Raaseporin keskiaikamarkkinat: menovinkki viikonlopuksi

Katleena Kortesuo

Raaseporissa on järjestetty keskiaikamarkkinat vuodesta 2006. Olen ollut siellä joka kesä elävöittämässä turnajaisia, ja niinpä suuntaan keskiaikatapahtumaan jälleen ensi viikonloppuna eli 11.-12.7. Tapahtuma on avoinna yleisölle lauantaina ja sunnuntaina klo 11-17, ja turnajaiset ovat molempina päivinä klo 12 ja 16.

Varoitus niille, jotka eivät vielä tajunneet: tämä on puhdas mainospostaus. Se kuitenkin sallittakoon minulle, sillä en saa esiintymisestäni muuta palkkaa kuin matkakulut. Tililleni ei myöskään valu minkäänlaisia rahavirtoja järjestäjiltä saati yhteistyökumppaneilta.

Raaseporin keskiaikaiset turnajaiset ovat hauska tapahtuma. Ne perustuvat aidolle kilpailulle ja improvisaatiolle, joten lopputulos ei ole koskaan varma. Ritarit ovat kotoisin kahdesta seurasta: järjestäjätaholta eli Ramsista (Raseborgs medeltida sällskap) sekä ruotsalaisesta Celeres Nordicasta.

Turnajaiskatsomona on luonnon oma amfiteatteri, eli kannattaa ottaa mukaan sadetakki, hattu ja juotavaa. Istuinalustoja saa lainaksi paikan päältä.

Markkinoilta voi sitten käydä tinkaamassa itselleen sepän takoman koukun, keskiaikaisen korun tai vaikka kunnon hiivaleivän. (Metrilakua tai muovirihkamaa ei onneksi ole myynnissä.) Tapahtumassa näkee myös muita esityksiä: ilveilijöitä, tulitemppuja sekä elävöittämisyhdistys Faravidin Susien taistelunäytöksiä.


Yllä olevan kuvan on napannut hämeenlinnalainen taikuri ja keskiaikaharrastaja Martti Sirén. Rajasin tuosta kuvasta pois jälkikasvuni, vaikka se lienee turhaa varovaisuutta. Tyttöni elävöittävät keskiaikatapahtumia yhtä julkisesti kuin minäkin.

Varoituksen sana potentiaalisille asiakkaille: esiinnyn markkinoilla rääväsuisena, itseään kauppaavana huonona naisena. Jos siis haluaa saada käsityksen minusta konsulttina, ei kannata tulla Raaseporiin.

15 kommenttia

 1. Tottakai ollaan tulossa Raaseporiin – kaksi kertaa on jo oltu! Hämeenlinnassakin on sinut tavattu ja viime vuonna mies melkein teki kaupat kanssasi.Olipa hauska sattumalta löytää blogisi. Olet ollut tosi piristys keskiaikatapahtumissa.

 2. Lämpimät kiitokset kommentista! Minä suorastaan punastun tuollaisista kehuista, ja turnajaisten katsojat voivat vuorostaan punastua jutuistani. :)Viime vuoden "asiakkaista" jäi mieleeni pariskunta, joka oli juuri mennyt kihloihin tai naimisiin. Mies oli noin 230-senttinen ja vaaleatukkainen. Jos olit tuon pariskunnan toinen osapuoli, sano toki terveisiä miehellesi. (Muussakin tapauksessa voit sanoa terveisiä.)Kuten roolihahmoni Katleena Hannuntytär sanoisi: kauppa se on, joka kannattaa.

 3. Ei oltu se pariskunta. Olin se potentiaalinen asiakas joka kaupanhieronnan yhteydessä tiedusteli tuleeko kuppa kaupan päälle 🙂

 4. Aivan! Kuppa tulee ilman muuta kaupan päälle, ja satiaiset myös. Toivottavasti nähdään sekä Raaseporissa että Hämeenlinnassa.Jos joku lukijoista ei ole koskaan käynyt keskiaikatapahtumissa, nyt on jo korkea aika. Sitten pääsee kärryille, mistä ihmeestä on oikein kyse.

 5. Oho. Pitää olla taikuri, että saa sinusta valokuvan. Tai no niin… niinhän se varmaan on kun kyse on kerran keskiajasta.

 6. Ihan oikeasti pitää olla taikuri, että musta saa järkevän näköisen kuvan. Martti ottikin noin 40 kuvaa, joista ehkä 4 oli siedettäviä.Keskiajalla olisi mennyt melko paljon aikaa, kun olisi pitänyt hakata kiveen tai piirtää hiilellä 40 eri versiota. 😉

 7. Mahtavaa ja hauskaa oli sinun "markkinapuheet" Raaseporin turnajaiskentällä! terv. yksi Faravideista

 8. Sigmund, kiitokset kehuista! Markkinapuheeni voivat lämmittää monella tavalla. ;)Kiitos myös Faravidien hienoista esityksistä: ne ovat aina yhtä upeaa katseltavaa, kun vedätte täysillä. Toivottavasti näemme myös täällä Hämeenlinnassa elokuun lopussa.Hämeenlinnassa on onneksi isompi taistelutanner, niin teidän näytöksenne pääsevät vieläkin paremmin oikeuksiinsa. Oletteko tulossa isolla porukalla?

