Mikä nimeksi lapselle?

Katleena Kortesuo

Mari Koistinen postasi juuri verkkonäkyvyydestä, ja kommenteissa keskusteltiin oman nimen säännöllisestä googlaamisesta.
Tässä on jälleen kerran perustelu sille, miksi kannattaa antaa lapselleen harvinainen nimi.
Jos oma sukunimi on Korhonen, ei ehkä ole fiksua tehdä lapsesta Annaa. Muuten on täysnimikaimoja koko verkko ja kasvokkaismaailma pullollaan.

Harvinaisen nimenhän ei tarvitse olla mikään omituinen Dzingla tai Kaihomieli. Vaikkapa pelkkä yhdysnimi auttaa: Annamari Korhosia on jo huomattavasti vähemmän.

Keksin yhden poikkeuksen tähän sääntöön:

Jos suunnittelet lapsellesi rikollista uraa, anna hänelle mahdollisimman yleinen nimi. Minna Mäkistä on vaikea löytää verkosta, numeropalveluista ja viranomaisten rekistereistä.

Maksuton vinkki: Jos itselläsi on onnettoman yleinen etu-sukunimipari, tee sille jotain. Vaihda käyttöön toinen etunimesi, vaihda koko nimeä tai tee Maria Kaisa Aulat. Muuten on riski, että joku täysnimikaima tehtailee rikoksia tai muuten vain törttöilee, ja teidät sekoitetaan keskenään.

6 kommenttia

  1. Rikollisuran lisäksi mieleen tuli myös edellisessä postauksessasi mainitsemasi teinimokailut. Eikös tämän asian voisi kääntää niinkin, että yleinen nimi suojaa negatiiviselta verkkomaineelta: "Se onnettomista yhden yön jutuistaan ja alkoholinkäytöstään seikkaperäisesti raportoinut oli joku toinen Anna Korhonen…".Ehkä voisi yleistää, että verkkoihmisellä olisi hyvä olla teininä yleinen nimi, kun taas heti aikuistumisen kynnyksellä on tarpeen ruveta erottautumaan.Älkäämme siis antako lapsellemme erikoisia nimiä – antakaamme heidän muuttaa nimensä erikoiseksi myöhemmin :D.

  2. Mikko, tuo oli hyvä tarkennus!Kannattaa antaa lapselle nimeksi Anna Ksenofina Virtanen-Lörtsy, niin hän voi olla teininä Anna Virtanen ja aikuisempana Ksenofina Lörtsy. 😀

  3. Ihan vahingossa on tullut annettua kaikille lapsille universaalisti uniikki nimi. Suurelta osin se tietty johtuu "erikoisesta" sukunimestä (vaimoni). Yhden lapsen kirjoituksia löytyy jopa eräästä blogistakin.Työssäni olen oppinut rakastamaan erikoisia nimiä, sillä niiden kantajista löytyy tietoa niin uskomattoman paljon helpommin kuin tavallisista Matti Nykäsistä ja Esa Saarisista ja muista tusinanimen haltijoista.

  4. Eläköön erikoiset nimet!Kuvittelehan, kuinka vaikeaa olisi, jos kantaisit nimeä Esa Saarinen ja olisit vaikkapa huippuortopedi. Olisi äärimmäisen vaikea luoda mainetta, koska filosofi-Esan nimi olisi jatkuvasti tiellä.

  5. Tuskinpa filosofi-Esa olisi esteenä, ellet haluaisi olla joku turha julkkis (à la Rolf Nordström?), missä tapauksessa muu maailma kiittää.PS. Ksenofilia on hyvä nimi tytölle.

  6. Anonyymi, kiitos kommentista!Pahintahan on, jos samalla alalla toimii ihminen, joka on täysnimikaima. Tätä asiaa kiroili joskus joku toimittaja, jolla oli journalistikaima. He kuulemma saivat jatkuvasti palautetta toistensa artikkeleista.Täten virallisesti lupaan, että jos saan tulevaisuudessa kolmostytöt, annan heille nimiksi Ksenofilia, Ksenomania ja Ksenofobia. Se olisi hieno kannanotto maahanmuuttokeskusteluun. 🙂

Kerro oma kantasi

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.