Maikkarin uutiset ovat ahterista

Katleena Kortesuo

Maikkari on jo pitkän aikaa kiduttanut uutistenkatsojia: Pirjo Nuotio kertoo tarinaansa aiheesta A, mutta alalaidassa kiertävät aiheet A-Ö. (Korostettakoon, että jälkimmäisessä on vikaa, ei Pirjossa.)

Haluan takaisin vanhan käytännön. Poistakaa ne pirhanan tekstit!

Miksei muka alalaidan uutisvieritys toimi?

Uutisvirta ei toimi, koska puhe on lineaarista eli perättäistä, mutta kirjoitettu teksti perustuu kokonaisuuksiin. Korviimme valuu puhetta äänne kerrallaan, emmekä voi yleensä kelata taakse saati eteen. Sen sijaan kirjoitettua tekstiä hahmotamme kokonaisuuksittain: parin sanan erissä tai jopa lause kerrallaan.

Maikkarin uutisten alalaidan vierivä teksti perustuu siihen harhaan, että myös kirjoitettu teksti olisi lineaarista ja että lukisimme sen kirjain kerrallaan sitä mukaa kun se paljastuu. Kukkupuhetta. Ihminen haluaa nähdä kokonaisuuden, ja sitä Maikkarin uutiset eivät tue.

Kuvittele vaikka miltä tuntuisi, jos ulkomaisten tv-sarjojen tekstitys menisi samalla lailla vähitellen vierimällä eteenpäin.

Mutta kyllähän jenkkikanavatkin käyttävät uutisissa alalaitatekstejä.

Juu, ja jenkeissä on myös surkea terveydenhuoltojärjestelmä. Kaikkea ei tarvitse apinoida ulkomailta.

Englanninkieliset vierivät tekstit saattavat tosin toimia juuri ja juuri, koska englannin sanat ovat lyhyempiä. Niinpä ihmisillä on paremmat mahdollisuudet lukea teksti kokonaisuutena, koska se näkyy pitemmän aikaa ruudussa ehjänä.

Eihän niitä ole pakko lukea.

Kukaan ei pysty yhtä aikaa kuuntelemaan puhetta yhdestä teemasta ja samaan aikaan lukemaan tekstiä toisesta teemasta. Mitä järkeä on edes yrittää palvella lukijoita ja kuuntelijoita samaan aikaan? Ylimääräiset sälät ruudussa vievät tehoa puheelta.

Sitä paitsi uutisotsikot voi halutessaan lukea netistä tai teksti-tv:stä. Mitä ne siellä Urpo Martikaisen rinnuksilla tekevät?

Mä en jaksa tota Katleenaa, ku se on nii vali-vali koko ajan.

Itse asiassa alalaidan virtaavat uutisotsikot ovat loistava idea! Lisäksi kannattaa laittaa pörssikurssit kulkemaan ylälaitaan, tuoreimmat rantapallochatin kommentit vasempaan reunaan, ja oikeassa reunassa saisi vieriä ajantasainen merisää.

Lisäksi toivon, että ruudun keskellä väläytettäisiin puolen minuutin välein livekuvaa Senaatintorilta.

Ihan vain siksi, koska se on mahdollista.

13 kommenttia

 1. Minäkin inhoan maikkarin uutisten alalaidan uutisvirtaa enkä ole keksinyt sille muuta käyttöä, kuin sellaisen paikan (esim. lentoaseman odotushalli), jossa töllö on auki äänettömällä. Mutta silloinkin olisi fiksumpaa sitten näyttää ne uutiset teksti-tv:n puolelta.Ja välillä pitää saada valittaa. Myös siksi, että se on mahollista.

 2. Olen tästä niin samaa mieltä! Maikkarin uutisia katsoessa tuntuu, että ei voi keskittyä kunnolla kuuntelemaan uutistenlukijaa muttei myöskään lukemaan alalaidan tekstiä. Toinen on pakko blokata pois. Yritetäänkö teksteillä luoda illuusio kiireisistä ihmisistä, jotka tarvitsevat heti kaikki tärkeimmät uutisotsikot, sillä heillä ei ole aikaa istua kuuntelemassa koko uutislähetystä? Mitään muuta syytä en näille ole keksinyt…

 3. Kiitos kommenteista! Hyvä juttu, että en ole ainoa, joka inhoaa alalaidan uutisvirtaa.Blogini menee muuten automaattisesti Facebookiin, ja siellä kaverini Virve lisäsi hyvän näkökohdan alalaitatekstejä vastaan:"Naulan kantaan! Jos avaa television kesken uutisten ja huomaa alalaidassa "…pyydetään pysymään sisätiloissa," sitä alkaa miettiä, koskeeko uutinen itseä, ja joutuu odottamaan koko tekstikierron, jotta saa tietää, että kyseessä on kaatunut säiliörekka Meri-Karvialla, kun yleensä varsinaisissa uutisissa puhutaan ihan jostain muusta."Tuo Virven kuvaama tilanne on käynyt myös itselleni.Olisi kiva tietää, onko Maikkari saanut kiitoksia tai valituksia teksteistä – ja kuinka paljon.

