Tänään kävi hieman hassusti: joku kopioi Facebook-päivitykseni sanasta sanaan, poisti alkuperäisestä tekstistä viittaukset etunimeeni ja lopuksi kiitti minua hieman epämääräisesti ”idean jalostuksesta”, silti tägäämättä minua. (Tämä sanavalinta kuulostaa tietenkin siltä, kuin minä olisin jalostanut eteenpäin lainaajan ideaa.)

Pistin kopioijalle yksityisviestiä ja pyysin poistamaan päivityksen. Asia sujui tosi hyvin, ja kopioija pyysi anteeksi ja poisti päivityksensä. Hän ei ilmeisesti tuntenut kovin hyvin Facebookin toimintoja.

Tämän prosessin jälkeen tajusin, että ihmisille ei ole lainkaan selvää, miten toisten tekemiä sisältöjä jaetaan ja millä ehdoilla ne voi jakaa. Niinpä päätin tehdä asiasta koostepostauksen.

Taustaa: mitä oikein tapahtui?

Peruutetaanpa hieman taaksepäin ja katsotaan, mitä eilen ja tänään sattui:

Kirjoitin sunnuntaina julkisen Facebook-päivityksen, johon otin inspiraation Instrumentariumin kornista värijaottelusta.

(Sama päivitys on tekstissä linkin takana)

Pian julkaisun jälkeen sain Facebook-kontaktiltani viestin. En mielestäni tunne kyseistä ihmistä kovin hyvin, mutta saatan toki erehtyäkin. Tapaan niin paljon ihmisiä, etten ole aina aivan varma, keiden kanssa olen jutellut.

Enivei, Facebook-kontaktini kysyi lupaa päivitykseni jakamiseen:

Kysyjä: "Moikka! Voiko tuota sun Roadshowta lainata/jakaa?" Minä: "Ilman muuta saa ??". Kysyjä: "Laitanko sun nimen mukaan? Tuli kyllä NIIN hyvät naurut, et kiitos vaan!" Minä: "Kun sä painat 'Jaa'-painiketta, niin mun nimi näkyy automaattisesti ??"

Omat Facebook-päivitykseni ovat aina julkisia, joten niitä saa koska tahansa jakaa Jaa/Share-painikkeella. Tuo painike varmistaa, että päivityksen alkuperäinen tekijä näkyy kaikille lukijoille.

Hieman toki hämmennyin, kun myöhemmin huomasin, ettei Jaa/Share-painiketta ollut käytetty ollenkaan.

Mitä siis pitää tehdä, jos näkee kivan FB-päivityksen?

Jos luet kivan Facebook-päivityksen ja haluat pistää hyvän kiertämään, tee kolme asiaa:

  1. Varmista ensin, että päivitys on julkinen (eli että päiväyksen vieressä on maapallon kuva). Voit myös kysyä yksityisviestillä lupaa jakaa päivitys.
  2. Varmista, että päivitys on oikeasti julkaisijansa tekemä. Varsin usein ihmiset jakavat ilman lupaa toisten ottamia kuvia ja toisten piirtämiä sarjakuvia. Jos FB-kontaktisi on jakanut toisen tekemän päivityksen, johon hänellä ei ole tekijänoikeuksia, älä mene toistamaan samaa mokaa.
  3. Paina lopuksi päivityksen oikeasta alakulmasta Jaa/Share-painiketta. Silloin kukaan ei luule tekstiä omaksesi, vaan oikea tekijä näkyy muillekin. (Kyseisen painikkeen alta löydät lisävalintoja, joiden avulla voit esimerkiksi jakaa päivityksen yksityisviestinä, jakaa sen omalla seinällä kommentin kera tai vaikka jakaa päivityksen jossain tietyssä ryhmässä.)

Mitä väliä tällä on?

Jokainen ammattikirjoittaja, ammattikuvittaja, ammattisäveltäjä, ammattitubettaja, ammattikuvaaja ja ammatti-minkätahansasisällöntuottaja tienaa elantonsa omilla sisällöillään. Jokainen luvaton jako syö toisen elinkeinoa ja käyttää hyväkseen toisen osaamista. Ei ole lainkaan kosher mennä kopioimaan toisten sisältöjä – ei vaikka kiittäisi sanallisesti lähdettä.

Jos siis näet kivan kuvan, videon tai tekstin, jaa se vain silloin jos
a) sinulla on varmasti alkuperäisen tekijän lupa
ja b) tekijän nimi säilyy sisällössä mukana, mikäli tekijä niin haluaa.

Pysyvä jakolupa

Täten annan pysyvän jakoluvan omiin julkisiin somesisältöihini, kunhan käytät palvelun omaa Jaa/Share-toimintoa. Silloin nimeni kulkee sisällöissä mukana ja saan kaiken sen kunnian/häpeän/palautteen/pilkan, jonka sisällöistäni ansaitsen.

PS ja edit jouluaattona 2019 klo 1.16:

Kaverini Jussi Kari muistutti, että vitsin idean saa kopioida, mutta muotoa ei saa kopioida. Kuka tahansa voi siis tehdä jonkinlaisen väriparodian Instrumentariumin tunaroinnista, kunhan käyttää omia sanojaan. Sen sijaan copy-paste – jota tässä kritisoin – ei ole kosher.

5 kommenttia

  1. Hei Katleena!

    Tekstisi on hyvinkin ajankohtainen, ja samanlaisen ongelman kanssa kamppailen itsekin. Teen yliopistolla kirjoitustehtävää, joka julkaistaan kurssin julkisessa blogissa. Lähteenäni on tekstisi ”Minä en ole ääripäätä, mutta sinä olet” (23.4.2019), ja sen yhteydessä olevat kuvat janastasi ovat todella havainnollistavia. Saanko käyttää kuviasi (tietysti nimesi kanssa), vai tahdotko, että jätän ne oman tekstini ulkopuolelle?

    1. Kiitos kommentista! Ilman muuta saat käyttää kuviani, kun mainitset lähteen. Lähetä mulle blogipostauksen linkki, kun se on valmis. Meilini on etunimi@eioototta.fi.

Kerro oma kantasi Kommentointiohjeet?

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.