Luin Hesarista Marko Junkkarin artikkelin Onko EK:n työelämäkampanjassa kaikuja IKL:stä? ”En ymmärrä, että jollekulle voi tulla tuollainen yhteys edes mieleen”, sanoo Jyri Häkämies.

Otsikko kiteyttää jutun ytimen. Artikkelissa oli kytketty toisiinsa EK:n uusi tasa-arvokampanja ja IKL:ssä 1930-luvulla tunnettu slogan. Yhteisenä tekijänä oli lauserakenne.

Tästä vakavoituneena ryhdyin käymään läpi suomalaisten kuntien sivuja. Ehkä niidenkin sloganeista löytyy ilkeämielisiä viittauksia historian epäkohtiin, ja jopa kansanmurhiin ja diktaattoreihin?

Etsintäni ei ollut turha. Olen pöyristynyt löydöistäni. Ohessa muutama esimerkki.

  • Karvia – oman tiensä kulkija. Tämähän viittaa suoraan kahteenkin diktaattoriin: ensinnäkin Maon ”suureen harppaukseen” ja toisekseen Ferdinand Marcosin ”riisiä ja teitä” -vaalilauseeseen. Soitan kyllä heti huomenna Karvian kunnanjohtajalle ja haastattelen häntä kriittisesti diktaattorimyönteisyydestä.
  • Enontekiö – Revontulten maa. Tulesta puhui myös diktaattori Mobutu Sese Seko, joka nimesi itsensä ”taistelijaksi, joka kulkee valloituksesta toiseen tulta kylväen”. Ja eikö tämä implikointi vielä riitä? Huomatkaa, että Enontekiö nimeää itsensä maaksi, ei kunnaksi kuten pitäisi. Onko tiedossa itsenäistymispyrkimyksiä tai vallankaappausta? Varautukaa disinformaatioon!
  • Hartola – kuningaskunta. Hmm, mistäs tämä kuulostaa tutulta? No tietenkin Idi Aminista, joka väitti olevansa ”Skotlannin viimeinen kuningas”. Samalla voimme pohtia Hartolan nimeä jo sinällään: eikös moni diktaattori kanna harteillaan viittaa tai epoletteja? Toivon, että tästä vakavasta Hartola-gatesta nähdään jo ensi viikolla syväluotaava tutkimus.
  • Orimattila – kannattava siirto. Ja kuka onkaan tehnyt ”kannattavia väestönsiirtoja”? No esimerkiksi Stalin. Jos asuisin Orimattilassa, olisin äärimmäisen huolestunut uhkaavista pakkosiirroista.
  • Lempäälä – kunta joka sanoo kyllä. Aivan. Juuri näin. Diktaattoreiden lavastevaaleissa ja mukademokratioissa tuo on ollut ainoa mahdollinen vastaus. Itse suhtautuisin äärimmäisen varovaisesti moista mielipideyhtenäisyyttä vaativaan sloganiin.

Kuten näette, olemme vakavassa tilanteessa. Suomalaisten kuntien sloganeiden sanoista ja lauserakenteista tulevat mieleen diktaattorit.

Tästä pitäisi tehdä laaja paljastusjuttu. Annan mielelläni haastatteluita. Aineistoa ja lisää samankaltaisia lauserakenteita löytyy kyllä.

 

Kerro oma kantasi Kommentointiohjeet?

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.