Noniin. Tänään vilahdan sitten tv-ruudussa pariin otteeseen kommentoimassa puoluejohtajia. Ohjelma on nimeltään Kuntavaalit: Lähtölaukaus, ja se tulee suorana Ylen ykköseltä klo 21.05–23.05.

Tehtäväni on myös olla linjoilla Twitterissä ohjelman aikana ja osallistua siellä keskusteluun. Twitter-hashtag on #Kuntavaalit, jonka nimissä jokainen voi tuitata.

Mutta asiaan. Illanvietteeksi on tarjolla myös maneeribingo.

Minulla on nimittäin rutkasti maneereja ja mielisanoja, jotka todennäköisesti pulpahtavat pintaan suorassa lähetyksessä. Jos et siis piittaa politiikasta, voit onneksi pelata maneeribingoa kavereittesi kanssa.

Peli on helppo.

Alkujärjestelyt:

Jokainen pelaaja järjestää seuraavat mokat ja maneerit mielivaltaisesti omaan 4×4-ruudukkoonsa.

Sanalliset maneerit:

  1. kuitenkin kahdessa peräkkäisessä lauseessa
  2. toisaalta kahdessa peräkkäisessä lauseessa
  3. kielellistys
  4. täsmäteksti
  5. sika- + adjektiivi (esim. sikahyvä)

Elemaneerit:

  1. kuvitteellisten silmälasien kohennusyritys, vaikka päässä on piilolasit
  2. omituinen ilme (silmät muljahtavat tai suu vääntyy kunnolla)
  3. jakun kohennus
  4. ylileveä hymy
  5. korun hipeltäminen
  6. innokas nyökkäily
  7. voimakas viuhtominen käsillä

Odotettavissa olevat kömpelyydet:

  1. mikkiin koskeminen niin, että kuuluu paha rasahdus
  2. tuolilta putoaminen
  3. sanoissa sekoaminen
  4. pään kääntäminen liian nopeasti, jolloin rastat sivaltavat vieruskaverin poskeen

Pelin kulku:

Pelaaja seuraa keskustelua, ja aina kun maneeri ilmestyy, pelaaja rastittaa kyseisen ruudun.

Pelin voittaja on se, joka saa ensimmäisenä neljä rastia peräkkäin suoraan riviin.

Muista huutaa bingo, kun rivi on valmis.

Palkinnoksi voittaja saa oikeuden lopettaa ohjelman katsomisen, kun taas muut pelikumppanit joutuvat jatkamaan.

Edit 21.9.2012 klo 10.40:

Voittorivin sai seuraavalla suoralla:

  1. innokas nyökkäily
  2. ylileveä hymy
  3. omituinen ilme
  4. voimakas viuhtominen käsillä
  5. nopea pään kääntäminen, vaikka rastat eivät osuneetkaan kaverin poskeen

Lisäksi yritin kerran nostaa olemattomia silmälasejani, mutta kamera ei onneksi ollut silloin paikalla.

18 kommenttia

  1. Noo, hyvin se menee! Kerrankin intoa katsoa jotain kuntavaaleihin liittyvää sitcomia. 🙂

  2. Mahtavaa iltaa telkkariin tänään! Onneksi sinut kutsuttiin mukaan vaalikeskusteluun.

    Muista huitoa käsillä riittävän hi-taas-ti, jotta voimme ihailla manikyyriäsi. Ja otahan varasukkahousut mukaan kassiin. 😉

  3. Hyvin itsensä psyykannut on jo puoliksi onnistunut. Täytyypä seurata tellusta.

  4. Jee, jännää tulossa! Kuka täyttäisi mun puolestani yhden bingokupongin?

    Olen tässä yrittänyt opetella pienpuolueiden puheenjohtajien nimiä ja kasvoja. Kehittelin muistisäännöt, jotka ovat täysin painokelvottomia – mutta tehokkaita.

