Missä se mielenosoitus olikaan ja milloin? Ja mitä me protestoidaan?

Katleena Kortesuo

Täällä Hämeenlinnassa on ihan vain kevyesti pässejä kotiäitejä.

Hämeenlinnan kaupunki nimittäin muuttaa kotihoidontuen kuntalisän maksamista niin, että sen tilittää nykyään Kela. Tuki ei siis poistu, vaan maksaja muuttuu 1.8.2011.

Nyt jotkut luulevat, että tuki poistuu ja he ovat puuhaamassa mielenosoitusta Hämeenlinnan torille.

Tässä on kuvakaappaus Openbook-sivustolta, jossa näkyvät julkisiksi asetettujen profiilien tiedot. Nämä ihmiset eivät ole kavereitani, mutta he ovat itse hyväksyneet oman profiilinsa julkiseksi.

Olin kiltti ja poistin kuvat ja sukunimet, mutta olisin toki voinut julkaista nekin.

Viestintäihmisenä on pakko sanoa jokunen sana tästä upeasta mielenosoituksesta:

1) Missä se on? Torilla vai kaupungintalon edessä? Ne eivät ole Hämeenlinnassa kohdakkain. Vai tarkoitetaanko tässä Raatihuonetta, joka on kyllä torin laidalla?

2) Jos kirjoitat FB-statukseen "huomenna", statustasi kopioi joku tunari tänään ja joku huomenna, ja niinpä toiveikkaita mielenosoittajia kertyy torille (tai kaupungintalon eteen) useina päivinä klo 15.30. Käytä mieluummin päivämäärää, kuten Eve on tehnyt.

3) Ota selvää mielenosoituksen syistä. Älä mene möykkäämään kadulle pelkän sosiaalisen median tiedon varassa.

4) Huolehdi siitä, että Facebook-tilisi ei ole kaikkien nähtävissä.

Pahoittelen kärttyisyyttäni. Kotihoito on arvokas asia, mutta ensin kannattaa ottaa selvää asioista, ennen kuin niistä pitää kovaa meteliä.

Vai onko jossain muualla tiedote, joka antaa sen kuvan, että kuntalisä lakkautettaisiin? Linkkiä kehiin, ja sitten haukun tiedotteen tekijän.

Edit klo 9.19: Mokasin valituslistani kohdassa 3 – anteeksi sähläys! Kuntalisää ollaan siis oikeasti poistamassa. Niinpä jatkan valitustani kohdilla 1, 2 ja 4: sopikaa tarkemmin mielenosoituksen paikka ja päiväys ja tarkistakaa, ettei FB-profiilinne ole julkinen. (Lisäsin myös postaukseen tagin "Omat mokat", sillä tämä on niiiin tyypillinen oma mokani.)

4 kommenttia

 1. Kuntasektorilla eniten huomiota keräävät sellaiset asiat, jotka ovat käsinkoskettavissa, pieniä ja helposti ymmärrettäviä (myös väärin ymmärrettäviä)asioita. Tyypillisesti nämä ovat kunnan nimen vaihdokset, koulujen lakkauttamiset ja yllä mainitut etuuksien ”poisto”. On luonnollista, että tavalliset ihmiset jotka seuraavat löyhästi kuntien politiikkaa sortuvat tähän, mutta myös luottamusmiehet käyttäytyvät näin.

  Isojen rakenteellisten asioiden käsittely on hankalaa, koska selkeitä kausaalisuhteita ei ole. On paljon helpompi tarttua pieniin suoraviivaisiin asioihin. Toinen ongelma on suuret rahamäärät. Suurin osa ihmisistä ei joudu elämänsä aikana käsittelemään isoja rahasummia, joten niitä on vaikea ymmärtää. On sanottu, että tottumaton ihminen kykenee hahmottamaan 10 kertaa oman palkkansa. Kunnallisessa päätöksenteossa tällaiset summat ovat yleensä merkityksettömiä pilkkuvirheitä.

  Monesti käy siten, että jos kokouksessa käsitellään pientä detaljitason asiaa, siitä käydään kiivas ja pitkä väittely. Sitten kun seuraava pykälä on miljoonaluokan hanke/muutos ym. se menee nuijankopautuksella läpi.

  1. Kiitos kommentista!

   Löytämäni linkki oli vanha, joten kuntalisää ollaan oikeasti poistamassa.

   Se sen sijaan on aivan totta, että ihmiset pohtivat helposti pieniä asioita, koska suuria rahamääriä on vaikea hahmottaa.

   Hämeen Sanomien paperiversiossa 21.5. olleen artikkelin mukaan kuntalisää saavien perheiden määrä on lähes tuplaantunut, eikä kuntalisä ole purkanut päivähoitojonoja. Niinpä on aika ymmärrettävää – vaikka taloudellisesti tietenkin tosi hankalaa – että kuntalisä joudutaan poistamaan.

   Rahaa kuntalisään on varattu puolet siitä, mitä siihen oikeasti tarvittaisiin. 🙁

 2. Tästä ainakin saa sen käsityksen, että kuntalisää ollaan kokonaan lopettamassa. Lähde: Kaupunkiuutiset 21.5.2011

  ”Kotihoidon kuntalisä
  loppumassa elokuussa

  Tilaajajohtaja Markku Rimpelä ehdottaa, että lasten ja nuorten lautakunta päättää lopettaa kotihoidontuen kuntalisän maksamisen 1.8.2011 lukien. Tämän vuoden ylityspaineet lasten kotihoidon tuen kuntalisistä ovat noin 1,1 miljoonaa euroa. Vuodelle 2012 säästöä tulisi kuntalisän lopettamisesta noin 1,4 miljoonaa euroa.
  Lautakunnalle tehdyssä selonteossa mainitaan, että kaupungin tulisi selvittää kuntalisän sijaan palvelusetelin mahdollisuudet vaihtoehtoisena tukimuotona.”

  1. Kiitos kommentista! Minäkin löysin tällä välin tiedon lopettamisesta Hämeen Sanomien paperiversiosta.

   Tuo antamani linkki on väärältä vuodelta: kysymys on vuodesta 2010.

   Poistamista ollaan siis oikeasti tekemässä, joten siirryn valittamaan ainoastaan mielenosoituksen paikasta, päivämäärästä ja FB-statusten julkisuudesta.

Kerro oma kantasi

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.