Heräsin eilen aamulla Sokos-hotelli Aleksanterissa palosireenin ääneen. Yleensähän ne ovat vääriä hälytyksiä, mutta silti on järkevää toimia sen mukaan, kuin tilanne olisi oikea. Jäin miettimään, pitääkö huoneeseen jäädä vai pitääkö poistua. Niinpä luin ovesta ohjeet.
Olin juuri herännyt, enkä ryhtynyt taiteilemaan piilolaseja silmiin. Yritin unenpöpperöisenä hahmottaa, mitä pitää tehdä. Ohjeistus oli hämärässä ovensuussa, enkä saanut siitä kunnolla selvää. Yritin tavata sitä ja silmäilemällä huomasin, että huoneesta pitää poistua.
Puin ylleni ja painuin portaita pitkin respaan. Savua ei ollut tietenkään missään.
Kun tulin alakertaan, palosireeni sammui samaan aikaan. Varmistin vielä respasta, että hälytys oli väärä. Samalla ihmettelin ääneen:
– Portaikossa ei ollut ketään. Luottavatko kaikki muut asukkaat siihen, että hälytys oli väärä?
Respa hymyili ystävällisesti.
– Itse asiassa ovissa on ohjeet, että kun palohälytys tulee, pitää jäädä huoneeseen.
Menin takaisin ylös, laitoin piilolasit päähän ja luin ohjeen toistamiseen. Kyllä: sen alussa käskettiin jäämään huoneeseen.
Kuten huomaatte, yleisvaikutelma oli silti päinvastainen. Miksi ihmeessä?
Merkitsin kuvaan vihreällä käskyn jäädä huoneeseen. Lisäksi merkitsin oranssilla kaikki ne kohdat, jotka kehottavat poistumaan.
Sain sen vaikutelman, että huoneesta pitää poistua, eikä se ole ihme. Ohjeen pääsisältö oli se, kuinka rakennuksessa kuljetaan ja mitä saa ottaa mukaan.
Vinkki Sokos-hotelleille: jos teillä on jokin pääviesti, kirjoittakaa se isolla ja kertokaa siitä suuren kuvan kanssa. Sen sijaan poikkeusohjeet ja jatkotoimet kirjoitetaan ja kuvitetaan pienemmällä.
Jos tulisi oikea tulipalo, kuinkahan moni muu menisi käytävään unenpöpperöisenä tuon ohjeen perusteella?