Sain eräältä lukijalta ihanan kiitoskirjeen, joka koski kirjoja ja Facebook-päivityksiä. Tekstissään lukija pohti myös seuraavaa:

[––] välillä jään pohtimaan kuinka kaikki vaikuttaa todelta ilman lisättyjä värityksiä, mutta onko näin?

Kyse oli siis Facebook-päivityksistäni, joita kirjeen kirjoittaja oli seurannut. Olenko kenties värittänyt päivityksiä niin paljon, että totuus on kadonnut?

Vastasin, että arkeani kuvaavat tekstit ovat totta. Lupasin hänelle, että kirjoitan postauksen siitä, miten tavallisen arjen saa kiinnostavaksi tekstin tehokeinoilla – eli retoriikalla.

Kokosin yhteen kuusi hauskan Facebook-päivityksen salaisuutta, joita itse käytän jatkuvasti. Muitakin keinoja on kyllä kymmenittäin, mutta nämä ovat olleet omassa käytössäni tehokkaimmat.

Listasin vinkit kuvakaappauksina. Jokaisen kuvan alt-tekstinä on päivityksen alkuperäinen teksti, jotta näkövammaiset lukijat löytävät sisällöt helposti.

Disclaimer: Tiedostan tässä ison allikon. Hauskuus nimittäin katoaa analyysin myötä aina. Tiedän siis vallan hyvin, että nyt kun ronkin omia juttujani, pilaan osittain niiden hauskuuden analyysin myötä. Siksi on kohteliaampaa tässä kohtaa rääpiä omia tekstejään kuin pilata toisten jutut.

1) Siteeraa toisen hauskuutta

Mikään ei ole kätevämpää kuin hyödyntää toisten sanavalmiutta.

Terveisiä partioleiriltä. Mulla on legendaarinen partiopipo, jonka armas siskoni on kutonut mulle vitt- ääh, kett- hmm, osoittaakseen suosiotaan mulle. Pipo on oranssi-kelta-vihreä, muodoltaan pursotettu torttu, ja siihen on todistetusti mahtunut kolme päätä yhtä aikaa. Reunan ympärysmitta on noin metrin. Pipo on erinomaisen muotoiltava, joten editoin sen tänään parhaani mukaan stetsonmaiseen muotoon. Esitin toppavaatteissani teineille kysymyksen: - Tuoko tää pipo mun feminiinisyyteni paremmin pintaan? Näytänkö mä nyt enemmän cowboylta vai cowgirlilta? Kuopus: - No enemmän sä näytät pelkältä cow’lta. Tiedoksi Suomen Partiolaisille, että lopetan kuopuksen jäsenmaksun maksamisen.

Elämä on täynnä hauskoja kommentteja, joten niitä saa pokkana siteerata. Tähän annan tosin pari lisävinkkiä:

  • Älä kerro kulunutta vitsiä, jonka kaikki ovat kuulleet. Siteeraa tuoretta tilannetta, jonka olet juuri itse elänyt.
  • Älä ota toisten lohkaisuja omiin nimiisi, vaan anna kunnia sille kenelle kunnia kuuluu.

2) Liioittele enemmän kuin tosi-tv-tähti

Monesti itse tapahtuma on arkinen ja mitäänsanomaton, mutta siihen syntyy hauska tulokulma överillä vertauksella tai metaforalla.

Bussissa matkalla Saariselälle partioreissuun. Eräs isä antoi mulle huolehdittavaksi lastensa hissilippurahat. Lastensa hissilippurahat, joita ei saa hukata. Jos nyt näin meidän kesken sanotaan, niin viisaampaa olisi kietoa rahat villin piisamin jalkaan.

Partiolaisten hissilippurahojen säilytys ei ole mikään kumma juttu, mutta kaikki tietävät minut huolimattomaksi. Niinpä huolimattomuudesta voi tehdä liioittelevan vertauskuvan.

(Jos joku haluaa tietää, niin annoin rahat eteenpäin huolehdittavaksi johtajakaverilleni. Hän ei ole piisami.)

3) Pintaviesti ding-dong, pohjaviesti asiallinen

Työnkuvaani kuuluu monenlainen markkinointi. Omia kirjoja täytyy saada ihmisten tietoisuuteen, omia koulutuksia pitää buustata ja omia haastatteluitakin on hehkutettava.

En kuitenkaan tykkää tehdä itsekehuilla varustettua tyrkkymyyntiä, vaan oma tulokulmani on yleensä jollain tapaa viisto, itseironinen tai jopa absurdi.

BREAKING NEWS: Maikkarin Uutisaamussa haastatellaan aitoa hämeenlinnalaista tänään kello 7.18. Toimittajat ovat löytäneet syntyperäisen hämeenlinnalaisen, jolla on sattumalta myös housut jalassa. Tutkijat ovat ihmeissään tästä löydöstä. - Poikkeuksellista, toteaa tavastologi Ermund Pöyhö-Koski. - Emme juuri koskaan ole havainneet hämeenlinnalaisia näin etelässä. Kaiken lisäksi tällä yksilöllä on vaatteet päällä! Maikkarin studiossa ollaan varauduttu tähän poikkeustilanteeseen laittamalla vesikippo lattialle ja tilaamalla kaksi ylimääräistä vartijaa.

Tällä kertaa poimin teemaksi hämeenlinnalaisuuden, jonka yhdistin pokkana puolieläimelliseen sivistymättömyyteen. Pintaviesti on absurdi, mutta pohjaviesti tietenkin kertoo tv-haastattelusta Uutisaamussa.

