Minua houkuttaisi tallentaa salasanani valmiiksi niiden nettipalveluiden kirjautumissivuille, joita käytän useimmin.

Tallentamisessa on kuitenkin se riski, että joku pöllii läppärini. Sen jälkeen Facebook- ja Twitter-tilini alkavat tulvia pornolinkkejä ja potenssilääkemainoksia*.

Riski on toki sekin, että läppäri jää kotona pöydälle auki. Silloin saattaa eskari-ikäinen mennä testaamaan Facebookia ja kirjoittaa keiju- ja prinsessastatuksia* nimissäni.

Mutta haa, keksin ratkaisun! Kouluttaja kun olen, ratkaisu pitää jakaa myös muille:

Tallenna salasanasi kirjautumissivuille niin, että siinä on pari merkkiä liikaa tai liian vähän.

Kun seuraavan kerran menet kirjautumissivulle ja kone tarjoaa valmista salasanaa, tiedät itse, mitkä merkit pitää poistaa tai mihin kohtaan niitä pitää lisätä. Kukaan ei pysty hyödyntämään valmiiksi tallennettua salasanaa, koska se on väärä.

Ihanan nopeaa.

*Tosin kukaan lukijoista ei edes huomaisi mitään muutosta normaaliviestintääni verrattuna.

7 kommenttia

  1. Minä olen ratkaissut tuon niin, että mulla on salasana *koneelle*. Silloin ei kukaan muu pääse käyttämään palveluita, ellei sitten hakkeroi koneen salasanaa. Pidän sitä muutenkin parempana vaihtoehtona – voin jättää huoletta kaikki sähköpostit sun muut auki ja olla varma, ettei kukaan lue niitä ollessani jossain muualla.

    1. Minullakin on salasana koneelle. Se ei kuitenkaan auta siinä, jos kone jää kotona auki ja muksu (tai jäynähenkinen kaveri) menee koneelle kirjoittamaan omiaan.

      Joissain vanhoissa koneissa Windowsin oma salasana oli muuten äärimmäisen helposti ohitettavissa. Toivottavasti kenelläkään ei enää ole niitä ikivanhoja Windowsin versioita käytössä.

  2. 1password (https://agilebits.com/onepassword) käyttöön, se asentaa selaimeen oman nappinsa, josta pystyy automaattisesti täyttämään tunnuksen ja salasanan kullekin sivustolle. Siihen saa asetettua pääsalasanan, ja ohjelma generoi automaattisesti turvallisia salasanarimpsuja. Suosittelen erittäin vahvasti. 🙂

    1. Hehee, myös Parantaisen Jari patisti minua viime viikolla hankkimaan Onepasswordin.

      Tämä oma ratkaisuni on sellainen hätäratkaisu, jolla on helppo fiksata ongelma hetkeksi. (Vrt. purkkapaikka vuotavassa vesijohdossa.) Toimii, mutta ei kelpaa pysyväisratkaisuksi. 😀

  3. Mä kuulun kans 1Password-fanaatikkoihin. Paras keksintö tietoturvaan ikinä – suosittelen lämpimästi.

    Toinen, halvempi vaihtoehto on toki käyttää kunnollista käyttäjätilin salasanaa yhdistettynä näytönsäästäjään, jonka saa auki vain salasanalla. Kunhan kouluttaa itsensä aina laittamaan näytönsäästäjän pois, kun poistuu koneen äärestä hetkeksikin, tietoturva on aika hyvällä tasolla.

  4. Käytän tuota metodia,… mukatallennan jonkin salasanan mikä oikeasti onkin vain muistisääntö siihen oikeaan salasanaan….

    Ja sama toimii muidenkin muistettavien asioiden suhteen kuten vaikkapa sinilauseen matematiikassa; siinä on auttanut Radio Novan Sini (sukunimi unohdettu) joka on ärsyttävyydessään vailla vertaa… jos Sini istuisi vastapäätä minua tulisi ehkä ruumiita… joten muistan sinilausen ”sini on vastaisen suhde hypotenuusaan” tämän avulla… 😀

Kerro oma kantasi Kommentointiohjeet?

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.