Ammattikirjoittajan piirteiden neljä viimeistä ominaisuutta:

8. Ole selkeä.
Älä suolla moneen kertaan kuultuja abstrakteja liike-elämän lirautuksia, vaan ilmaise itseäsi konkreettisesti ja tajuttavasti. Kirjoita selkeästi, vaikka asia olisi monimutkainen. Vaikeaselkoiset tekstit eivät ole älykkyyden merkki, vaan ne kertovat henkisestä lorvimisesta.

9. Elävöitä tekstejäsi.
Tarvitset jotain muutakin kuin neutraalin peruskielenkäytön. Tarvitset esimerkkejä, tarinoita, vertauksia, nasevia sanavalintoja tai huumoria – kenties jopa niitä kaikkia. Jos et hallitse yhtäkään näistä viidestä keinosta, tekstisi on harmaata massaa, jota kukaan ei lue vapaaehtoisesti.

10. Opettele perustelemaan valintasi.
Miksi kirjoitit tämän mittaisen tekstin? Miksi poimit nämä sanat etkä noita toisia? Miksi tuossa on väliotsikko? Perusteluita varten tarvitset kyvyn analysoida tekstiä – ymmärryksen siitä, mistä tekstin elementeistä muodostuu esimerkiksi tyyli, myynnillisyys, hauskuus, monitulkintaisuus tai selkeys. Vain kaunokirjallista tekstiä voi kirjoittaa no ku musta niinku ny tuntu tolta -pohjalta. Sen sijaan työelämän teksteillä pitää olla perustelut.

11. Ole valmis oppimaan uutta.
Kehitä tietoisesti kirjoitustyylejäsi. Kun löydät markkinoivan, opettavaisen tai humoristisen tekstin, joka toimii, analysoi mistä tämä ominaisuus syntyy. Lue runsaasti hyvien kirjoittajien tekstejä ja monista parhaat käytännöt. Hei älä koskaan ikinä kuvittele olevasi valmis kirjoittaja.

9 kommenttia

  1. Loistava paketti hyviä ohjeita! Itse pidän kovin tärkeänä tuota selkeyden vaatimusta. Jos oman asiansa todella hallitsee, on se kyettävä ilmaisemaan muillekin selkeästi. Selkeys liittyy mielestäni myös vahvasti aiemmin mainittuun kohderyhmän tuntemiseen ja jopa julkaisupaikkaan, tekstin ulkonäköön jne. Näistä taisikin olla bloggaus joskus aikaisemmin.

  2. Kiitos kommentista! Itsekin sijoittaisin tuon selkeyden koko kirjoitustyön peruskiveksi.Ensin pitää opetella kirjoittamaan sujuvaa ja helppolukuista tekstiä, ja vasta sitten voi ryhtyä kikkailemaan tyyleillä, viitauksilla muihin teksteihin (intertekstuaalisuudella), ironialla ja muilla optioilla.

  3. Erinomaisia neuvoja kaikki. Itse pyrin selkeyden lisäksi tiiviiseen ilmaisuun ja asioiden kiteyttämiseen. Näin varsinkin markkinointimateriaalissa, jota yleensä nykyisin rustailen.No joo tai siis nythän mä myös bloggaan 😉

  4. Hei KatleenaOlen tietokirjoittaja myös mutta minulla on kaunokirjoittajan sielu. Voit arvata miten vaikeaa on toteuttaa timanttisen tietokirjoittajan tavoitteita! Silti ne pätevät myös kaunokirjallisessa työssä – jota sitäkin yritän harrastaa eri tavoin.Oikeastaan kommentoin kiittääkseni blogistasi. Löysin tänne Sissimarkkinoinnin kautta ja todellinen aarreaittahan tämä on :)t. Cristina

  5. Kiitokset kommenteista!Pekka, myös minun mielestäni kiteyttäminen on kullankallis taito. Se näkyy tekstin selkeydessä sekä kohderyhmän huomioimisessa.Cristina, lämpimästi tervetuloa blogiini! Olen iloinen, jos postauksistani on hyötyä.

  6. Kiitokset asiallisesta tarkistuslistasta! Varsinkin tuon yhdys sanan merkitys jää monilta kovin usein ymmärtämättä.Olit näemmä kesäpoissaoloni aikana kirjankin kirjoittanut! Onnea julkaisulle! 🙂

  7. Marko, kiva kuulla sinusta pitkästä aikaa – ja kiitos myös onnitteluista!Tuo "yhdys sanojen oikein kirjoitus" on muuten selvästi helpompaa niille, joilla on näkömuisti: he vain tietävät ulkoa, mikä näyttää hyvältä ja mikä ei. Sen sijaan auditiivisilla ihmisillä on usein vaikeuksia yhdyssanojen kanssa, koska kuuloaistista ei ole kovin paljoa apua kirjoitusasun selvittämisessä.

Kerro oma kantasi Kommentointiohjeet?

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.