Näitä ”seuraajia” tulee Twitterissä päivittäin.

Kyrillisin aakkosin kirjoitettu naisen nimi, ei profiilikuvaa, ei tviittejä (tai korkeintaan Twitterin automaattinen aloitustviitti). Tilien käyttäjätunnus on automaattisesti luotu merkkisarja, ja kaikki tilit seuraavat vain tietynlaisia tviittaajia.

Yksittäistä tiliä ei tietenkään voi väittää botiksi ilman todisteita, mutta tällä kertaa samankaltaisuuksia on liikaa. Väitän, että tilejä on luonut yksi ja sama taho automatisoidusti. Minulla ei tietenkään ole mitään tietoa tilien luojasta, mutta epäilykseni kallistuvat tiettyyn ilmansuuntaan.

Sen jälkeen kun huomasin näiden bottien olevan ilmiö, aloin ottaa kuvakaappauksia jokaisesta uudesta bottiseuraajastani. Kuvia on nyt koossa 23, ja se on tietenkin murto-osa kyseisen tekijän boteista. Jokaisella tilillä on nimittäin hieman erilainen seurattavien lista, joten on selvää, etten minä ole päätynyt kaikkien bottien listoille.

Keitä nämä tilit seuraavat? Suomalaisia poliitikkoja, päätoimittajia, urheiluseuroja, mielipidevaikuttajia, isoja yrityksiä ja uutismedioita. Seurattavien listoilla on oleellisia nimiä kaikista puolueista ja kaikista aatesuunnista. Tuttuja tyyppejä ja organisaatioita meille jokaiselle:

Bottitili seuraa muun muassa Jan Vapaavuorta, OP-ryhmää, Risto Siilasmaata, Nasima Razmyaria, Kaius Niemeä, Sanna Ukkolaa, Kimmo Tiilikaista ja presidentinkansliaa.

Mitä näille venäläiseen tyyliin nimetyille naisboteille sitten pitäisi tehdä? Tileistä ei voi tehdä ilmiantoa, koska ne eivät ole tviitanneet mitään. Ovatko tilit vaaraksi tai voivatko ne olla vaaraksi edes teoriassa?

Minulla on ratkaisu: blokkaa botit saman tien. On nimittäin odotettavissa, että tämän bottiarmeijan luoja käyttää tilejä jossain vaiheessa omaan tarkoitukseensa. Harmittomimmillaan kyse on vain pornosivujen mainostamisesta, mutta päämääränä voi olla myös haittaohjelmien levittäminen tai poliittinen vaikuttaminen.

Veikkaan pokkana, että tavoitteena on nimenomaan poliittinen vaikuttaminen. Perusteluita on kaksi:

 1. Botit seuraavat erityisesti sellaisia tilejä, joiden haltija on poliitikko, toimittaja tai yhteiskunnallisesti aktiivinen kansalainen. Jos botit olisivat haittaohjelman levittäjiä tai pelisivuston mainostajia, ne olisi koodattu seuraamaan viihdetähtiä ja urheilijoita. Heidän ääreltään löytyy nimittäin isompi yleisö ja enemmän kritiikittömiä kuluttajia (anteeksi tyly sanavalintani).
 2. Kaikki löytämäni botit seuraavat vain suomenkielisiä tilejä. Jos botit olisivat haittaohjelman levittäjiä tai pelisivuston mainostajia, ne olisi koodattu seuraamaan englanninkielisiä tilejä. Tällä tavoin yleisö olisi ollut moninkertainen.

Tällainen bottiseuraaja ei koskaan ole harmiton myöskään seurattavalleen. Jos bottiarmeija on ryhtynyt seuraamaan sinua, se näyttää analyysiohjelmien silmiin siltä, että olet ostanut itsellesi seuraajia. Pyri siis pääsemään boteista eroon blokkaamalla niitä järjestelmällisesti.

Toistaiseksi moni suomalainen käyttäjä on antanut bottien jäädä seuraajiksi. Tiedän, että on vaivalloista blokata tilejä yksitellen, mutta se on silti parempi vaihtoehto kuin antaa niiden seurata itseä.

* * *

Toki toivon, että olen teorioineni väärässä. Parasta olisi, jos botit olisivat jonkin venäjää opiskelevan suomalaiskoodarin harjoitustyö vain huvin vuoksi.

2 kommenttia

 1. Kiitos tiedoksiannosta :)!
  Botit ovat kyllä ikäviä. Toivottavasti nuo tilit eivät aiheuta kovin paljoa haittaa.
  Samaa olen huomannut Youtubessa. Kyrillisin kirjaimin kirjoittava tili lähettää viestiä kommenttikentissä, jossa on ”olen etsinyt sinua” -teksti ja linkki. (Luultavasti jollekkin haittasivulle?) Olen näitä viestejä ilmoitellut ylläpidolle, ettei tule kenellekkään ongelmia.

  1. Ei taida olla somekanavaa ilman botteja ja spämmääjiä. 🙁 Heti kun joku anonyymi kommentoi linkeillä, on tosiaan hyvä tehdä saman tien ilmianto.

   Nuo tviittaamattomat tilit ovat siitä pahoja, että niitä ei oikein voi ilmiantaa, kun boteilla ei vielä ole mitään sisältöjä.

Kerro oma kantasi Kommentointiohjeet?

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.