Kaikille partiolaisille Suomen lipun käyttöohjeet ovat tutut. Lippu taitellaan siististi ja säilytetään arvokkaasti. Se ei saa koskettaa maata, ja se hävitetään polttamalla.
Nähtävästi kaikille kiinteistöhuoltofirmoille tämä asia ei ole niin itsestään selvä. Tämä näky kohtasi meitä kävelylenkillä Hämeenlinnassa juhannusviikonloppuna.
En ole mikään fanaattinen kansallisuussymboleiden kunnioittaja. On meilläkin partioleirillä lippu päässyt putoamaan salosta, ja siitä se on vähin äänin viikattu talteen.
En kuitenkaan kehtaisi rikkoa ohjeistusta näin julkisesti, jos työskentelisin kiinteistöhuoltoalalla.
Tässä vielä suora linkki RTK-palveluiden sivuille, jos haluatte tiedottaa heitä tästä postauksesta.
RTK-palveluilla oli muuten hankala palautelomake, mutta kävin juuri äsken jättämässä sinne linkin blogiini. Toivottavasti kuulemme vastauksen pian.
Tuo polttaminen on kyllä aika dramaattista. Olen miettinyt, mitä kävisi, jos olisi polttamassa lippua Presidentinlinnan edessä itsenäisyyspäivänä ja poliisit yllättäisivät. Selittäisi sitten, että olimme tänne tulossa heiluttamaan lippuamme juhlan kunniaksi, mutta se kosketti vahingossa maata, joten päätimme sitten sääntöjen mukaan polttaa koko roskan.
Hyvä näkökulma! Siinä voisi olla poliisin vaikea perustella pidätystä.Mitenkähän ympäristöystävällistä on muuten polttaa tekokuitulippua?Meillä on aika monta kertaa lippu koskenut maahan, mutta tulisi aika kalliiksi, jos joka kerta polttaisimme sen ja ostaisimme uuden. Mieluummin vain vältämme sitä maakosketusta, mutta emme ole huomaavinammekaan, jos lippu hipaisee maata.PS. Tiedän muuten, että eräillä häiden jatkoilla sammunut juhlavieras peiteltiin kaapista löytyneellä Suomen lipulla. Oli kuulemma erikoinen tunne herätä lipun alta aamulla. Sekin lippu taiteltiin ja pantiin takaisin kaappiin.
Pidätys olisi varmaan maailman helpoin perustella.Mielenosoitus ilman lupaa. Lipun häpäisy. Yleinen häiriö. Vaaratilanteen aiheuttaminen väkijoukossa. (Eikös siellä sitä porukkaa pyöri itsenäisyyspäivänä?) Avotulen tekeminen ilman lupaa. Mahdollisesti vielä päälle roskaus ja jotain ilmansuojelurikoksia.Näistä ei välttämättä menisi mikään läpi, jos niistä jaksaa riidellä, mutta vietät silti yön putkassa.
RTK-palveluilta tuli vastaus heti 2.7.. Ikävä kyllä vastaus tuli meilillä, vaikka olin toivonut sitä blogiini. Ehkä joillain yrityksillä on vielä sen verran kankea ohjeistus, ettei blogiin osata (tai ole lupaa) kirjoittaa vastinetta.Ohessa siis saamani vastaus:—Hei! Kiitos palautteesta. Suomen lippua ei kuulu käsitellä kuvan osoittamalla tavalla. Lipun noston ja laskun hoitaa meillä yksi henkilö. Lipun laskun jälkeen ne tarvittaessa kuivatetaan, tarkistetaan kunto ja viikataan toimistollamme työparin kanssa seuraavaa kertaa varten. Lippu säilytetään viikattuna sille varatussa paikassa. Tiedämme miten tarvittaessa lipun hävittäminen tapahtuu. Käsittelen henkilöstöni kanssa kyseisen asian ja tarkennamme ohjeita Suomen lipun käsittelystä. Ystävällisin terveisin Ulla-Maija LammenojayksikönpäällikköRTK-Palvelu OyLarin Kyöstin katu 2813130 Hämeenlinnapuh. 029 029 3301mailto: ulla-maija.lammenoja@rtkpalvelu.fiwww.rtkpalvelu.fi—Laitoin tähän kirjoittajan nimenkin näkyviin, koska vastaus oli aika pahuksen hyvä. Huonon kirjoittajan nimen olisin piilottanut. 🙂
Anonyymi, olet oikeassa, eipä tulta saisi tuolla tavalla keskellä kaupunkia tehdä. Lähinnä kyse oli ajatusleikistä, kuinka erottaa polttaminen polttamisesta.Neljä vuotta sitten Saksan hävittyä välieräottelunsa Italialle näin saksalaisella kadulla väkeä polttamassa lippua. Jotenkin se kirpaisi, vaikka olisin luullut, etteivät liput sen kummemmin hetkauta.
Hei Katleena! En olekkaan vähään aikaan ehtinyt kommentoimaan. Vähintäänkin viihdearvoa on jo siinä, että RTK:n nettisivuilla lukee oikein etusivulla että firma on Suomileijonien virallinen yhteistyökumppani; vaakuna pönöttää jokaisen sivun vasemmassa alareunassa. 😀
Lassi, kiinnitin samaan huomiota. :)Lisäksi luulin kuvaa ottaessani, että RTK-palvelut on jokin pieni hämeenlinnalainen firma. Yllätyin aika lailla, kun nettisivuilta kävi ilmi, että kyseessä on isompi organisaatio. (Pienestä firmasta en olisi ehkä blogannut ollenkaan.)
Kommentoisin asiaa hieman käytännon näkulmasta.Tiedän itsekin huoltohommia tehneenä,että liput kerätään edellä olevan kuvan mukaisella tavalla.Käytännön syyt pakottavat tähän,vai oletteko nähneet jonkun viikkaavan 4-6 neliön lipun yksin sen koskettamatta maata?Kuinka moni taloyhtiö tai vastaava maksaisi toisen huoltomiehen palkan,että lippu viikattaisiin heti?