 4. Vierivässä tekstissä on myös se huono puoli, että liike vetää väkisin ihmisen huomion puoleensa. Siksi bannereissakin on animaatiota. Vaikka tekstiä yrittäisi olla katsomatta, se häiritsee. Yleensä ottaen rivi kerrallaan pehmeästi näkyviin ja pois feidautuva toteutus on parempi.

 5. "Itse asiassa alalaidan virtaavat uutisotsikot ovat loistava idea! Lisäksi kannattaa laittaa pörssikurssit kulkemaan ylälaitaan, tuoreimmat rantapallochatin kommentit vasempaan reunaan, ja oikeassa reunassa saisi vieriä ajantasainen merisää.Lisäksi toivon, että ruudun keskellä väläytettäisiin puolen minuutin välein livekuvaa Senaatintorilta."Tämähän jo melkein toteutuu – ei tosin uutislähetyksessä, vaan siinä ruudussa, jota Maikkarilla näytetään mainoskatkon päätteeksi. Siinä näkyy 1) videopätkiä jostain tv-sarjasta ja kyseisen sarjan nimi sekä lähetysaika, 2) toisen tv-sarjan mainos, 3) uutisotsikot ja 4) illan ohjelmat. Mainostettavat tv-sarjat ja uutisotsikot vaihtuvat muutaman sekuntin välein, illan ohjelmat rullaavat ruudun alalaidassa. Taustalla ihana pimpelipom-musiikki.-Venla

 6. PA, hyvä huomio: liike vetää katseen puoleensa. Jos Maikkari uskoo, että liike on hyvä juttu, odotan kauhulla sitä, kun CSI:n tekstitys alkaa rullata samalla tavalla.Venla, meillä on selvästi yhteisiä inhon kohteita. Ne mainoskatkon loppuruudut ovat raivostuttavia. Lisäksi jos "Nyt mtv3.fi:ssä" -otsikon alla joskus vilahtaa kiinnostava uutinen, niin kyseistä otsikkoa ei koskaan löydy Maikkarin nettisivuilta. Olen kokeillut useasti.

 7. Lopun listauksesta puuttui enää taustalla strippaava nainen….tarkemmin ajateltuna kaiken muun voisikin sitten poistaa.

 8. Anonyymi, tärkeä lisäys! Itse pidin tuota stripparia niin itsestäänselvyytenä, etten tullut maininneeksi sitä. 😉

 9. Jostain ihmeellisestä syystä en ole suuremmin ärsyyntynyt alalaidan uutisvirrasta.Alan kuitenkin tästä hetkestä lähtien vihata ko. uutisvirtaa. Nuo perustelut sille, että ko. teksti on umpisurkea, ovat niin hyvät.

 10. Kuopiosta, olen imarreltu siitä, että näkemykseni leviää Savoon asti. 🙂 Jos tarpeeksi moni kritisoi alalaitatekstejä, ehkä ne jonain päivänä katoavat.

 11. Olen työskennellyt uutistoimituksessa useamman vuoden ja kamppaillut jatkuvasti sen ongelman kanssa, että uutisessa puhutaa toista ja grafiikoissa kirjoitetaan toista. Lopputuloksena nimenomaan sekametelisoppa, josta ei jää kenellekään mitään mieleen.Tätä blogikirjoitusta lukiessani keksin ensimmäisen hyvän asian sanottavaksi alalaidan otsikkotikkeristä:Televisio-ohjelmien kohdalla puhutaan ns. "pidosta", eli siitä miten kerran ruudun ääreen eksyneet katsojat saataisiin pysymään ohjelman parissa. Alalaidan otsikkotikkeri onkin juuri "pidon" kannalta hyvä asia. Se kertoo katsojalle mitä lähetyksessä on vielä tulossa.Nopeasti ohitse vilahtavat provokatiiviset otsikot saavat ihmiset janoamaan lisää tietoa – eli pysymään ruudun ääressä.

 12. Sami, tuo "pito" tv-ohjelmille on varmasti samantyyppinen ilmiö kuin lööppi iltapäivälehdille. Pienen vilauksen pitäisi houkuttaa niin paljon, että kanavasurffaaja ryhtyy seuraamaan ohjelmaa tai ohikulkija päättää ostaa lehden.Ymmärrän hyvin, että "pitoa" pitää olla. Riskinä on kuitenkin sama kuin lööpeissä: jos lupaukselle ei olekaan vastinetta, ihminen pettyy. On syntynyt kerta-asiakkuus, joka ei jatku pitkäkestoisena asiakkuutena.Itse en enää osta iltapäivälehtiä lööppien perusteella, koska kovin usein juttu on yhtä tyhjän kanssa, ikään kuin vain laajennettu lööppi ilman sisältöä. Sama saattaa olla käymässä Maikkarin uutisten otsikkotikkerille*. Jossain vaiheessa lukija oivaltaa, että samat tiedot saa kätevämmin ja kerralla vaikkapa netistä, teksti-tv:stä tai Ylen puolelta – ja lopulta katsoja vaihtaa kanavaa.*Kiitos muuten tästä termistä – joka päivä oppii jotain uutta.

Kerro oma kantasi

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.