Tiettyihin persoonallisuushäiriöihin kuuluu nyrkin ja silityksen tekniikka. Vinksahtanut ihminen saattaa välillä lyödä ja solvata – ja välillä taas kehua ja ylistää.

Nyrkin ja silityksen tekniikka saa toisen osapuolen hämilleen, ja useimmiten uhri alkaa hakeutua kohti silitystä. Hän siis alkaa mielistellä tekijää ja vältellä oman mielipiteensä sanomista. Osa uhreista suorastaan kerjää kehuja ja paijauksia, koska nyrkki on pelotellut heidät tolaltaan.

Sama tekniikka toimii myös viestinnässä. On eräs vallankäytön keinoista olla välillä tosi mukava ja välillä superilkeä. Sillä pyritään horjuttamaan viestin vastaanottajaa.

Olen itsekin päätynyt tämän tekniikan kohteeksi. Yksi netin huuhaajulkaisuista julkaisee minusta välillä ylistäviä ja välillä haukkuvia ”artikkeleita”. Vastaavasti eräs tunnettu itänaapurin kannattaja välillä vitsailee kanssani Twitterissä ja välillä taas heittää solvauksia.

Oleellista on tunnistaa nyrkin ja silityksen tekniikka ja olla välittämättä siitä. Nyrkin ja silityksen tekniikka puree nimittäin vain silloin, jos vastaanottaja jää pohtimaan reaktioiden syitä ja miettii, mitä itse on tehnyt väärin.

Oma suositukseni on, että jos joudut viestinnällisesti nyrkin ja silityksen kohteeksi, pysy itse rauhallisena. Kun sanallinen nyrkki heilahtaa, väistä asiallisesti ja tee tarvittaessa rikosilmoitus. Kun silitys tulee, voit joko olla vastaamatta tai suhtautua siihen etäisen ystävällisesti.

Kaikki viestintävaikuttaminen perustuu kohteen mielentiloihin. Jos pysyt neutraalina ja tarkkailet ikään kuin ulkopuolisena hyökkäävän osapuolen toimintaa, pystyt toimimaan harkitummin. Tällä tavoin nyrkin ja silityksen tekniikka ei vaikuta omaan työhösi eikä mielenrauhaasi.

3 kommenttia

  1. Voi se olla persoonallisuushäiriökin, mutta kyllä ihmiset yleisestikin käyttäytyvät ristiriitaisesti.

    Vaikka olisi tasainen ihminen, niin moni huomaa viimeistään (avio)eron yhteydessä ristiriitojen potentiaalinsa, erityisesti jos on tullut jätetyksi.

    Yhtenä hetkenä eksä voi olla palvottu ja toisena vihattu. Persoonallisuudesta sitten riippuu, kuinka nämä tunteet pääsevät muissa yhteyksissä esiin, mutta ei kaaosmaiseen käytökseen tarvitse aina liittää lääketiedettä ja psykologiaa.

Kerro oma kantasi Kommentointiohjeet?

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.