  5. Hyvin meni. Sopivasti äänessä. Et yrittänyt varastaa pääosaa varsinaisilta tähdiltä. Etkä ollut ilkeä, vaikka se ei varmasti olisi ollut hirveän vaikeaa.

    1. Kiitos kivasta palautteesta! Olen nyt yöbussissa matkalla kotiin. Huomenna tsekkaan tallenteen läpi ja analysoin mutinani. Sitten voin parantaa seuraavaa settiä varten.

  6. Katselinpa minäkin pätkän vaalipaneelia. Siellä oli kommentoimassa joku ämmä, joka oli pukeutunut luonnon varoitusväreihin eli mustaan ja keltaiseen. Sillä ötökät varoittavat olevansa myrkyllisiä. Myös tielaitos varoittaa näillä väreillä mm. edessä olevista mutkista.

    Yleensä en kiinnitä mitään huomiota kenenkään vaatetukseen, kuten ei muutkaan äijät. Jos kiinnittää, niin on homo, tai ainakin piilohomo. Nyt oli kuitenkin pakko googlata että mikä muija. Asu oli tyrmäävä mutta silti onnistunut kokonaisuus.

    1. Tron, kiitos kommentistasi ja tervetuloa blogiini!

      Koska olet uusi kävijä, et tunne keskustelukulttuuria tässä blogissa. En nimittäin hyväksy alatyylisyyksiä ja asiattomuuksia. Sanavalintasi ”ämmä” oli epäkohtelias, ja siksi harkitsin kommenttisi poistamista.

      Olet kuitenkin ensikertalainen – ja tavoitteesi oli ilmeisesti kehua – joten jätän kommenttisi näkyviin. Sitä paitsi olen vähemmän herkkänahkainen itseeni kohdistuvasta arvostelusta. Varoitan jo nyt, että toisista keskustelijoista et voi käyttää tuollaisia ilmauksia.

      Tervetuloa mukaan kommentoimaan jatkossakin – hieman maltillisemmalla sanavarastolla.

      PS. Kelta-mustan väriyhdistelmän signaali on juuri tuo, josta kerroit. Kuten ehkä jo arvasit, valitsin sen aivan tarkoituksellisesti.

      1. Arvasin että valitsit väriyhdistelmän tarkoituksellisesti. Minäkin valitsin sanan ”ämmä” provokatiivisessa mielessä, eikä tarkoitus ollut loukata. Tiesin että tiedät sen. Eräs kaverini nimitti ihan yleisesti naisia ämmänrutaleiksi, eikä se ollut missään nimessä loukkaus. Vähän samaa jos sanoo jostain että sikahyvää.

  7. Suoraan sanoen jaksoin katsoa ohjelmaa noin tunnin. Sinä aikana käytiin kolmesti parvekkeella alkuesittely mukaan lukien. Puoluejohtajien retoriikka on niin kaukana siitä, millä perusteella minä sen yhden ääneni tulen antamaan. Enemmän lähetys kiinnosti minua performanssina kuin tietoiskuna oman päätökseni tueksi.

    Olisin toivonut paljon enemmän parvekkeen kommentteja siitä, mitä ”keskustelijat” ihan oikeasti sanoivat. Mitä heidän kehonkielensä kertoi. Retorista ympäripyöreyttä kuultiin ihan tarpeeksi. Tosin mitä muutakaan tällaisessa tilanteessa voi esittää. Suurimmalle osalle osallistujia voitoksi voidaan katsoa pelkästään se, että eivät pahemmin munanneet itseään ja puolettaan.

    1. Joo, onhan tällainen vaalistudio aika hutera peruste muodostaa omaa poliittista kantaansa.

      Ensinnäkin meillä kisastudiossa oli vain hetken aikaa tiivistää näkemyksemme. Siinä ajassa ei pysty ottamaan kantaa isoihin argumenttirakenteisiin tai loogisiin virheisiin. Lähinnä pystyy kommentoimaan viestintää ja esiintymistekniikkaa.