 9. Hienoa, että väki pitää kolistelusta ja huutamisesta..Kyllä Hämeenlinna on taistelukalenterimme päätapahtuma ja paikalle on lähdössä kaikki kynnelle kykenevät taistelijat. Ainakin samankokoinen poppoo kuin viime vuonna,jos ei hiukan suurempikin joukkio rantautuu taistelukentälle!

 10. Loistavaa! Siellä nähdään!Olisin muuten linkittänyt postaukseeni Faravidin Susien kotisivut, mutta onko sellaisia? (Ja jos ei ole, niin äkkiä tekemään…)

 11. Ei ole spämmiä ollenkaan! Kiitos linkistä – pistin sen nyt postaukseenkin nähtäväksi.Tapaamisiin Hämeenlinnassa!

 12. Olen monesti miettinyt, mikä saa ihmisen ihannoimaan keskiaikaa. Yleensä lehdissä ja joissain keskusteluissa tulee esiin keskiaikaiset pidot, sekä ritarit miekkailemassa.Jotenkin alitajuisesti oletan, että suurin osa meistä olisi keskiajalla ollut siinä väkijoukossa, joka häädön uhalla on ollut pakotettu epäinhimillisissä olosuhteissa maksamaan työllään oikeudesta asua kartanonherran mailla. Samalla maksaa raskasta vuokraa, kun omalle perheelle ei riitä ruokaa ja lämpimiä vaatteita kulkutautien verottaessa perhekokoa.Enhän minä kokenut Tampereellakaan oloani kotoiseksi Finalusonin kartanossa pidetyillä myyntikursseilla, vaikka kartanon suuruuden aika on ollut 1900-luvun alkupää. Suureellisessa eteisaulassa väkisin tuli olo, että seison tässä alhaalla sarkavaatteissa karvareuhka kädessä, kun ylpeä kartanon emäntä "purjehtii" valtavia portaita nenä pystyssä alas loukkaantuneenan, kun työläiset tulevat jotain asiaa toimittamaan. (Porrasaulahan on lhes yhtä suuri, kuin meidän kaksikerroksinen talo).Pakko myöntää, että sinun roolihahmo keskiaika-turneissa ei edusta sitä yhteiskuntaluokkaa, mitä minä kuvittelin kaikkien ihannoivan.Myönnän, että olen muodostanut mielipieeni varsin keveillä lähtötiedoilla, eihän näissä mietteissä keskiaikatapaahtumaan lähdetä uteliaasti katselemaan.Mietteistä huolimatta tahot, jotka tapahtumia järjestää saa niitä vapaasti järjestää.

 13. Parrakas, kiitos hyvästä näkökulmasta!Itse en ajattele, että keskiaikatapahtumat olisivat keskiajan ihannointia, vaan pikemminkin siihen perehtymistä. En ole kovin syvällinen aikakauden harrastaja, mutta on niitäkin, jotka ompelevat itse pukunsa käsin, värjäävät kankaat kasviväreillä ja punovat silmukkapaitansa rautalangasta. Sellaista muinaiskulttuuriin paneutumista täytyy jo ihailla.On hauska huomata tapahtumissa, kuinka jokainen on valinnut itselleen mieleisen hahmon. On toki ylhäisiä linnanneitoja ja ritareita, mutta on myös kerjäläisiä, silmänkääntäjiä, varkaita, povaajia, palkkasotureita, viikinkitaistelijoita ja meitä ilolintuja.Tule ihmeessä Hämeen Keskiaikamarkkinoille käymään! Tapahtuma tavoittelee tavallisen kansan markkinahumua, vaikka seassa kulkee kyllä säätyläisiäkin.Suurin osa maksavista asiakkaista on tietenkin pukeutunut tavallisiin nykyvaatteisiin. Sen sijaan elävöittäjät, myyjät, henkilökunta, esiintyjät ja jopa osa asiakkaistakin laahustaa keskiaika-asuissa.

 14. Näkökulmasi vaikuttaa paljon laajemmalle, kuin minkä olin tapahtumajutuista muodostanut. Lehtireportterit menee helposti näyttävimmän ohjelman mukaana ja moni tärkeä pikkuasia jää vaille huomiota.Hämeen linnaan tutustuessa saleja ja loistoa esitellään kävijöille runsaasti, onhan sieltä maakuntaamme hallittu. Mutta keittiö ja pesula saivat minut hiljaiseksi. On siiän ollut epäinhimilliset työpaikat nuorena palvelusväkeen astuneelle nälkäiselle ihmisen alulle.

Kerro oma kantasi

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.