Maineenhallinnan perusteet, osa B: SM-liiga

Katleena Kortesuo

Postasin äsken erinomaisesta maineenhallinnasta, jota Posti toteutti eilen.

Kaikkialla ei kuitenkaan osata. Otetaanpa esimerkiksi SM-liiga.

Vaiheet menivät näin.

A) Ensin SM-liigassa alkoi esiintyä yhä enemmän väkivallantekoja.Tämän vuoksi Aller vetäytyi SM-liigan sponsoroinnista.

B) SM-liigan toimitusjohtaja Jukka-Pekka Vuorinen sanoi, että Allerin päätöksessä on kyse populismista. Hänen mukaansa "ei puhuta enää urheilusta, vaan tähän on otettu jopa yhteiskunnallisia ilmiöitä mukaan".

C) Poliisiylijohtaja Mikko Paatero otti kantaa SM-liigan väkivaltaan.

D) SM-liiga julkaisi tiedotteen:

Jääkiekon SM-liiga Oy toimii Suomen lakien ja säännösten mukaan ja toivookin auktoriteettiaseman omaavilta virkamiehiltä parempaa perehtyneisyyttä asioihin sekä malttia ja objektiivisuutta lausuntojen antamisessa, jotka saattavat perusteettomasti myös vahingoittaa lajin julkikuvaa.

Voi pyhä yksinkertaisuus.

Voisiko joku nyt äkkiä hankkia SM-liigalle ihmisen, joka ymmärtäisi maineenhallintaa? En kestä katsoa, kuinka SM-liigan johto ampuu itseään jalkaan päivittäin.

Kokoan yhteen SM-liigan tekemät kootut viestintämokat:

1) Älä ikinä, koskaan, milloinkaan halveksi viestinnässäsi yhteistyötahoja. Annat silloin itsestäsi ylimielisen kuvan ja sahaat omaa oksaasi tehokkaammin kuin kaikki Suomen metsurit yhdessä kykenisivät. Jos sarkastisesti "toivot muilta perehtyneisyyttä", vahingoitat itse omaa mainettasi pahemmin kuin mistä syytät muita.

2) Älä ikinä, koskaan, milloinkaan sylje menneitten yhteistyökumppaneiden perään. Potentiaaliset sponsorit pistävät puheesi korvan taakse, ja sinun on entistä vaikeampi saada rahoittajia toiminnallesi. Sitä paitsi toisten nälviviminen on tehokas tapa vahingoittaa omaa mainettaan.

3a) Älä ikinä, koskaan, milloinkaan sano, että lajiasi ei saisi "kytkeä yhteiskunnallisiin ilmiöihin". Vaatimus on absurdi, sillä kaikki kytkeytyy kaikkeen. Mikään urheilulaji ei ole itsenäinen saari, johon ei muu yhteiskunta voisi ja saisi vaikuttaa.

3b) Älä ikinä, koskaan, milloinkaan sano, että lajiasi ei saisi "kytkeä yhteiskunnallisiin ilmiöihin". Moni lajijohtaja antaisi sielunsa siitä hyvästä, jos saisi nostettua lajinsa yhteiskunnalliseksi ilmiöksi eikä "vain harrastukseksi". Jos SM-liiga ymmärtäisi tämän seikan, nyt olisi heidän momentuminsa: olla keskustelun keskipisteenä ja luoda nahkansa osaksi nykyaikaista yhteiskuntaa.

4) Seuraa maailmaa. Jos väkivallanteot muuttuvat yhteiskunnassa yhä paheksutummiksi (ja hyvä niin), se heijastuu väistämättä myös SM-liigaan. Ehkä lajia on jo aikakin siivota, jolloin siitä voisivat kiinnostua uudet katsojaryhmät. Tai ehkä SM-liigalla on esittää perustelut sille, miksi tietynlaiset väkivallanteot pitäisi hyväksyä.

Disclaimer: Tämä ei ole kannanotto jääkiekon puolesta tai sitä vastaan. Tämä on kannanotto huonoa viestintää ja maineenhallintaa vastaan.

7 kommenttia

  1. Kiitos Katleena! Juuri tuollainen perusteltu ja perusteellinen kritiikki on hyödyllistä.

    1. Kiitos itsellesi! Pidetään peukkuja, että SM-liiga palkkaisi asiantuntevan maine- ja kriisiviestijän riveihinsä. Ehkä ulostulot eivät enää sen jälkeen olisi tuota tasoa.

  2. Toinen surkea esimerkki huonosta maineenhallinnasta on Hobby Hallin toiminta Facebookissa nousseeseen keskusteluun, jossa asiakas valitti siitä, miten Hobby Hall oli onnistunut hukkamaan asiakkaan takuuhuoltoon lähetetyn kannettavan tietokoneen. Tapausta on kritisoitu jo tässä blogissa: http://www.snoobi.fi/blogi/hobby-hall-vuoden-kotimainen-some-epaonnistuminen/ Yritin muuten kommentoida jo useasti anonyymina, mutta sain vastauksen ”Syötteesi laukaisi roskasuodattimen eikä sitä hyväksytä.” Mistäköhän moinen johtuu??

    1. Tähän anonyymikommentoinnin ongelmaan on nyt törmätty jo pari kertaa, selvitämme ongelmaa!

    2. Minä lakkasin aikoinaan tilaamasta Hobby Hallista, kun yritin ostaa sieltä imurin. Odottelin pari viikkoa eikä sitä kuulunut. Sitten soitin ja kysyin, missä se viipyy. Vastattiin, että koska minulla on väestörekisterissä tietojenluovutuskielto, niin he eivät tiedä, missä minä asun. Olin toki laittanut tilaukseen osoitteen, johon he olisivat voineet ilmoittaa, että imuria ei tule. Tämä tapahtui ennen sähköpostiaikaa, enkä vieläkään tilaa sieltä mitään.

    3. Harmillista miten Hobby Hall on toiminut. Onneksi he lopulta myöntyivät ja pyysivät anteeksi, mutta se olisi kannattanut tehdä jo nopeammin.

Kerro oma kantasi

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.