Pettämätön argumentti

Katleena Kortesuo

Täten jaan kanssanne argumentin, jolla voittaa jokaisen väittelyn. Se menee näin:

Mutta eikös tuo ole aivan pikkuseikka? Ajattelehan vaikka kaikkia kehitysmaiden lapsia / ympäristökatastrofia / maailmanloppua / [lisää tähän jokin muu valtavan iso teema]. Älä nyt nillitä pikkujutuista.

Olen saanut nauttia tästä argumentista toisen blogin puolella. Tällä maailmansyleilyperustelulla voit kätevästi vastustaa aivan mitä tahansa kantaa. Keskustelukumppanisi ei voi pohtia politiikkaa, asiakaspalvelua, bisnestä saati ruokareseptejä, koska voit aina vetää esille maailmansyleilykortin.

Kun käytät tätä upeaa argumenttia, ole varovainen, ettei keskustelukumppanisi ryhdy kritisoimaan sitä takaisin:

Mutta eikös tuo osallistumisesi tähän keskusteluun ole pikkuseikka? Mitäs jos keskittyisit kehitysmaiden lapsiin / ympäristökatastrofiin / maailmanloppuun / [lisää tähän jokin muu valtavan iso teema], niin nekin asiat tulisivat kuntoon? Äläpäs nillitä pikkujutuista.

Sovitaanko nyt, että tämä maailmansyleilyargumentti on puhki kaluttu? Jokainen keskustelu (varsinkin sellainen, jossa omia kommentteja on pohdittu edes hieman) on arvokas, koskipa se persuja tai pettuleipää. Jos jätämme ”pienet” teemat keskustelematta, päädymme elämään aika ylimalkaisessa maailmassa.

3 kommenttia

  1. Juuri näin!

    Kyseessä on todella NOLO argumentti, johon vetoamalla paljastaa olevansa täysin aseeton keskustelemaan aiheesta järkevästi. Maailmaa syleilevät kommentit keskeyttävät ikävästi hyviä ja rakentavia keskusteluita. Tuloksena on umpitylsä johtopäätös: ”Onneksi meillä on asiat hyvin”.

    1. Kiitos kommentista! Näinhän se juuri on: mikä tahansa keskustelunaihe voidaan torpata sillä perustelulla, että löytyisi jotain isompaa ja tärkeämpää keskusteltavaa. Tämä argumentointi johtaa siihen, että keskustelemme vain maailmanlaajuisista asioista, vaikka pienemmätkin asiat vaatisivat keskustelua.

Kerro oma kantasi

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.