Loipparin haaste: tee tiedotteesta parempi

Katleena Kortesuo

Loippari-blogin Janne postasi tänään surkeasta tiedotteesta, joka oli löytynyt jostain Urjalan perämetsistä. Hän pyysi kertomaan, miten tekstistä saisi a) järkevämmän b) vielä säälittävämmän.

Tartun tietenkin pyyntöön, koska tekstin viilaus on lempipuuhiani. Käy lukemassa alkuteksti Loipparissa, niin tiedät, mistä puhun.

Tiedotteen huonot puolet ja niiden korjaaminen

1) Teksti on liian pitkä ohjeistukseksi.
-> Kun ohjeistat, älä lavertele turhia. Poista ylimääräiset tastoitukset ja epäolennaiset lisätiedot.

2) Ohjeessa on liikaa yhden tai kahden sanan ”lauseita”.
-> Verbittömät lauseet eivät aukea lukijalle. Mitä tarkoittaa esimerkiksi ”Pelastusvene säännöt”? Mitä nuo säännöt sisältävät?

3) Ohje on jäsentelemätön.
-> Lihavoi tai numeroi pääkohdat ja sijoita tarpeelliset lisätiedot alle vaikkapa ranskalaisin viivoin. Käytä tyhjiä rivejä, niin tekstiä on helpompi lukea.

4) Ohjeessa on ”Eskon” henkilökohtaista tilitystä.
-> Kun kirjoitat ohjetta, unohda katkerat vuodatukset ja pysy asiassa.

Itse asiassa marttyyrius kasvattaa vastareaktiota eli tahallista kiusaamista tai ilkivaltaa.

5) Teksti on kirjoitettu osittain kuvailevaksi eikä ohjeistavaksi.
-> Kirjoita ohje kokonaan yksikön toisen persoonan imperatiiviin: Palauta vene ajoissa. Käytä pelastusliivejä. Luo lyhyitä lauseita, niin ohjeistavuus säilyy.

En ryhdy kirjoittamaan tiedotetta uusiksi, mutta yllä olevilla ohjeilla se parantuu huomattavasti.

Entä jos Esko haluaa voittaa Emma-pystin vuoden huonoimmasta ohjeesta?

1) Olisi ehdottomasti kannattanut käyttää useampaa fonttia ja pistekokoa, jotta kokonaisuudesta olisi tullut entistäkin sekavampi.

2) Suosittelen kirjoittamaan sekaan lyöntivirheitä, puhekielisyyttä ja ylipitkiä virkkeitä tajunnanvirtamaisesti:
Veneen voi kyllä lainata jos käytää pelastus liivejä kunhan muistaa palauttaa veneen ajoissa sillä Esko on sen ite korjannu ja maksanu lehti ilmoituksekkin ja sitten lainaajan pitää auttaa pelastus töissä jos tarvis on.

3) Tekstiin voisi myös lisätä enemmänkin turhaa tietoa. Mitä naapurit tuumasivat, kun vene oli rikottu? Keitä veneellä on pelastettu? Mistä se on ostettu? Mitä lintulajeja järvellä elää? Mikä on paras kalapaikka?

Tarinan opetus: Kaikkien ei tarvitse olla hyviä kirjoittajia, mutta kaikkien pitää tiedostaa oman tekstinsä laatu. Jos et osaa kirjoittaa, pyydä kaveriasi auttamaan.

PS. Käykää kommentoimassa asiaa Jannen blogissa, koska siellä keskustelu on jo alkanut.

Kerro oma kantasi

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.