STTK:n puheenjohtaja Antti Palola tviittasi tänään.
Hyvä huomata, että #korona lomautuksia on n. 200 000. Lomautusten helpottaminen merkitsee yrityksille n. 850 milj. euron säästöä palkoissa laskettuna suomalaisten keskipalkalla. Tämä on suora tulonsiirto työntekijöiltä työnantajille @STTKMikonkatu https://t.co/BxFzBrra1G
— Antti Palola (@AnttiMPalola) May 16, 2020
Ärhäkkää ja polarisoivaa. On nimittäin melko hurja väite, että ”palkoista säästäminen” olisi suora tulonsiirto työntekijöiltä työnantajille. Jokainen ymmärtää, että silloin kun lomautetaan, myös liikevaihto on pudonnut tai jopa kadonnut. Ei ole mitään rahaa, joka jotenkin ovelasti kiemurtelisi työnantajille ja työntekijät jäisivät nuolemaan näppejään. Sen sijaan koko raha jää saapumatta firmaan.
Ei ole mitään tulonsiirtoa, koska ei ole edes niitä pahuksen tuloja.
Ei ihme, että twitteristit älähtivät Palolalle.
Pian olikin aika seuraavalle näytökselle:
Tiedoksi teille kaikille mielensä pahoittaneille ja tahallaan väärin ymmärtäneille. Jos ei olisi sovittu työlainsäädännön väliaikaisista muutoksista ja nopeutetusta lomautuksesta, palkka olisi maksettu keskimäärin kuukauden pitempään. Tämä on vain hyvä huomata! @STTKMikonkatu https://t.co/ZALfSDWh6S
— Antti Palola (@AnttiMPalola) May 16, 2020
Klassinen vastapallo siis: Palola ei ole itse valmis perumaan sanojaan, vaan hän arvostelee muita ”mielensäpahoittamisesta” ja ”tahallaan väärin ymmärtämisestä”.
Twitterissä jo pohdittiin, onko tämä huonoa vai superhuonoa viestintää.
Väitän, että tämä on pirun laskelmoitua viestintää. Palolan tviiteissä näkyy kaksi päämäärää:
- Populismi, jolla kootaan omat joukot. ”Kyllä se Palola on rohkea, kun se sanoo suorat sanat!”
- Sodanjulistus. Nyt ei pehmennellä vaan ammutaan kovilla.
Tämä öykkäröinti on suora viesti. STTK ei halua työmarkkinoille yhtään enempää joustoja eikä minkäänlaisia rakennemuutoksia. Palola upottaa kengänkantansa soraan ja ottaa vahvan takakenon. Talous on romahtamassa, ja juuri siksi jyrä on käynnistynyt.
Tässä tviitissä ei ojenneta kättä työnantajalle, vaan ojennetaan keskisormi. Pystyyn.