Onko se suomea vai englantia?

Katleena Kortesuo

Kielimuurin ylitys 1
Ympäristöaktiivi ja WWF:n työntekijä Sampsa Kiianmaa (Twitterissä @sampsa) kirjoitti äsken tweettiinsä yhden ainoan sanan: Home. Kysyin häneltä viisastellen, mitä kieltä sana oli. Jos se oli englantia, viesti oli kiva. Jos se oli suomea, oli syytä surkutteluun.

Kielimuurin ylitys 2
Lähes 15 vuotta sitten ensimmäisessä kirjaprojektissani päätoimittaja sanoi, että jokaisen ihmisen sanojen takana on yksi asia: väljyys. Minä nyökyttelin viisaan näköisenä ja yritin pohtia, miten väljyys liittyy kirjoittamiseen. Pohdin, että ajatuksena on varmaan leppoistaminen, joka mahdollistaa eheän sanankäytön. Samalla mietin epävarmana, onko väljä ajankäyttö todellakin joka ikisen sanavalinnan takana.

Myöhemmin näin, että sana kirjoitettiin values.

6 kommenttia

 1. Heh, tuo jälkimmäinen tapaus toimi minuunkin – aloin samantein miettimään omalla kohdallani tuota väljyyttä kirjoittamiseen :D. Ehkä tuosta pitääkin luoda ihan oma käsitteensä? Seuraava kirjasi kenties?

 2. Seuraava opus voisi olla ”Väljyys kirjoittamisessa on arvo sinänsä”. 🙂

 3. Meillä Hämeenlinnassa on SisustusHOME, jonka nimeä olen ihmetellyt aina ohikulkiessani. Nimen keksijä ei kyllä ole ajatellut asiaa ihan loppuun saakka.

 4. SisustusHOME?! Tuossa kirjoitusasussa lyövät kyllä surullisesti kättä kaikki nykyisin kovasti suositut kielen hapatukset: on vierasta kieltä, isojen ja pienten kirjainten sekoittelua ja sanojen tolkutonta kirjoittamista yhteen/erikseen.

  Tuosta tuli mieleeni yksi viime aikojen karmeimmista kielihavainnoistani, tietyömailla monesti näkemäni Liikenneviraston kyltti. Ko. virasto haluaa näköjään nykyään kirjoittaa nimensä logomaisesti, mutta on tainnut jäädä mainosnikkareilta kansakoulut käymättä, kun on tavutuksessa pientä häiriötä.

  Liikenneviraston nimilogo on nimittäin muotoa

  Liik
  enne
  vira
  sto

  Näkyyhän suoritus olevan myös puljun nettisivuilla: http://portal.liikennevirasto.fi/sivu/www/fi

  Kielikorvaa kuumottaa ja avokämmentä kutittaa. Tai sitten olen vain tosikko.

  Muutoin tuo väljyys/values oli päivän paras!

 5. Eikös Liikennevirastoon kuulu nykyään myös Merenkulkulaitos?

  Oi, jospa Liik enne vira sto ja SisustusHOME saisivat vauvan, sen nimeksi tulisi:

  HOME o paatti

  Kyllä minä onnittelisin.

Kerro oma kantasi

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.