Tereveisiä nääs vaa Tampereelta! 1/3

Katleena Kortesuo

Kuten aiemmin postasin, vietin alkukuussa puolitoista viikkoa Tampereella. Niinpä kerron tällä viikolla havainnoistani – olenhan perehtynyt syvällisesti tamperelaisuuteen.
Ensimmäinen havaintoni: sairaalan turvaohjeet ovat epäselviä, eikä niitä noudateta.
1) Mikä on ”monivalvomo”?

Painakaa hälytysnappia kunnes puheyhteys monivalvomoon aukeaa. (ohje TAYSin hississä)

Mikä ihme on monivalvomo? Toki jotkut rakastavat ammattitermejä, mutta miksei voi vain puhua valvomosta?
2) Kuinka kirjaimellisesti ohjeita täytyy noudattaa?
Kun noudattaa ohjeita pilkulleen, toimii itse asiassa niitä vastaan mutta silti saa puhtaat paperit. Otin tällaisesta tilanteesta kännykälläni kuvan (pahoittelen otoksen surkeaa laatua).

Kuvan kyltissä lukee ”Paloinfon näyttö Pidä edusta vapaana”. Ohjetta on noudatettu kirjaimellisesti niin, että edusta on tyhjä noin 40 sentin matkalta. Sen jälkeen infonäytön eteen on padottu useampi pyörätuoli.
Kuvitellaanpa: sairaalassa on tulipalo, ja tuolta näytöltä löytyy tieto siitä, missä palaa. Palokunnan väki ryntää aulaan – käyttää rattoisan hetken raivatessaan tietään pyörätuolien ohi – ja lopulta pääsee selvittämään palopaikan.

4 kommenttia

  1. Oivallisia loytoja!Kuin Sarasvuon kylttikielto.Mutta mites on mansikka/hernemyyntikylttien kanssa – saako niita ilman lupaa pitaa tienvarsilla?Onhan se vaarin kun joku saa levitella kyltteja mutta toinen ei.Vai mita?Omassa blogissani ihmettelen kuinka egyptilaisille markkinoidaan Suomessa ilmaista asuntoa, koulutusta, terveydenhoitoa jne.Olen joskus kuullut sanonnan 'ilmaisia lounaita ei ole' mutta ehka se ei enaa pida paikkansa!?

  2. Toivottavasti sairaalareissu päättyi onnellisesti!Matkustin taas pitkästä aikaa paikallisjunalla (en sentään Tampereelle saakka) ja jäin ihmettelemään kuulutuksen intonaatiota. "Lippuja voi ostaa osastoista, jotka on merkitty lipunMyyntitunnuksin", kertoo naisääni. Onko kukaan muu kiinnittänyt huomiota tuohon, vai olenko ainoa yliherkkä?

  3. Kiitos kommenteista!Blogitse, kylttejä on tosiaan moneen lähtöön. Joskus näkee sellaisiakin tiedotteita, joiden tarkoituksesta ei saa selvää, vaikka kuinka yrittäisi.Kittyfane, kiitos kysymästä: sairaalareissu päättyi hyvin, vaikka helppoa ei ollutkaan.Junakuulutusten intonaatio on usein omituinen. Minulla särähtävät korvaan automatisoidut numeroiden luettelemiset, mutta tuo "lipunMyyntitunnuksin" on myös aika ikävä. Ehkä siinä on haettu jotain yliselkeää ääntämistä, joka on kääntynyt itseään vastaan.

  4. Automaattisten numeronlausumisten virheet kertovat lähinnä äänittäjien huonosta ammattitaidosta – äänitetään pelkkä numero, kun pitäisi äänittää vaikkapa jokin lyhyt tekstinpätkä, jossa olisi numero siellä keskellä. Silloin se kuuluisi oikein (lauseen keskellä). Tajusin tämän jo silloin joskus NHL95-pelin yhteydessä…"LipunMyyntiTunnuksissa" saattaa olla kyse lievästä folkewestmäisestä suomenruotsalaisuudesta.

Kerro oma kantasi

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.