhempani tekivät aikanaan vuorotöitä emmekä matkustaneet ulkomaille juuri koskaan. Niinpä lapsena laivalle tehdyt reissut olivat superhienoja kokemuksia. Tämän takia minut voi koska tahansa nostaa vaikka soutuveneeseen, ja olisin silti aivan ihastunut kaikkeen. ”Mitkä ihanat näkymät!” ”Onpa kaunis airo!” ”Tämä tuhto on tosi mukava!”

Yritän silti ylittää tämän puolueellisuuteni. Kirjoitusristeily on fiksu valinta ihan jo sinällään ilman minun lapsuusmuistojani.

* Tatit kirjoittavat usein tasakankuin.

Kerro oma kantasi Kommentointiohjeet?

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.