      Toisekseen asiasisältöjen kritisoiminen on senkin vuoksi vaarallista, että ainakin itse yritän välttää minkään puolueen leimaa otsassani. Heti jos ottaisin kantaa sisältöihin, ottaisin kantaa politiikkaan. Sen takia on parempi pysyä viestinnällisissä havainnoissa.

      Toivottavasti jokainen tekee äänestyspäätöksensä sillä perusteella, mitä oman kunnan ehdokkaat sanovat ja tekevät, eivätkä tällaisen puoluejohtajien yleissession myötä.

      1. Äänestäminen on aina ongelmallista. Saatat kannattaa asiaa A, jota puolue X ajaa. Sama puolue ajaa myös asiaa B, jota vastustat. Et voi äänestää puoluetta X, sillä se kannattaa asiaa B. Siten on puolue Y joka vastustaa asioita A ja B. Et voi äänestää sitäkään, sillä se vastustaa asiaa A jota kannatat. Jne.

        Äänestämällä et voi vaikuttaa, lobbaamalla voit. Kokemusta on.

        1. Olet aivan oikeassa siinä, että äänestäminen on jatkuvaa arpomista.

          Toki pitää muistaa sekin, että asioiden A ja B painoarvo voivat olla erilaiset. Kestän kyllä, jos vierastamani asia A tapahtuu, kunhan missään nimessä ei käy pelkäämäni tai vihaamani asia B.

          Lobbaaminen on pahuksen tehokasta vaikuttamista. Suosittelen sitä muillekin kuin isoille yrityksille ja järjestöille. Myös yksittäinen kansalainen voi lobata tehokkaasti.

          1. ”Lobbaaminen on pahuksen tehokasta vaikuttamista. Suosittelen sitä muillekin kuin isoille yrityksille ja järjestöille. Myös yksittäinen kansalainen voi lobata tehokkaasti.”

            Itseasiassa tein äskettäin lobbausrobotin, joka lähetti yksilöllisen sähköpostin joka kansanedustajalle nimeltä puhutellen. Käytin sitä viime perjantaina ensimmäisen kerran. Edustajien yhteystiedot kaivoin netistä puoliautomaattisesti. Vähän ehkä jymäytin siinä mielessä, että varmaan suurin osa edustajista kuvitteli olevansa ainoa joka sai postin.

            Olen saanut paljon vastauksia…… hyvin mielenkiintoista. Saas nähdä vaikuttaako.

            Vuosia sitten olen tai olemme lobbanneet tietyistä rakennusprojekteista – siis yrittäneet torjua niitä – kun ne olivat uhkana paikallisille virkistysalueille. Osa on saatu torjuttua lopullisesti, osa on ollut viivytystaistelua.

            Lobbaus on kokoaikaista työtä, jos sille linjalle lähtee. Ja jos ei lähde, niin vastapuolella (esim. rakennusliikkeillä) on palkkaa nauttivat äijät tai ämmät… eikun henkilöt, jotka tekevät sitä työajallaan, eikä vapaa-ajallaan.

  8. Lobbasmisen painoarvo on yhtä suuri (tai pieni) kuin yhden ihmisen antaman äänen, jos kaikki alkavat lobata.

    1. Jos kaikki lobbaavat, niin lobbauksen kohde saa infoähkyn ja lähtee karkuun. Eräs kansanedustaja kertoi saavansa jopa 500 sähköpostia päivässä. Hmm…. kuulinkohan väärin vai sanoikohan hän väärin.

      Äänestämällä et voi tuoda jotain uutta asiaa esiin, josta kansanedustaja ei tiedä entuudestaan. Sen sijaan hyvin otsikoidulla sähköpostilla voit kiinnittää uhrin huomion.

Kerro oma kantasi Kommentointiohjeet?

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.