Eilisen postaukseni kommenteissa Timo Rainio pohti kiinnostavaa teemaa:

– – kun jonkun asian hallitsee, usein vasta [sitten] ymmärtää sen merkityksen ja näkee mihin kaikkeen se liittyykään. Ja vastavuoroisesti, jos asia ei pätkääkään kiinnosta, on helppo ulkoistaa se "asiantuntijoille" ja samalla helposti ulkoistaa sen taidon tuomat hyödyt myös jollekin toiselle.

Hyvää analyysia. Ei missään olennaisessa osaamisessa kannata heittäytyä niin ääliömäisen taitamattomaksi, että ei osaa edes perusteita itse. (Huomaattehan, että tämä perustietojen vaatimukseni koskee vain olennaisia osaamisen aloja. Sen sijaan horoskoopeista ei tarvitse osata edes perusteita.)

Iso kysymys onkin kaksiosainen:

1) Mitkä ovat niitä olennaisia osaamisen lajeja?

2) Miten määrittelemme perustaidot ja -tiedot?

Poimin kysymyksiini vastauksen lukiosta. Jos osaa lukion oppimäärän kahdeksikon arvoisesti, hallitsee perusteet lähes kaikista olennaisista osaamisen aloista.

(Tosin lukion oppisisällöistä pitäisi olla enemmän kansalaiskeskustelua. Oma kantani on, että sieltä puuttuu taloustietoja ja yrittäjyyttä sekä sosiaalisten tilanteiden harjoittelua. Lisäksi hajauttaisin liikunnan pienemmiksi paloiksi pitkin viikkoa.)

Tässä kohtaa on muuten helppo astua Timon kuvaamaan harhaan:

Veikeää tässä "tarpeellista vaiko ei" -keskustelussa (koulussa, työssä ja vähän kaikkialla) [on se,] kuinka tuo tarpeellisiin ja ei-tarpeellisiin taitoihin luokittelu riippuu niin paljon omista taustoista ja kokemuksista.

Aivan totta. Jostain syystä se oma osaamisen ala on aina tärkein ja tarpeellisin. Olen aivan varma, että jopa horoskoopin laatija pitää työtään olennaisena erityisosaamisena, josta kaikkien pitäisi osata perusteet.

Lukion oppimäärällä ei tietenkään elämässä pitkälle pingota, koska perusteiden lisäksi tarvitaan syvällistä osaamista joltain alalta. Sen alan voi sitten valita oman kiinnostuksen tai taipumusten mukaan.

Menestyjän resepti on yksinkertainen:

Huipputaidot yhdestä tärkeästä, perustaidot kaikesta olennaisesta, nollataidot kaikesta turhasta.

Resepti on helppo, mutta sen toteuttaminen on pirun vaikeaa.

Kerro oma kantasi Kommentointiohjeet?

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.