Somepalveluiden hankalin toiminto on estäminen eli blokkaaminen. Sen avulla voi estää toisen käyttäjän yhteydenotot tietyssä palvelussa.
Tämän viikon tunnetuin blokkaaminen nähtiin torstaina, kun Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto blokkasi Keskustan kansanedustajan Mikko Kärnän. (Klikkaa auki tviitin kuvalinkki.)
Sillä lailla! #Vihreät uusi viestintälinja näyttää olevan, että mennään poteroon ja kieltäydytään asiallisesta keskustelusta. Helppoa möykätä omassa kuplassa, kun ei ole kukaan sanomassa vastaan. @vihreat @hsfi @iltasanomat @tommiparkkonen @iltalehti_fi @MaasTul @JussiMart pic.twitter.com/zxYIAvgy8R
— Mikko Kärnä (@KarnaMikko) 7. joulukuuta 2017
(Kärnä tietenkin eskaloi keissiä medialle, kuten hänen toimintatapoihinsa kuuluu.)
Mutta asiaan. Kutsun blokkaamista somen hankalimmaksi toiminnoksi siksi, että se ei ole yksiselitteisesti huono tai hyvä työkalu. Blokkaamisella voi saada aikaan sekä hyvää että pahaa; torjua häirinnän ja eristää trollin – mutta myös ilkeillä toiselle ja estää asiallistakin keskustelua.
Olen huomannut asiakkaistani, että mitä isompi julkisuus, sitä enemmän trollit ja häiriköt hyökkäävät kimppuun. Sen vuoksi julkisuuden henkilöt jakelevat useammin blokkeja kuin muut. Se on täysin ymmärrettävää: muuten oma uutisvirta täyttyy ”ääliö, hirtä ittes” -tyyppisistä innovaatioista.
(Monet somekäyttäjät muuten vaativat poliitikoilta keskustelua ja vastaamista tviitteihin ja kommentteihin. Valitettavasti kenenkään aika ei riitä kattavaan vastaamiseen, vaikka se hienoa olisikin. Omat asiakkaani saavat normaalipäivänä helposti yli sata tviittiä ja FB-kommenttia – ja kohun keskellä kymmenkertaisesti enemmän –, joten on selvää, ettei niitä kaikkia pysty kuittaamaan kohdennetusti. Sen määrän päälle tulevat vielä meilit, tekstarit, yksityisviestit, puhelut ja muut kanavat.)
Blokkaaminen herättää keskustelua ja kysymyksiä siinä määrin, että päätin julkaista henkilökohtaiset blokkauskriteerini. Toivottavasti näistä on apua omien käytäntöjensä kanssa painiskelevalle.
- Jos joku tulee Facebookissa seinälleni kiroilemaan tai ilkeilemään, annan ensin blokkivaroituksen. Jos toiminta jatkuu, blokkaan häirikön pois. Sama sääntö koskee rasistista viestintää tai ylipäätään tahallista keskustelun häirintää. Katsoin juuri Facebookista, että olen estänyt vuosien varrella 19 tiliä tällä perusteella. Siellä on tunnettua äärioikeistoa ja lisäksi tunnistamattomia rivikansalaisia, jotka eivät osaa käyttäytyä. En koskaan blokkaa ketään siksi, että hän on eri mieltä. Ilman muuta jokaisella saa ja pitää olla oma mielipide, mutta seinälläni on osattava silti käyttäytyä ja keskustella.
- Jos Facebookissa kontaktia yrittää ilmiselvä feikkitili tai seksillä operoiva kalastelutili, blokkaan sen ilman varoitusta saman tien. Näitä on mustalla listallani 7 kappaletta.
- Jos Facebookissa joku FB-kontaktini kirjoittaa jatkuvasti aihepiireistä, jotka eivät kosketa minua, silloin vain lopetan hänen seuraamisensa eli mutetan hänet. En siis näe hänen päivityksiään Facebookissa, mutta pysymme yhä kavereina. Hän voi halutessaan tägätä minut ja tulla seinälleni keskustelemaan, mutta silmiini ei tule turhia päivityksiä.
- Jos anonyymi nimimerkki tulee Twitterissä haastamaan riitaa värittynein näkemyksin, blokkaan ilman varoitusta. Tällaisia tahoja on ollut sekä äärivasemmalta että äärioikealta; näitä on nyt 38 tiliä. Osa on tunnistettuja tahoja ja tunnettuja trolleja, joten oma nimi ei aina pelasta, jos käytös on oikeasti asiatonta.
- Blokkaan Twitterissä botit ja feikkitilit, koska ne elävät verkostoista. Usein ne tunnistaa siitä, että ne tulevat kommentoimaan suomenkieliseen tviittiin geneerisellä ”Great post!” -tyyppisellä vastauksella. Lisäksi profiilikuvassa on usein tissit. Näitä on nopeasti arvioiden 120 blokattua tiliä – en jaksanut laskea tarkkaan.
- Jos Twitterissä joku tviittaa aiheista, jotka eivät kiinnosta minua, mykistän eli mutetan hänet. Saatan yhä olla hänen seuraajansa tai sitten en, mutta hänen tviittinsä eivät näy minulle, ellei hän varta vasten tägää minua niihin.
- Bonusvinkki: Jos Twitterissä jokin aihetunniste ei kiinnosta, mykistän kyseisen tunnisteen. Näitä ovat kohdallani kaiken maailman #MMkisat ja #Huuhkajat.
Sen sijaan en pidä kovin valideina blokkikriteereinä sitä, jos a) blokkaa kaikki eri mieltä olevat, jos b) blokkaa suutuspäissään tai jos c) blokkaa jonkun ”koska mä laitan sen jäähylle”. Ensimmäinen kertoo huonosta sietokyvystä, toinen huonosta tunteidenhallinnasta ja viimeinen huonosta pedagogian osaamisesta.