Saamassani lukijakirjeessä pohdittiin päivitysten totuudenmukaisuutta. Tässä päivityksessä tuo absurdi kuorrute on tietenkin omaa mielikuvitustani, mutta se on niin ilmeisen sepitteellinen, ettei kukaan usko siihen oikeasti. Sen sijaan pohjaviesti on tietenkin totta.

4) Kerro oma mokasi

Sattuneesta syystä olen tässä mokien keräämisessä erityisen hyvä. Satoisan moka-apajan takana ovat luonteenpiirteeni, jotka koostuvat hamsterin keskittymiskyvystä ja mursun huolellisuudesta.

Olen viime aikoina vienyt postiin paketteja, joita olen varustanut väärillä puhelinnumeroilla ja väärillä osoitteilla. Hirmu kivaa puuhaa. Pari viikkoa sitten sain tekstarin, että partiokaveri oli turhaan juossut pakettini perässä kaupungin toisella laidalla olevaan postiin. Siellä oli käynyt ilmi, että saapumisilmoitus koski toista ihmistä. Tänäänkin tuli viesti ventovieraalta ihmiseltä, että mun paketti on mennyt väärään osoitteeseen. Tällainen osaaminen pitäisi jotenkin kaupallistaa. Mikä seuraavista ois paras nimi ja slogan? a) Katposti – kun haluat paketillesi elämyksiä b) HUPS (Hämeenlinna United Parcel Service) – kiertomatka halki Suomen! c) Katella – yllätyksiä kaikille

Omat mokat ovat aina kivoja sisältöjä, koska mokan kertominen puhdistaa. Niin kauan kuin ihminen yrittää piilotella mokiaan, se tarkoittaa ettei hän kelpaa itselleenkään. Sen sijaan kun näitä juttuja kertoo ääneen, ne muuttuvat mitättömäksi taustakohinaksi omassa elämässä.

5) Running gag

Running gagin voisi suomentaa ”toistuvaksi läpäksi” tai ”kertautuvaksi koomiseksi elementiksi”. Running gag on sitä, kun taikuri pudottelee tahallaan tavaroita läpi koko esityksensä tai kun tarjoilija James kompastuu jatkuvasti jääkarhuntaljaan Illallinen yhdelle -lyhytelokuvassa.

Running gagia voi käyttää läpi koko tuotantonsa – itsehän puhun usein revenneistä sukkahousuistani tai kokkaamastani yllätyspadasta. Ne teemat näkyvät täällä EOT-blogissa, kirjoissa ja somepäivityksissäni.

Yhtä hyvin running gag voi syntyä tekstin sisällä.

Tässä päivityksessä running gagiksi muodostui –isuus-johdin, joka kulki myynnillisyydestä ja konsulttisuudesta turpasaunaisuuden kautta käytöstapaisuuteen.

6) Intertekstuaalisuus

Intertekstuaalisuus tarkoittaa sitä, että teksti kuljettaa sisällään toista tekstiä. Intertekstuaalisuus voi olla esimerkiksi mukaelma mainoslauseesta, parodia poliitikosta tai kopio toisesta tyylilajista tai tekstilajista.

Tykkään itse parodioida ja kopioida toisia tyylilajeja. Tässä päivityksessäni ryhdyin lifestyle-guruksi.

Mulla on ihan super ihana päivä tulos!!! ? Mä buustaan mun aamun käyntiin koti tekosel Carjalan paistil jonka mä pakkasin Vegaaniseen Keiju rasiaan!!! ? Tääl junas on ihanasti aikaa meditoida ja mietiskellä!!! ? Mä oon täs menny tosi diippeihin kuvioihin, esim et niinku jos mä alkaisin lentää halpa lento yhtiöillä nii se tuottais pienemmän hiilidioxidi jalanjäljen!!! ? Kun se lento kompensatiohan lasketaan lennon hinnasta nii sehän tarkottaa sitä et halvas lennos on palio pienemmät hiilidioxidi päästöt!!! ? Joskus oon ihan itekin ihmeissäni et miten heviä kamaa mun aivoista tulee kun mä vaan uskon itseeni ja annan mun ajatusten lentää!!! ✈️ Mut tietty vaan halpa lento yhtiöillä!!!! ? Ihanaa päivää sullekkin!!! ? Muista et sä et koskaan oo yksin kun sä seuraat mua somes!!! ? Muista myös mun IG-tili!!! ? Siel on mieletönt kamaa!!! ✨ #influenccerlife #hiilidioxiditönjuna #brekfast #superfood #feelmylife #nolimits #happylife #nomakeup #ootd

Käytin pokkana hyväkseni tyylilajin yhdyssanavirheitä, runsaita emojeja, hashtageja, mainosmaisuutta ja minäkeskeisyyttä.

Oikeastihan FB-päivityksen asiasisältö oli äärimmäisen niukka: söin eväitä junassa. Kaikki hupi syntyi intertekstuaalisuudesta ja tahallisesta aivottomuudesta.

* * *

Summa summarum: hauska tyylilaji ei synny faktoja muuttamalla (eli valehtelemalla). Hauskuus on kielen keino, jolla pystyy kuorruttamaan tylsänkin asiasisällön kiinnostavammaksi.

PS. Kaikki Facebook-päivitykseni ovat julkisia. En valitettavasti voi hyväksyä kaikkia kaveripyyntöjä, koska rajat tulevat äkkiä täyteen. Voit silti seurata päivityksiäni ja osallistua keskusteluun, jos olet kiinnostunut sukkahousuista tai yllätyspadasta.

 

Kerro oma kantasi Kommentointiohjeet?

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.