Ria Kataja ja yrittäjän asenne

Katleena Kortesuo

Yle lopetti jonkin Taivaan tulet -nimisen sarjan. (En ollut kuullutkaan koko ohjelmasta, mutta löysin sarjan kuvauksen Wikipediasta.)

Lapin Kansan mukaan sarjan käsikirjoittaja ja yksi näyttelijöistä Kari Väänänen närkästyi. Hän ei voi käsittää, miksi suosikkisarja lopetetaan. Haastattelussa Väänänen epäilee katkeran oloisena, että Yle alkaa "syöttää katsojille roskaruokaa".

Sen sijaan sarjassa näytellyt Ria Kataja kertoo, että sarjojen lopettaminen kuuluu näyttelijän arkeen. Iltasanomien mukaan Kataja toteaa näin:

Näyttelijä tekee yhden työn kerrallaan. En osaa ajatella, että tämä rooli olisi ikuinen.

Olen ollut freelance-näyttelijä jo vuodesta 2000. Työ alkaa ja loppuu.

Pidän kovasti Katajan asenteesta. Hänellä on selvästikin yrittäjän näkökulma asiaan. Mikään työ ei ole pysyvää.

Sen sijaan Väänäsen reaktio on kummallinen. En minäkään kiukustu monivuotiselle asiakkaalle, jos hän siirtyy kilpailijalle. Yhtä absurdia olisi, jos kampaaja suuttuisi asiakkaalle, joka vaihtaa parturiliikettä. Tai jos S-marketin myyjä murjottaisi minulle, jos olen käynyt K-marketissa.

Toimittajan vaihtaminen on asiakkaan oikeus, eikä sitä tarvitse välttämättä edes perustella, jos ei halua.

Sen sijaan pitää olla kiitollinen monivuotisesta yhteistyöstä ja suunnata katseet uusiin asiakkaisiin.

6 kommenttia

 1. Vähän huono vertaus tuo kampaaja ja S-market. Jos asiakas vaihtaa toimittajaa niin nuo molemmat saavat myydä tuotteitaan edelleen muille asiakkaille.
  Taivaan tulien tapauksessa on kuitenkin niin että YLE omistaa oikeudet sarjaan, joten Väänänen ei voi myydä sitä esim. maikkarille.
  Väänänen Lapin Kansassa: ”– Sopimukset ovat sellaisia, että Ylellä on oikeus sarjaan seitsemän vuotta, vaikkei se sitä tekisikään. Sarjaa ei voi siis siirtää muille kanaville.”
  Siinäpä sitä vaaditaan yrittäjän asennetta…

  1. Arska, kiitos kommentistasi! Jussi vastasikin jo hyvin, mutta tarkennan vielä asiaa omakohtaisella esimerkilläni.

   Jos asiakas X ostaa minulta valmennuksia vuodesta toiseen, räätälöin kyseiselle firmalle varta vasten sopivan valmennustuotteen. Kun yhteistyö aikanaan päättyy (ja se päättyy aina), kyseistä settiä ei voi vetää missään muussa firmassa, koska esimerkit istuvat vain asiakas X:lle.

   Silti olen tyytyväinen menneistä vuosista ja teen seuraavat, uudet valmennustuotteet asiakas Y:lle.

 2. Arska: mutta käsikirjoittajan ja näyttelijän ”tuote” ei ole TV-sarja, vaan hänen käsikirjoituksensa ja näyttelynsä. Kari Väänänen ei siis myy Taivaan Tulet -sarjaa, vaan sitä, että hän käsikirjoittaa sarjaa + esittää jotain hahmoa.

  Ja sitä – käsikirjoittamista ja näyttelyä – hän on täysin vapaa myymään elokuvastudioille, TV-tuotantoja tekeville firmoille, teattereille, jne.

  1. Jussi, vastasit Arskan kommenttiin juuri niin kuin minäkin olisin vastannut. Väänänen ei ole missään työsulussa, vaan hän pystyy jatkamaan näyttelemistä ja käsikirjoittamista ihan kenen tilaajan kanssa tahansa.

   Se on sitten eri asia, kuinka paljon Väänäsen osakkeet nousevat tilaajien silmissä, kun hän keuhkoaa lopetetuista soppareista. Itse en ainakaan tilaisi kovin herkästi mitään tyypiltä, joka tuntuu haukkuvan aiempia asiakkaitaan.

   1. Ihan totta on että Väänänen voi kirjoittaa edelleen jotain muuta, mutta jotenkin ymmärrän hänen suuttumustaan, varsinkin kun sarjan katsojaluvut ovat olleet suhteellisen hyviä.

    Loppujenlopuksihan tuo tilanne on seurausta Väänäsen tekemästä huonosta sopimuksesta, joten siinä mielessä vika löytyy taiteilijasta itsestään. Tässähän on hyvä esimerkki luovaa työtä tekeville sopimuksista, jos olet myynyt oikeudet niin olet tilaajan armoilla. Tosin tuollaisen TV-sarjan tekeminen taitaa olla Suomessa lähes mahdotonta ilman TV-kanavan rahoitusta.

    1. Arska, oletko muuten itse yrittäjä? Väänäsen suuttumus on todennäköisesti ymmärrettävää vain sellaiselle ihmiselle, jolle yrittäminen on vierasta.

     Yrittämisen oletusarvoja ovat epävarmuus ja epäjatkuvuus. Jos tästä kiukustuu, se osoittaa vain sen, että ei tunne alan perusasioita.

     Jos Väänänen uskoo sarjaansa, hänen kannattaisi neuvotella sopparin osto Yleltä takaisin, hankkia rahoittajat (kaupallinen tv-kanava?) ja yrittää saada uudelleen tuotantoon. Tämä on tietenkin iso urakka, johon harva haluaa lähteä.

Kerro oma kantasi

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.